Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Israelissa parlamentti on hyväksynyt ensimmäisen budjetin kolmeen vuoteen

Israelin parlamentti on hyväksynyt ensimmäisen valtion budjetin kolmeen vuoteen. Kuluvan vuoden budjetti hyväksyttiin torstaina ja ensi vuoden varhain perjantaina.

Budjettiehdotusten hyväksyminen on merkittävä voitto ideologisesti hajanaiselle hallituskoalitiolle.

Pääministeri Naftali Bennettin hallituksen piti saada budjetti läpi marraskuun 14. päivään mennessä, jotta maassa ei jouduttaisi järjestämään jo viidensiä parlamenttivaaleja kolmen vuoden sisällä.

Koalition onnistui päästä elokuun alussa sopuun valtion budjettiesityksestä yön yli kestäneiden neuvotteluiden ja äänestyksien jälkeen.

Lähestulkoon koko poliittisen spektrin laajuudelta kokoon kursitulla koalitiolla on 61 paikallaan vain hienoinen enemmistö maan 120-paikkaisessa parlamentissa, knessetissä. Hajanaisuudestaan huolimatta hallituksen rintama ei rakoillut liki 36 tuntia kestäneiden budjettiäänestysten aikana.

Budjetin hyväksymiseksi vaadittiin parlamentissa kaikkiaan noin 600 erillistä äänestystä. Parlamentti hyväksyi tälle vuodelle 609 miljardin sekelin eli noin 170 miljardin euron budjetin sekä ensi vuodelle budjettiarvion, joka on 573 miljardin sekelin eli noin 160 miljardin euron suuruinen.

"Muutoksen koalitio"

Bennettin ja hänen kumppaneidensa nousu vallan kahvaan kesäkuussa päätti maan pitkäaikaisimman pääministerin Benjamin Netanjahun valtakauden.

Uudessa hallituksessa pääministerivastuun jakavat uskonnollista kansallismielisyyttä edustavan Yamina-puolueen Bennett ja keskustalaisen Yesh Atid -puolueen Yair Lapid.

Ensimmäisenä vetovastuun otti Bennett Lapidin toimiessa hallituksessa ulkoministerinä. Lapidin on määrä ottaa hallituksen johtovastuu kahden vuoden jälkeen hallituskauden puolivälissä. Keskustalaisen hypätessä puikkoihin on Bennettin määrä puolestaan siirtyä maan sisäministeriksi.

Torstaina vuoden 2021 budjetin hyväksymisen jälkeen Bennett suitsutti, kuinka vuosien kaaoksen jälkeen Israel on saanut muodostettua hallituksen, kukistettua koronaviruksen delta-muunnoksen ja on saamassa vihdoin läpi myös budjetin.

– Tänä iltana saimme Israelin takaisin raiteilleen, Bennett tviittasi varhain perjantaina pian sen jälkeen, kun koko budjettipaketti oli saanut päättäjien siunauksen.

– Muutoksen koalitio, tviittasi vuorostaan Lapid paketin mentyä läpi parlamentissa.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 10.59: Budjettien hyväksymisaikataulua selkiytetty. Kuluvan vuoden budjetti hyväksyttiin torstaina ja ensi vuoden perjantaina.