Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Kittilän kuntasoppaan jälleen uusi oikeuden ratkaisu – yli kolmenkymmenen entisen ja nykyisen kuntapäättäjän virkarikossyytteet kaatuivat käräjillä

Lapin käräjäoikeus hylkäsi perjantaina kaikki virkarikossyytteet asiassa, jossa yli kolmeakymmentä entistä ja nykyistä kuntapäättäjää syytettiin kunnan hallintojohtajana vuosikymmeniä toimineen Esa Mäkisen syrjäyttämisestä. Käräjäoikeus myös hylkäsi Mäkisen korvausvaatimukset.

Syytteissä on kyse vuosista 2015–2017. Ne kytkeytyvät Kittilän kuntakriisin niin kutsuttuun lakipalveluhaaraan, josta Lapin käräjäoikeus antoi tuomion maaliskuussa. Oikeus katsoi, että kunnan laskuun vuosina 2013–2015 tilatuista oikeudellisista neuvoista ei tehty asianmukaisia hankintapäätöksiä. Se tuomitsi maaliskuussa kolme Kittilän johtoon kuulunutta miestä ehdollisiin vankeusrangaistuksiin ja neljännen sakkoihin. Tuomiosta on valitettu hovioikeuteen.

Nyt käsiteltyjen syytteiden mukaan hallintojohtaja Mäkisen syrjäyttämisen tarkoituksena oli estää tätä puuttumasta laittomuuksiin. Syytteen mukaan Mäkinen esti toisen lakipalvelulaskun maksamisen kunnan varoista ja pyrki estämään toisen laskun maksamisen. Mäkinen esitti, ettei kunnan pidä maksaa laskuja, koska se ei ollut tilannut niitä koskevia palveluita. Toinen laskuista päätettiin maksaa kunnan varoista, kun Mäkinen oli lomalla.

Kostosta ei näyttöä

Syyttäjän mukaan Kittilän kunnan kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston jäsenet, varajäsenet ja vt. kunnanjohtaja syyllistyivät virkarikoksiin tehdessään vuosina 2015–2017 päätöksiä, joilla oli vaikutusta Mäkisen virkatehtäviin. Syytteen mukaan kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston päätökset tehtiin kostona tai rankaisuna Mäkisen toiminnasta lakipalvelulaskuihin liittyen.

Käräjäoikeus katsoi selvitetyksi, että kuntapäättäjien päätökset olivat joiltain osin muuttaneet tai vaikuttaneet Mäkisen virkatehtävien sisältöön. Oikeuden mukaan asiassa jäi kuitenkin näyttämättä, että päätökset olisi tehty kostona tai rankaisuna Mäkisen toiminnasta laskuihin liittyen tai että kuntapäättäjät olisivat päätöksiä tehdessään ylittäneet harkintavaltansa.

Käräjäoikeus katsoi myös jääneen näyttämättä, että syytetyt olisivat syyllistyneet virkavirheisiin menettelyvirheitä tekemällä.