Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ålands Post tuomittiin yhteisösakkoon ja korvaamaan valtiolle yli 1,4 miljoonaa euroa vääristä tullauksista – johdon syytteet hylättiin

Ahvenanmaan käräjäoikeus on tuominnut Ålands Postin 100 000 euron yhteisösakkoon salakuljetuksesta ja törkeästä veropetoksesta. Lisäksi yhtiö määrättiin menettämään valtiolle rikosten tuottamana taloudellisena hyötynä yli 1,4 miljoonaa euroa.

Kuutta yhtiön vastuutehtävissä työskennellyttä ihmistä vastaan nostetut syytteet sen sijaan hylättiin. Heidän joukossaan olivat muun muassa toimitusjohtaja Henrik Lundberg ja talousjohtaja Johan Sundblom. Oikeuden mukaan asiassa ei saatu näyttöä siitä, että syytetyt olisivat tienneet vääristä tullauksista.

Kyse oli tapauksesta, jossa ulkomaalainen yritys osti kolmannesta maasta muun muassa lääkkeiksi, dopingaineiksi ja ravintolisiksi luokiteltuja tuotteita. Yrityksellä oli sopimus Ahvenanmaan postin kanssa tuotteiden vastaanottamisesta, varastoinnista ja edelleen lähettämisestä kuluttajille.

Käräjäoikeuden mukaan postissa tuotteet tullattiin väärin, muun muassa vitamiineiksi. Näin ollen niiden maahantuontia ei kontrolloitu eikä niistä maksettu asiaankuuluvia tullimaksuja ja veroja.

Oikeus: Syytetyt eivät tienneet vääristä tullauksista

Oikeuden mukaan tullauksissa käytettiin vääriä viivakoodeja ja osassa tapauksista useita viivakoodeja oli yhdistetty. Asiassa ei saatu selville, kenen syytä virheellinen menettely oli.

Oikeuden mukaan asiassa ei saatu näyttöä siitä, että joku olisi käskenyt tullaajia käyttämään vääriä viivakoodeja tai yhdistelemään niitä. Kuulemisissa ilmeni, että tullaajilla oli epäselvyyttä koodien käsittelystä ja osa heistä luuli, että niiden yhdistäminen on sallittua.

Oikeus katsoi, että postin toimintaa ei ollut hoidettu sellaisella huolella ja varovaisuudella, että rikokset olisi voitu estää. Oikeuden mukaan tullaajien annettiin työskennellä liian itsenäisesti eikä heitä valvottu tarpeeksi. Työntekijöiltä puuttuivat kirjalliset ohjeet, minkä lisäksi oli epäselvää, miten uusien työntekijöiden riittävä perehdytys oli varmistettu. Lähetyksiin ei myöskään tehty pistokokeita.

Oikeus antoi tuomionsa torstaina.