Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuhoisaa kasvitautia, eteläversonsurmaa, on havaittu ensimmäistä kertaa Suomessa – tappaa mäntyjä Lounais-Suomessa

Lounais-Suomessa on havaittu ensimmäistä kertaa eteläversonsurmasta kärsiviä mäntyjä, kertoo Luonnonvarakeskus. Kuolleista männyistä otetuista näytteistä saatiin testeissä eristettyä tautia aiheuttava havuparikas-sieni. Sieni iskee helposti etenkin vedenpuutteesta kärsiviin mäntyihin, ja nopeuttaa usein niiden kuolemaa yhdessä männynjuurikäävän ja okakaarnakuoriaisen kanssa. Osasyy sienen muuttumiseen taudinaiheuttajaksi lienee siis takana oleva kuuma ja kuiva kesä.

Aiemmin havuparikas-sientä on havaittu vain puille harmittomassa muodossa niiden kävyistä, sekä vuosikasvaimista. Tämä on ensimmäinen kerta, kun sen on Suomessa havaittu aiheuttaneen tuhoa eteläversonsurman muodossa.

Eteläversonsurman oireita ovat tyveltä ruskettuvat neulaset tai puiden kokonaan ruskettuneet latvukset. Muita merkkejä voivat olla ylivuotisiin käpyihin ja kuolleisiin neulasiin muodostuvat mustat kuromaitiöpesäkkeet.

– Havuparikkaan alkuperä on vielä tuntematon, ja sen reittiä Suomeen selvitetään. Voi myös olla, että se on kotoperäistä osapopulaatiota, Luken tutkija Eeva Terhonen kertoo.

– Tauti muuttuu tappavaksi vasta muiden kasvin stressitekijöiden vaikutuksesta.

Eteläversonsurma on yleinen esimerkiksi Keski-Euroopassa. Se vaikuttaa puihin, jotka ovat kärsineet kuivuudesta tai suuresta sademäärästä. Sen vuoksi myös kaarnakuoriaiset käyvät puun kimppuun entistä helpommin. Se on aiheuttanut pieniä tuhoja Ruotsissa, ja vaikuttaa olevan yleistymässä myös Suomessa.

Luonnonvarakeskus kertoo seuraavansa sienen aiheuttamia tuhoja, sillä se hyötyy ilmastonmuutoksesta.

– Havuparikas hyödyntää isäntäpuun kuivuusstressiä. Siksi sen ekologian tutkimusta jatketaan. Tavoitteena on tuottaa metsänhoitosuosituksia taudin vähentämiseksi, Terhonen kommentoi.