Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hypo: Nuoret muuttavat omaan kotiin aiemmin kuin koskaan

Suomalaiset nuoret asuvat itsenäisesti nuorempina kuin koskaan aiemmin, ilmenee Hypon asuntomarkkinakatsauksesta.

Viime vuonna enää alle 15 prosenttia 20–29-vuotiaista asui vanhempiensa luona. Vuosituhannen alussa kotona asuvien osuus oli lähes 30 prosenttia.

Hypon mukaan korona-aika näyttää helpottaneen nuorten itsenäistymistä, sillä kilpailu yliopistokaupunkien vuokra-asunnoista on vähentynyt. Myös Airbnb -käytössä olleita asuntoja on palannut vuokramarkkinoille, mikä on lisännyt valinnanvaraa.

– Pitkäaikaisempi syy on se, että kasvukaupunkeihin on valmistunut enemmän asuntoja kuin kertaakaan vuodesta 1995 alkaneen tilastohistorian aikana, arvioi Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus tiedotteessa.

Toisaalta kasvukaupunkien asuntomarkkinoita värittää myös voimistuva Wolt -ilmiö, sillä tähtiyritysten valkokaulusammattilaisten ja heidän ympärilleen muodostuvan palveluklusterin työntekijöiden rooli korostuu taloudessa.

– Ilmiö näkyy parhailla paikoilla sijaitsevien, kalliiden arvoasuntojen kysynnän kasvuna sekä kompaktien vuokrakotien lisääntyvänä tarpeena kasvukeskusten liepeillä hyvien liikenneyhteyksien varsilla, Brotherus sanoo.

Hypo nostaa asuntojen hintaennustettaan

Asuntokauppa on käynyt niin vahvasti, että Hypo nostaa asuntojen hinta-arviotaan. Uuden ennusteen mukaan asuntojen hinta nousee tänä vuonna koko maassa keskimäärin 3,8 prosenttia, kun aiempi ennuste oli 3,0 prosenttia.

Ensi vuodelle Hypo ennustaa 1,5 prosentin kasvua aiemman 1,0 prosentin sijasta.

Pääkaupunkiseudun hintojen Hypo ennustaa nousevan tänä vuonna 5,5 prosenttia ja ensi vuonna 3,5 prosenttia. Pääkaupunkiseutua koskevat arviot eivät ole muuttuneet aiemmasta ennusteesta.