Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Yön uutiskooste | Lukion opintojen keventämismahdollisuus lisäsi opiskelun mielekkyyttä mutta ei jaksamista, Kalajoella palotalon raunioista on löytynyt kuollut ihminen, Etelä-Afrikan presidentti tuomitsee omikron-matkustuskiellot

Lukioissa opiskelleet arvioivat, että tuntijakokokeilun tuoma opintojen keventämismahdollisuus lisäsi opiskelun mielekkyyttä. Reaaliaineiden kokeilu ei kuitenkaan edistänyt jaksamista, ja se hyödytti opiskelijoita epätasaisesti, ilmenee selvityksestä.

Mahdollisuus osallistua kokeiluun oli 28 lukiossa vuosina 2016 ja 2017 aloittaneilla. Heillä oli tavallista laajempi mahdollisuus päättää, minkä verran he painottavat matemaattis-luonnontieteellisiä ja humanistis-yhteiskunnallisia aineita.

Opintomenestykseen tai jatko-opintoihin pääsyyn opintojen hajauttamisella tai jonkin oppiaineen pois jättämisellä ei havaittu vaikutusta.

Kokeilun tuloksia selvitti Kansallinen koulutuksen arviointikeskus.

Kalajoella palaneen omakotitalon raunioista on löytynyt kuollut ihminen

Pohjois-Pohjanmaan Kalajoella eilen palaneen omakotitalon raunioista on löytynyt kuollut ihminen, kertoo Oulun poliisilaitos. Ruumis löytyi raivaustöiden yhteydessä.

Jokilaaksojen pelastuslaitos sai tiedon tulipalosta sunnuntaina iltakuuden jälkeen. Vanhempi omakotitalo paloi maan tasalle.

Paikalle lähetettiin kymmenkunta pelastusyksikköä. Niiden saapuessa paikalle omakotitalo oli kuitenkin jo ilmiliekeissä, eikä sen pelastamiseksi ollut mitään tehtävissä.

Poliisi kertoo tiedotteessa jatkavansa tapauksen selvittämistä palon- ja kuolemansyyntutkintana. Palon syttymissyytä ei vielä tiedetä.

Etelä-Afrikan presidentti tuomitsee omikronin vuoksi asetetut matkustuskiellot

Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa on tuominnut koronan omikronmuunnoksen vuoksi asetetut matkustuskiellot, kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Lukuisat maat ovat asettaneet viime päivinä matkustusrajoituksia Etelä-Afrikalle ja muille eteläisen Afrikan maille.

Ramaphosan mukaan matkustuskielloille ei ole tieteellistä pohjaa, ja hänen mielestään eteläinen Afrikka on joutunut epäoikeudenmukaisesti syrjityksi.

Myös Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut maailman maita, ettei matkustuskieltoihin tartuttaisi liian hätäisesti. Sen sijaan WHO on kehottanut maita etsimään riskeihin ja tieteeseen pohjautuvan lähestymistavan.

Omikron havaittiin alkujaan Etelä-Afrikassa.

Kanada ilmoitti ensimmäisistä omikrontapauksistaan

Kanadassa on havaittu maan ensimmäiset omikrontapaukset. Uutta koronavirusmuunnosta on havaittu kahdella vastikään Nigeriassa matkustaneella henkilöllä. Viranomaisten mukaan tartunnan saaneet ovat eristyksessä.

Ontarion provinssin paikallishallinto on vahvistanut, että omikrontartunnat on havaittu maan pääkaupungissa Ottawassa.

Kanada oli perjantaina estänyt matkustamisen seitsemästä Afrikan maasta omikronin leviämisen vuoksi. Nigeriasta matkustamista ei kuitenkaan ollut kielletty.

Maailman terveysjärjestö WHO on määritellyt omikronin huolestuttavaksi muunnokseksi. (Lähde: AFP)

YK: Pandemiasta aiheutuu matkailualalle tänä vuonna kahden biljoonan dollarin kustannukset

Koronapandemiasta aiheutuu matkailualalle tänä vuonna kahden biljoonan Yhdysvaltain dollarin kustannukset liikevaihdon menetyksinä, kertoo YK:n alainen Maailman matkailujärjestö UNWTO.

UNWTO:lla ei ole tarjota arviota ensi vuodesta, mutta keskipitkän aikavälin näkymät eivät kuitenkaan näytä rohkaisevilta. Järjestön mukaan epätasaisella rokotuskattavuudella sekä uusilla virusmuunnoksilla voi olla vaikutusta valmiiksi hitaaseen elpymiseen.

Viime vuonna matkailuala menetti koronan vuoksi maailmanlaajuisesti jo samansuuruisen summan, joka vastaa noin 1,78 biljoonaa euroa. Sektori on yksi pahiten koronatilanteesta kärsineistä. (Lähde: AFP)

Venezuelan presidentti Maduro kutsuu EU:n vaalitarkkailijoita vihollisiksi ja vakoojiksi

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro on kutsunut maan paikallisvaaleja valvoneita EU:n tarkkailijoita vihollisiksi ja vakoojiksi.

Samalla presidentti on kiistänyt tarkkailijoiden arviot siitä, että äänestys oli epäsäännöllisyyksien tärvelemä. Maduron mukaan tarkkailijat eivät löytäneet kritiikkiä tukevia todisteita.

Maassa valittiin viikko sitten sunnuntaina uusia kuvernöörejä ja pormestareita. Valtaosassa äänestyksistä voittajaksi julistettiin Maduron hallintoa tukeva ehdokas.

EU lähetti maahan vaalitarkkailijoita ensimmäistä kertaa 15 vuoteen. (Lähde: AFP)

Jesperi Kotkaniemen maali jäi Carolinalle laihaksi lohduksi

Suomalaishyökkääjä Jesperi Kotkaniemi viimeisteli Carolina Hurricanesin avausmaalin, kun joukkue hävisi jääkiekon NHL:ssä kotonaan Washington Capitalsille 2–4.

Capitals karkasi toisessa erässä kahden maalin johtoon. Konkaritähti Aleksandr Ovetshkin viimeisteli maalin kulmalta ottelun avausosuman. Aljaksei Protas lisäsi Capitalsin etumatkaa, kun kiekko meni kotijoukkueen Tony DeAngelon luistimesta maaliin.

Kolmannessa erässä Kotkaniemi laukoi kiekon ranteella yläkulmaan, ja Nino Niederreiter toi Hurricanesin tasoihin. Capitals karkasi kuitenkin voittoon, kun Dmitri Orlov ja John Carlson viimeistelivät päätösminuuteilla maalin mieheen. Orlovin maali syntyi ylivoimalla.

Hurricanesin Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen jäivät pisteittä.

Napoli kunnioitti Maradonan muistoa murskaamalla Lazion

Seria A:ssa Napoli osoitti kunnioitusta edesmenneelle jalkapallolegenda Diego Maradonalle kaatamalla Lazion maalein 4–0. Samalla jalkapallojoukkue kasvatti johtoaan Italian ykkösliigan kärjessä. Se on nyt 14 ottelun jälkeen kolme pistettä edellä AC Milania.

Napolilaiset tykittivät kolme maalia ensimmäisellä puoliajalla. Toisesta ja kolmannesta maalista vastasi belgialainen Dries Mertens.

Torstaina tuli kuluneeksi vuosi Maradonan kuolemasta. Argentiinalainen johdatteli Napolin kahteen sarjamestaruuteen, jotka ovat jääneet joukkueen ainoiksi. Joukkue voitti Maradonan kanssa myös Eurooppa-liigan vuonna 1989. (Lähde: AFP)