Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

IS ja IL: Huolestuttava tieto Britanniasta – kaksi koronarokoteannosta antaa vähemmän suojaa omikronia kuin deltaa vastaan

Britannian terveysturvallisuusvirasto UKHSA varoittaa, että kaksi rokoteannosta antaa vähäisemmän suojan koronaviruksen omikronmuunnosta kuin deltaa vastaan. Asiasta kertovat Iltalehti ja Ilta-Sanomat.

UKHSA:n mukaan Pfizerin rokote suojaa omikronin kohdalla oireelliselta taudilta enää 40-prosenttisesti 25 viikkoa toisen rokotuksen jälkeen. Deltan kohdalla kahden rokoteannoksen antama suoja tässä vaiheessa on vielä noin 60 prosenttia, IL ja IS kertovat viitaten brittilehti Guardianin tietoihin.

Astra Zenecan rokotteen antama suoja on vielä heikompi 25 viikkoa toisen rokoteannoksen jälkeen. Deltaa vastaan suoja on tässä vaiheessa 40 prosenttia, mutta omikronin kohdalla enää 10 prosenttia.

– Uskoakseni näemme nyt sen, että jos olet saanut kaksi annosta yli kolme kuukautta sitten, ne eivät enää estä sinua saamasta oireilevaa tautia, UKHSA:n johtava asiantuntija Susan Hopkins kommentoi Guardianille IS:n mukaan.

Kolmas annos joko Pfizerin tai Astra Zenecan rokotetta nostaa suojan kuitenkin 70–75 prosenttiin myös omikronia vastaan, IS ja IL kertovat.

Guardianin mukaan tutkimustuloksiin liittyy kuitenkin epävarmuutta kapean otannan vuoksi. Omikronin uskotaan nousevan Britanniassa valtavariantiksi joulukuun puoliväliin mennessä, IS ja IL kertovat.