Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Kauppalehti: Kelan asumistuet omistusasujille kasvussa – niillä on mahdollista lyhentää asunnon hankintaan liittyvää lainaakin

Kela maksoi viime vuonna asumistukea omistusasunnossa asuville runsaat 40,5 miljoonaa euroa, kertoo Kauppalehti. Summa on ollut kasvussa, sillä omistusasujien asumistukia maksettiin vuonna 2019 vajaat 38,6 miljoonaa euroa.

– Omistusasuntojen asumistukimenot ovat nousseet vuosina 2019–2020 pari miljoonaa euroa, mutta toisaalta vuonna 2020 on palattu vuosien 2018–2017 tasolle, kertoo Kelan erikoissuunnittelija Mirja Peltonen Kauppalehdelle.

Peltosen arvion mukaan on mahdollista, että hyvä työllisyystilanne taittoi omistusasujien asumistuet laskuun ennen koronaa vuonna 2019.

Pienituloisille maksettavan asumistuen määrään vaikuttavat Kauppalehden mukaan ruokakunnan aikuisten ja lasten lukumäärä, asunnon sijaintikunta sekä bruttokuukausitulojen yhteismäärä. Asumistuella korvataan asumismenoja, joille on asetettu alueelliset ylärajat.

Omistusasujat voivat saada asumistukea osakeasunnon vastikkeisiin, vesimaksuihin ja lämmityskuluihin tai omakotitalon hoitokuluihin. Hoitovastikkeen ohella asumistukea voi saada myös rahoitusvastikkeiden maksuun.

Viime vuosina on yleistynyt käytäntö, jossa hyvin merkittävä osa uuden asunnon hinnasta voi olla taloyhtiölainaa, jota lyhennetään osakkaiden maksamilla rahoitusvastikkeilla. Näin ollen voi olla mahdollista lyhentää Kelan tuella oman asunnon hankintaan liittyvää lainaa, Kauppalehti kertoo.

Kela maksoi Kauppalehden mukaan vuonna 2020 asumistukia yhteensä 2,23 miljardia euroa.