Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Cinia ja Far North Digital rakentavat arktisen merikaapelin – kaapeli lähtee Suomen ja Norjan rajalta ja päätyy Hokkaidolle Japaniin

Suomalainen Cinia ja yhdysvaltalainen Far North Digital aikovat rakentaa merikaapelin, joka yhdistää Euroopan ja Aasian tietoverkot. Kaapelin on määrä kulkea Suomen ja Norjan rajalta Luoteisväylän kautta Aasiaan.

Kaapeli kulkee Islannin ja Grönlannin ohi Kanadan arktiselle alueelle, Alaskaan ja sieltä Japaniin. Toinen rantautumispiste Euroopassa sijaitsee Irlannissa.

Kaapelijärjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2025 loppuun mennessä. Hankkeen kustannusarvio on noin miljardi euroa.

Yhtiöiden mukaan noin 14 000 kilometrin kaapelijärjestelmä minimoi tietoliikenneviiveen sekä nopeuttaa ja varmentaa huomattavasti Aasian ja pohjoisen Euroopan välistä tiedonsiirtoa.

– Tarve lisätä kapasiteettia ja reittien monimuotoisuutta Euroopan ja Aasian välillä kansainvälisissä televerkoissa kasvaa selvästi, arvioi Cinian toimitusjohtaja Ari-Jussi Knaapila tiedotteessa.

Luoteisväylän reitti tarjoaa hänen mukaansa myös huomattavia uusia etuja Euroopan sisäisen tietoverkon kehittämiselle.

Far North Digitalin kanadalainen tytäryhtiö True North Global Networks LP työskentelee alueen alkuperäiskansojen kanssa paikallisten haaraumien rakentamiseksi Kanadan arktiselle alueelle.

– Kaapelijärjestelmä parantaa ja nopeuttaa kansojen välistä viestintää ja kehittää paikallisten asukkaiden ja toimijoiden taloutta, koulutusmahdollisuuksia ja pääsyä terveydenhoidon palveluihin, sanoo Far North Digitalin teknologiajohtaja Guy Houser tiedotteessa.

Hänen mukaansa kaapeli tarjoaa myös tiedeyhteisölle mahdollisuuden tehdä uudenlaista tutkimusta ilmastonmuutoksesta.

Yhteys Pohjois-Euroopasta Japaniin on ollut tavoitteena pitkään

Keion yliopiston professori Jun Murai kertoo, että arktinen yhteys Japanin ja Pohjois-Euroopan välillä on ollut tavoitteena pitkään, sillä kansainvälisten yhteyksien monimuotoisuus on saarivaltiolle elintärkeää.

– Pitkäaikaisen suunnitelmani mukaan Hokkaido muodostaisi luonnollisen portin pohjoiseen ja itään, Murai sanoo tiedotteessa. Suunnitelma on hänen mukaansa nyt toteutumassa.

Murai toimii myös Japanin pääministerin erityisneuvonantajana. Hokkaido on Japanin pohjoisin pääsaari.

Koillisväylää kulkeva reitti on keskeytetty

Cinia tarkasteli viime kevääseen asti myös Koillisväylän reittiä kulkevan arktisen kaapelin rakentamista. Hanke on kuitenkin keskeytetty.

Yhtiö kertoo punninneensa jo vuosia eri reittivaihtoehtoja arktisen meren kautta Aasiaan vedettävälle merikaapelille.

Aiemmin Cinia on rakentanut merikaapelin Suomen ja Saksan välille. Yhtiön mukaan merikaapelit parantavat Suomen digitaalista kilpailukykyä kehittämällä kansainvälisiä ja kansallisia tietoliikenneyhteyksiä.