Pakkoavioliiton uhkaan vedonneelle tytölle ei myönnetty turvapaikkaa – KHO palautti asian Maahanmuuttovirastolle uudelleen käsiteltäväksi

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on palauttanut Maahanmuuttovirastolle (Migri) uudelleen käsiteltäväksi tapauksen, jossa Somaliasta kotoisin oleva alaikäinen tyttö oli hakenut Suomesta turvapaikkaa vedoten pakkoavioliiton uhkaan.

Tiistaina antamallaan vuosikirjapäätöksellä KHO kumosi Migrin ja Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden aiemmat päätökset asiassa.

Migri oli vuonna 2019 hylännyt tytön turvapaikkahakemuksen ja myöntänyt hänelle jatkuvan oleskeluluvan toissijaisen suojelun perusteella neljäksi vuodeksi.

Migri ei hyväksynyt tosiseikkana, että tytön setä olisi yrittänyt pakottaa tämän avioliittoon vuonna 2018 sekä vienyt tytön väkisin kodistaan ja lyönyt tätä.

Lisäksi Migri ei hyväksynyt tosiseikkana, että tyttö olisi paennut torilta päivää ennen avioliittoa tätinsä luokse, eikä sitä, että täti olisi järjestänyt tytön matkan pois Somaliasta tytön kerrottua avioliittoon liittyvistä tapahtumista tädilleen.

Tyttö valitti Migrin päätöksestä Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen, joka keväällä 2020 hylkäsi valituksen sekä vaatimuksen suullisen käsittelyn toimittamisesta.

Tyttö sai kannustavaa palautetta turvapaikkapuhuttelussa

Asia eteni korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka tiistaina kumosi Migrin ja hallinto-oikeuden päätökset.

Tytön vaatimusten tueksi oli muun muassa esitetty, että tytön setä yritti pakottaa tämän 14-vuotiaana avioliittoon 60-vuotiaan miehen kanssa, KHO:n päätöksessä kerrotaan.

KHO:n mukaan asiassa oli kyse siitä, mikä merkitys on annettava vasta hallinto-oikeudelle esitetylle, tarkentuneelle kertomukselle turvapaikkaperusteesta eli pakkoavioliiton uhasta. Valituskirjelmässään hallinto-oikeudelle tyttö tarkensi kertomustaan turvapaikkapuhuttelussa kertomaansa verrattuna.

Tyttö vetosi siihen, ettei hän ymmärtänyt turvapaikkapuhuttelussa, millä tarkkuudella tapahtumista oletetaan kerrottavan. Hänellä ei myöskään ollut turvapaikkapuhuttelussa oikeudellista avustajaa.

KHO:n mukaan Migrin puhuttelija oli jatkopuhuttelun aluksi kommentoinut: "Hyvä, huomasin jo puhuttelupöytäkirjasta, että olet vastannut hienosti. Jatka vain samalla tavalla, niin tämä menee erittäin hyvin."

Migri oli kuitenkin päätynyt hylkäämään turvapaikkahakemuksen kiinnittäen huomiota tytön ulkokohtaiseen ja niukkaan kertomukseen.

Lausunnossaan hallinto-oikeudelle Migri totesi, että tytön kertomus oli tarkentunut ja muuttunut monilta osin omakohtaisemmaksi. KHO:ssa Migri piti todennäköisenä, että se olisi päätynyt toisenlaiseen uskottavuusarvioon, jos tyttö olisi kertonut perusteistaan vastaavalla tarkkuudella jo turvapaikkapuhuttelussa.

Järjestetystä avioliitosta kieltäytyvät vaarassa Somaliassa

KHO:n mukaan hallinto-oikeus oli arvioinut tarkentuneen kertomuksen yksityiskohtien uskottavuutta suhteessa tytön turvapaikkapuhuttelussa kertomaan. Hallinto-oikeus ei kuitenkaan ollut ottanut päätöksessään kantaa uuden, tarkemman kertomuksen merkitykseen tai siihen, olisiko asia syytä kumota ja palauttaa Maahanmuuttovirastolle uuden tarkentuneen kertomuksen vuoksi.

KHO katsoi, että yleisen ja ajantasaisen maatiedon perusteella Somaliassa naiset, jotka kieltäytyvät järjestetystä avioliitosta, ovat vaarassa joutua väkivallan kohteeksi.

– Tähän nähden ja kun otetaan huomioon uusi selvitys sekä erityisesti lapsen etua koskevat velvoitteet, hallinto-oikeuden ja Maahanmuuttoviraston päätökset on kumottava ja asia on palautettava Maahanmuuttovirastolle uudelleen käsiteltäväksi, KHO linjasi.

Uudessa käsittelyssä on KHO:n mukaan arvioitava uudelleen kansainvälisen suojelun edellytyksiä ottaen huomioon asiassa eri oikeusasteille esitetty selvitys ja lapsen etu.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut