Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Yhdysvaltain liittovaltion aborttioikeuteen johtaneen Roe vastaan Wade -tapauksen voittanut asianajaja on kuollut

Yhdysvalloissa 1970-luvulla liittovaltion aborttioikeuteen johtaneen Roe vastaan Wade -tapauksen voittanut asianajaja Sarah Weddington on kuollut, kertovat muun muassa brittilehti Guardian ja yhdysvaltalaislehti Dallas Morning News .

Asiasta kertoi alkujaan Twitterissä Texasin maatalouskomissaariksi hakeva demokraatti Susan Hays, jonka mukaan Weddington oli hänen professorinsa yliopistossa. Weddington kuoli sunnuntaiaamuna 76 vuoden iässä.

Haysin mukaan Weddingtonilla oli ollut ennen kuolemaansa erinäisiä terveysvaivoja.

Yhdysvaltain liittovaltion nykyinen aborttioikeus nojaa korkeimman oikeuden vuoden 1973 päätökseen oikeusjutussa Roe vastaan Wade. Alkuperäisen kanteen jättivät Weddington ja hänen kollegansa Linda Coffee.

Weddingtonin ja Coffeen Jane Roe -pseudonyymillä tunnettu asiakas oli oikealta nimeltään 22-vuotias Norma McCorvey, joka halusi keskeyttää raskautensa. Texasin lainsäädäntö kuitenkin kielsi abortit tapauksissa, joissa raskaus ei uhannut naisen henkeä.

Korkein tuomioistuin linjasi vuoden 1973 päätöksessään, että kyseinen osavaltion laki oli perustuslain vastainen.

Weddington oli sinut tapauksen jättämän leiman kanssa

Haysin mukaan Weddington oli vastavalmistunut ja Roe vastaan Wade oli hänen ensimmäinen urallaan käsittelemä tapaus. Hän päätyi käsittelemään tapausta korkeimman oikeuden eteen ollessaan vasta 27-vuotias. Hän käsitteli kannetta oikeuden edessä kahdesti, voittaen molemmilla kerroilla.

Weddington saavutti uransa aikana paljon muutakin ja hänet muun muassa valittiin 70-luvulla Texasin osavaltion edustajainhuoneeseen. Hän teki töitä aikoinaan myös Yhdysvaltain maatalousministeriössä sekä demokraattipresidentti Jimmy Carterin Valkoisessa talossa, kertoo Texas Tribune -lehti.

Roe vastaan Wade -tapaus jätti kuitenkin pysyvän leiman ja Weddington ennusti aikoinaan oman muistokirjoituksensa sekä tämän kyseisen jutun otsikon.

– Mitä tahansa muuta teenkään elämässäni, muistokirjoitukseni otsikko tulee aina olemaan: Roe vastaan Wade -asianajaja on kuollut, hän sanoi Guardianin mukaan.

Brittilehdelle antamassaan haastattelussa hän kuitenkin osoitti olevansa sinut tapauksesta koituneen leiman kanssa.

Aborttioikeutta on pyritty taas rajoittamaan Yhdysvalloissa

Aborttilainsäädäntö on noussut jälleen erittäin ajankohtaiseksi Yhdysvalloissa. Republikaanienemmistöiset osavaltiot ovat pyrkineet viime aikoina kiristämään aborttilainsäädäntöä ja useissa osavaltioissa onkin hyväksytty aborttioikeutta kaventavia lakeja.

Esimerkiksi Texasissa otettiin kesällä käyttöön koko liittovaltion tiukin aborttilaki, joka käytännössä kieltää kaikki 6. raskausviikon jälkeen tehdyt abortit, eli jo ennen kuin moni nainen tietää olevansa raskaana.

Merkittäväksi virstanpylvääksi osoittautunut päätös on nykyisellään niin ikään vaarantunut. Konservatiivienemmistöisen tuomioistuimen odotetaan antavan päätöksen, joka voisi jopa kumota liki viiden vuosikymmenen takaisen päätöksen.

Weddington ennusti päätöksen vaarantumisen

Weddington oikeastaan jo ennakoi päätöksen vaarantumista Guardianille vuonna 2017 antamissaan lausunnoissa. Hän arvioi tuolloin lehdelle, millainen vaikutus konservatiivituomarien nimittämisellä voisi olla Roe vastaan Wade -päätökselle ja liittovaltion aborttioikeudelle.

– Muuttuuko abortti laittomaksi heti seuraavana päivänä, jos Neil Gorsuchin nimitys hyväksytään? Ei. Yhdellä uudella tuomarilla ei välttämättä ole paljoakaan vaikutusta. Mutta kahdella tai kolmella voi olla, hän sanoi tuolloin.

Gorsuch oli ensimmäinen maan edellisen presidentin Donald Trumpin korkeimpaan oikeuteen nimittämistä tuomareista. Tämän jälkeen Trump nimitti omalla kaudellaan tuomioistuimeen vielä kaksi muuta konservatiivituomaria Brett Kavanaugh'n ja Amy Coney Barrettin.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että korkein oikeus antaa päätöksensä Mississippin osavaltion ja osavaltion ainoan aborttiklinikan välisessä oikeusjutussa ensi kesäkuussa. Jos korkein oikeus pitää Mississippin lain voimassa edes osittain, raskaudenkeskeytyksestä voisi tulla laitonta jopa puolessa maan osavaltioista.