THL:n Salmisen mukaan kotitestistä saatuun negatiiviseen testitulokseen voi luottaa – Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston mukaan antigeenitestit saattavat tunnistaa koronaviruksen omikronmuunnosta heikommin

Kotitesteinäkin yleiset antigeenitestit saattavat havaita heikommin koronaviruksen omikronmuunnosta, kertoi keskiviikkona Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) .

FDA:n mukaan alustava data osoittaa antigeenitestien kyllä tunnistavan omikronmuunnosta, mutta kyky havaita luotettavasti kaikki positiiviset näytteet saattaa olla heikentynyt.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ottivat kantaa kotitestien luotettavuuteen keskiviikkoisessa koronatilannekatsauksessa.

THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan Suomessa myydyt kotitestit ovat osoittautuneet varsin luotettaviksi. Salminen kertoi, että kotitestistä saatua negatiivista tulosta voi yhä pitää varsin luotettavana.

– Kaikissa testeissä on mahdollista, että virus ei ole vielä edennyt niin pitkälle, että se voitaisiin todeta. PCR-testit ovat toki hiukan herkempiä jo alkuvaiheessa, Salminen kommentoi.

Jos selvästi koronaoireisena saa kotitestistä negatiivisen tuloksen, suositteli Salminen joko uuden kotitestin tekemistä tai viralliseen testiin hakeutumista. Ihmisten ilmoilla ei oireisena saisi liikkua.

Positiivinen kotitestitulos tulisi sen sijaan aina varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä virallisella koronatestillä.

– Tällä tavoin tartuntatapaus tulee rekisteröityä ja altistuneita on mahdollista tavoittaa, osastopäällikkö Taneli Puumalainen STM:stä sanoi.

Positiivinen kotitestitulos ei myöskään riitä viralliseen karanteenimääräykseen eikä tartuntatautipäivärahan saamiseen.

Mainos: Intelligent Banker Aps

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut