Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa, uudet ravintolarajoitukset voimaan, ajokeli on huono koko maassa

Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa tänään

Suomalaiset pääsevät tästä päivästä alkaen lausumaan sanansa muun muassa lääkäripalveluiden, hammashoidon ja mielenterveyspalveluiden tulevaisuudesta, sillä aluevaalien ennakkoäänestys alkaa tänään.

Vaaleissa valitaan uusien hyvinvointialueiden valtuustot, jotka päättävät sosiaali- ja terveyspalveluiden ja pelastustoimen järjestämisestä vuoden 2023 alusta. Hyvinvointialueet noudattelevat pääsääntöisesti nykyisiä maakuntarajoja.

Ennakkoäänestys kotimaassa kestää viikon, ja Suomessa on yhteensä 900 yleistä ennakkoäänestyspaikkaa.

Varsinainen vaalipäivä on ensi viikon sunnuntaina 23. tammikuuta.

HS: Perussuomalaisten aluevaaliehdokkaat saaneet yli kaksi kertaa niin paljon rikossyytteitä kuin muiden isojen puolueiden ehdokkaat

Perussuomalaisten aluevaaliehdokkaat ovat saaneet viime vuosina rikossyytteitä yli kaksi kertaa niin paljon kuin muiden isojen puolueiden ehdokkaat, kertoo Helsingin Sanomien selvitys. Suhde oli vastaavanlainen myös vuosien 2017 ja 2021 kuntavaaleissa.

Selvityksen mukaan 6,3 prosenttia aluevaaleissa ehdolla olevista perussuomalaisista on saanut vuosina 2016–2021 yhden tai useamman syytteen.

Toiseksi eniten oikeuden eteen ovat joutuneet vasemmistoliiton ehdokkaat ja kolmanneksi suurin osuus oli kristillisdemokraattien keskuudessa. Vähiten syytteitä ovat saaneet RKP:n ja vihreiden ehdokkaat.

Uudet ravintolarajoitukset voimaan tänään - ovet suljettava jo iltakuudelta

Ravintoloiden aukioloaikoja rajoitetaan koronaepidemian vuoksi entisestään tästä päivästä alkaen.

Jatkossa kaikki ravintolat tulee sulkea kello 18. Anniskelu päättyy klo 17.

Rajoitukset otetaan käyttöön kaikilla leviämisalueilla eli kaikissa Suomen maakunnissa, valtioneuvoston tiedotteessa kerrottiin tiistaina.

Uusi aukiolorajoitus on voimassa tammikuun loppuun. Rajoitus koskee myös ravintoloita, jotka eivät anniskele alkoholijuomia.

Lisäksi koronapassin käytön rajoituksia jatketaan tammikuun loppuun. Käytännössä tämä tarkoittaa, että koronapassia ei voi käyttää vaihtoehtona alueellisille rajoituksille.

Tänään on huono ajokeli koko Suomessa

Tänään on huono ajokeli koko Suomessa, varoittaa Ilmatieteen laitos. Osaltaan liikennesäätä heikentää se, että lämpötila on nollassa tai sen lähellä Länsi- ja Etelä-Suomessa.

Uutta lunta saataneen tänään tuntuvasti Lappiin ja jonkin verran myös itärajalle Pohjois- ja Etelä-Karjalaan.

Merialueilla tuulee vaarallisen kovaa Perämerellä ja kovaa muualla Pohjanlahdella. Suomenlahdelle on puolestaan annettu jäätämisvaroitus.

Suomen euroviisuedustajan paikasta kisaavat julkistetaan tänään

Tänään julkistetaan Uuden musiikin kilpailun kisaajat, joiden joukosta valitaan Suomen seuraava euroviisuedustaja. Ehdokkaat julkistetaan Yle Areenassa kello 13.

UMK:n finaalissa on seitsemän artistia tai yhtyettä, jotka ovat sekä nousevia nuoria tekijöitä että suomalaisia legendoja.

Finalistien kilpailukappaleet julkaistaan yksi kerrallaan joka arkipäivä puolenyön jälkeen huomisesta alkaen.

UMK järjestetään Turun Logomossa 26. helmikuuta, ja show esitetään Ylen kanavilla.

Euroviisut järjestetään toukokuussa Italian Torinossa.

Nato ja Venäjä neuvottelevat Brysselissä

Venäjän ja sotilasliitto Naton edustajat tapaavat tänään, kun Nato-Venäjä-neuvosto kokoustaa Brysselissä.

Tapaamisessa on tarkoitus keskustella kasvaneista jännitteistä, jotka liittyvät etenkin kiristyneeseen tilanteeseen Ukrainassa. Venäjä on koonnut noin satatuhatta sotilasta Ukrainan rajojen tuntumaan ja esittänyt samaan aikaan Natolle pitkälle meneviä vaatimuksia.

Keskiviikon tapaaminen on osa neuvottelujen sarjaa tällä viikolla. Maanantaina Venäjän ja Yhdysvaltain edustajat keskustelivat Genevessä, ja perjantaina Ukrainan tilannetta puidaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin kokouksessa.

Yhdysvallat toivoo venäläisjoukkojen poistuvan Kazakstanista viipymättä

Yhdysvallat on kehottanut Venäjää noudattamaan viipymättä Kazakstanin pyyntöä vetää venäläisjoukot Keski-Aasiassa sijaitsevasta maasta.

Venäjän johtama IVY-maiden kollektiivinen turvallisuusjärjestö CSTO lähetti Kazakstanin presidentin pyynnöstä maahan yli 2 000 sotilasta, kun Länsi-Kazakstanissa alkaneet mielenosoitukset olivat yltyneet levottomuuksiksi.

Tiistaina Kazakstanin presidentti kertoi, että CSTO:n joukot alkavat vetäytyä Kazakstanista kahden päivän kuluessa. Vetäytyminen kestää presidentin mukaan enintään kymmenen päivää.

Venäjän puolustusministerin mukaan joukot kuitenkin poistuisivat vasta, kun tilanne on täysin vakaa. (Lähde: AFP)

Pohjois-Korea kertoo testanneensa jälleen ääntä nopeampaa ohjusta

Pohjois-Korea kertoo testanneensa jälleen ääntä nopeampaa ohjusta. Valtionmedia KCNA:n mukaan Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un oli henkilökohtaisesti valvomassa tiistaista laukaisua, jonka kerrotaan olleen onnistunut. Ohjuskoe oli jo toinen viikon sisään.

Viime viikolla Pohjois-Korea sanoi testanneensa niin ikään ääntä nopeampaa ohjusta. Maan mukaan kyseessä olisi ollut hypersooninen eli vähintään viisinkertaista äänennopeutta kulkeva ohjus, mutta etelänaapuri on kyseenalaistanut väitteen.

Etelä-Korean asevoimien mukaan tiistainen ohjus sen sijaan saavutti hypersoonisen nopeuden. (Lähde: AFP)

Florida kukisti kotikaukalossaan Vancouverin luvuin 5-2 - Barkov ja Lammikko maalinteossa

Jääkiekon NHL:ssä Florida Panthers on ottanut kotikaukalossaan 5–2-voiton Vancouver Canucksista. Voitto oli Floridalle toinen perättäinen.

Kotiseuran maalikarkeloihin osallistui myös suomalaiskippari Aleksander Barkov, joka teki joukkueen viidennen maalin. Suomalainen laukoi kiekon verkon perälle, kun toista erää oli jäljellä enää minuutti.

Päätöserässä Vancouverin onnistui kaventaa tilannetta suomalaishyökkääjä Juho Lammikon maalilla.

Floridan suomalaisista Anton Lundellin tilille kilahti kaksi syöttöpistettä ja Barkoville yksi.

Southampton selvään voittoon Brentfordista

Jalkapallon Englannin Valioliigassa Southampton vei selvän 4–1-voiton Brentfordista tiistai-illan ainoassa ottelussa.

Kotijoukkue siirtyi johtoon jo viiden minuutin pelin jälkeen Jan Bednarekin puskulla. Brentford pääsi vielä ensimmäisen maalin jälkeen tasoihin, kun Vitaly Janelt avasi joukkueen maalitilin pelin 23. minuutilla.

Tämän jälkeen Southampton meni menojaan.

Southampton nousi voittonsa myötä sarjataulukossa sijalle 11. Brentford on sijalla 13. (Lähde: AFP)