Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Suuryritysten investointihalut ovat kääntyneet nousuun, kertoo OP:n tutkimus

Suuryritysten investointihalut ovat kääntyneet selvään nousuun, selviää finanssiryhmä OP :n vuosittaisesta suuryritystutkimuksesta.

Suomalaiset yritysjohtajat ennakoivat pääliiketoimintansa kysynnän kasvavan kansainvälisillä markkinoilla keskimäärin yli viisi prosenttia ja kotimaan markkinoilla lähes kolme prosenttia. Lähes 70 prosenttia vastaajayrityksistä uskoo, että menestyksen keskittyminen ja markkinajako kiihtyy.

Suomen houkuttelevuutta investointikohteena nakertaa talouspolitiikka

Suuryritykset näkevät Suomen melko houkuttelevana investointialustana. Investointeja Suomeen puoltavat esimerkiksi energian saatavuus, verotusjärjestelmän ennakoitavuus sekä pääomamarkkinoiden toimivuus. Voimakkaimmin intoa kotimaisiin investointeihin vaimentavat julkisen talouden pitkään jatkunut velkaantuminen, palkansaajajärjestöjen toiminta sekä lainsäädännölliset prosessit, kuten valitusten käsittely.

58 prosenttia vastaajista kokee Suomen hallituksen talouspolitiikan näyttäytyvän yritykselle pääasiassa uhkana. Lisäksi 93 prosenttia vastaajayrityksistä kokee, että nykyinen hallitus ei ole aktiivisesti purkanut rakenteellisia ongelmia esimerkiksi työmarkkinoilla ja vain alle kaksi prosenttia kokee valtion velkaantumisen tapahtuneen hallitusti.

Kasvua haetaan aineettomilla investoinneilla

Suuryritystutkimuksen mukaan nopeaa kasvua haetaan nyt aineettomilla investoinneilla eli panostuksilla tuote- ja palvelukehitykseen, digitalisointiin ja myyntitoimintaan. Lähes puolet vastaajayrityksistä kertoi hakevansa aineettomilla investoinneilla yksinomaan kasvua. Digitalisaatioon liittyvien investointien odotetaan kasvavan yli kymmenen prosenttia.

Myös aineellisten investointien kasvunäkymät ovat tutkimuksen mukaan viime vuotta myönteisempiä. Suhteellisesti eniten panostetaan IT- ja tietoturvajärjestelmiin, joihin arvioidaan kahdeksan prosentin kasvua. Lisäksi vastaajayritykset aikovat kasvattaa tuotantokapasiteettiin tai tuotantotiloihin kohdistuvia investointeja keskimäärin kuusi prosenttia.

Tulokset perustuvat OP:n vuosittaiseen Suuryritystutkimukseen, joka mittaa suomalaisten suuryritysten näkemyksiä liiketoiminnan ja talouden kehityksestä. Tutkimukseen vastasi lähes 200 ihmistä yhteensä 119 suomalaisesta tai Suomessa toimivasta suuryrityksestä. Aineisto kerättiin viime syksynä.

Suuryritystutkimuksen toteuttamisessa on mukana myös Aalto-yliopiston professorien perustama NIBS-ajatushautomo.