Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Tongalla merkittäviä vahinkoja merenalaisen tulivuorenpurkauksen jäljiltä, kertoo Uuden-Seelannin pääministeri

Tyynellämerellä sijaitsevan Tongan pääkaupunki Nuku'alofa on kärsinyt merkittäviä vahinkoja merenalaisen tulivuorenpurkauksen aiheuttaman tsunamin seurauksena, kertoo Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern. Ardernin mukaan pääkaupungista ei ole raportoitu loukkaantumisista tai kuolemista.

Viestintäyhteydet Tongalla ovat olleet poikki, mutta Ardernin hallitus oli saanut yhteyden Uuden-Seelannin lähetystöön Nuku'alofassa. Puutteellisten yhteyksien takia kokonaiskuvaa on vaikea saada.

Ardernin mukaan veneitä ja suuria lohkareita on ajautunut rantaan. Kaupunki on myös vulkaanisen tomun peitossa. Pääministeri kuvaa olosuhteita rauhallisiksi ja vakaiksi.

Ulompien saarten tilanteesta ei ole tietoa. Uuden-Seelannin ilmavoivat lähettää alueelle tiedustelukoneen, kun olosuhteet sallivat.

Voimakkaasta merenalaisesta tulivuorenpurkauksesta seurasi tsunamivaroituksia eri puolilla Tyyntämerta. Varoituksia oli muun muassa Japanissa, Yhdysvalloissa ja Australiassa. Tyynenmeren tsunamivaroituskeskus kertoi Suomen aikaa varhain sunnuntaina, että tsunamiuhka oli ohi.

Hunga Tonga-Hunga Ha'apai -tulivuori sijaitsee noin 65 kilometriä pohjoiseen Nuku'alofasta eteläisellä Tyynellämerellä. Sen purkaus oli niin voimakas, että vielä Fidzhillä noin 800 kilometrin päässä, kuultiin "ukkosenkaltaista jyrinää".

Purkaus kesti noin kahdeksan minuutin ajan ja syöksi ilmaan savua, tuhkaa ja kaasuja.