Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vietnamilaismiehelle 15 vuotta vankeutta siirtolaisten kuolemaan johtaneesta kylmäkonttisalakuljetuksesta

Belgiassa tuomioistuin on langettanut vietnamilaismiehelle 15 vuoden vankeustuomion 39 ihmisen kuoleman aiheuttaneen ihmissalakuljetusoperaation johtamisesta.

Tuomioistuin katsoi 45-vuotiaan Vo Van Hongin olleen operaation päätekijä. Myös 17 muuta syytettyä sai tuomion osallisuudestaan tapaukseen.

Yhteensä 39 vietnamilaissiirtolaista löydettiin kuolleina Essexissä Britannian itäosassa lokakuun lopussa vuonna 2019. He olivat tukehtuneet hengiltä kylmäkuljetuskonttiin.

Ihmiset olivat turhaan yrittäneet päästä pois kontista ennen kuin tukehtuivat hengiltä. He olivat muun muassa yrittäneet hakata konttiin reiän metallitangolla.

Rekka tuli Britanniaan lautalla Zeebruggen satamasta Belgiasta. Syyttäjän mukaan salakuljetusringillä oli Belgiassa Brysselin esikaupunkialueella Anderlechtissä kaksi taloa, joissa siirtolaisia pidettiin ennen kuin heitä lähdettiin kuljettamaan eteenpäin.

Tuomioistuin: Päätekijä johti yli 100 henkilöä salakuljettanutta rikollisjärjestöä

Päätekijäksi todettu Vo tuomittiin rikollisjärjestön johtamisesta Belgiassa. Tuomion mukaan rikollisjärjestö oli osallisena yhteensä 115 tunnistetun henkilön salakuljetuksessa Britanniaan syyskuun 2018 ja toukokuun 2020 välisenä aikana, jolloin Vo pidätettiin.

Mies kiisti toimineensa johtajana ja väitti olevansa salakuljetusrenkaan uhri. Vankeusrangaistuksen lisäksi Volle tuomittiin 920 000 euron sakko.

Päätekijänä tuomittu Vo oli yksi jutun 23 epäillystä, joita syytettiin osallisuudesta ihmissalakuljetukseen. Syytetyistä osa oli belgialaisia ja osa vietnamilaisia.

Yhteensä 18 heistä todettiin syyllisiksi ja neljä vapautettiin. Päätekijän tuomion lisäksi annettiin myös 10 vuoden ja seitsemän vuoden tuomiot. Muiden 15:n tuomiot olivat yhdestä reiluun neljään vuoteen, useimmat niistä ehdollisia.

Suurin osa syytetyistä oli väitetysti ihmissalakuljetusrenkaan jäseniä. Muita syytettiin rikoskumppaneina, joita käytettiin turvatalon vartijoina, kuljettajina tai ruokaostosten tekijöinä siirtolaisille.

Syyttäjien mukaan "erittäin hyvin organisoitunut" jengi oli erikoistunut salakuljettamaan ihmisiä Euroopan kautta Britanniaan 24 000 euron maksusta per matkustaja.

Useita tapaukseen liittyviä epäiltyjä on jo aiemmin tuomittu ja vangittu Britanniassa ja Vietnamissa. Ranskassa on lisäksi asetettu syytteeseen 26 ihmistä.

- - - -

AFP korjaa aiempaa uutista: Päätekijän lisäksi tuomioita annettiin 17, ei 18. Tuomioista osa oli yli viiden vuoden mittaisia toisin kuin AFP aiemmin uutisoi.