Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden: Ensimmäinen vuosi presidenttinä on ollut täynnä haasteita mutta myös merkittäviä onnistumisia

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoo, että hänen ensimmäinen virkavuotensa presidenttinä on ollut täynnä haasteita mutta sisältänyt myös merkittäviä onnistumisia.

Presidentti aloitti iltayhdeltätoista Suomen aikaan alkaneen puheensa muistuttamalla, että 210 miljoonaa amerikkalaista on saanut koronavirusrokotteen.

Hallintonsa koronavirustoimia kehuneen presidentin mukaan testaukseen olisi kuitenkin pitänyt kiinnittää koronaviruskriisin hoidossa enemmän huomiota. Tämä tullaan Bidenin mukaan korjaamaan muun muassa jo aiemmin julkistetun ilmaisten kotitestien saatavuuden lisäämisellä.

Yhteiskunnan sulkutoimia tai koulujen sulkemisia ei presidentin mukaan tulla näkemään.

Puheen jälkeen presidentti vastaa toimittajien kysymyksiin.

Presidentti Biden on pitänyt tammikuun aikana jo kaksi isompaa puhetta. Näistä ensimmäisen Biden piti kongressitalon valtauksen vuosipäivänä 6. tammikuuta. Toisen, äänestysoikeuslainsäädäntöä käsitelleen puheensa presidentti piti 11. tammikuuta.

Ensimmäistä virkavuotta juhlistavassa puheessaan Biden tulee Valkoisen talon julkaiseman tiedotteen perustella odotettavasti ainakin listaamaan onnistumisiaan työpaikkojen luomisen ja työttömyyden taklaamisen suhteen.

Selvästi vähemmän tiedotustilaisuuksia

Biden on pitänyt edeltäjiään selvästi vähemmän varsinaisia tiedotustilaisuuksia sekä antanut vähemmän pitkiä haastatteluita. Kalifornian yliopiston tutkimuskeskuksen selvityksen mukaan Biden piti ensimmäisen presidenttivuotensa aikana yhteensä yhdeksän varsinaista tiedotustilaisuutta.

Hänen edeltäjänsä Donald Trump piti ensimmäisen vuotensa aikana 22 tiedotustilaisuutta. Trumpin edeltäjä Barack Obama puolestaan piti ensimmäisen vuotensa aikana kaikkiaan 27 tiedotustilaisuutta.

Etenkin antamiensa haastatteluiden määrässä Biden jää hyvin selvästi niin Trumpin kuin Obamankin taakse. Trump antoi ensimmäisen vuotensa aikana 92 haastattelua, Obama puolestaan 156.

Bidenin hallinto on puolustanut presidenttiä ja sanonut, että tämä on antanut toimittajille mahdollisuuden esittää kysymyksiä lukuisissa epävirallisissa tilanteissa. American Presidency -tutkimusprojektin mukaan Biden onkin vastannut median kysymyksiin kaikkiaan 216 otteeseen, kun Trumpin osalta sama luku on 120 ja Obaman 46.