Huoltovarmuuskeskus (HVK) tiedottaa hankkivansa koululaisten käyttöön ensimmäiset erät koronakotitestejä. HVK tekee vähintään kuuden miljoonan kotitestin hankinnan sosiaali- ja terveysministeriöltä (STM) sekä työ- ja elinkeinoministeriöltä saamansa toimeksiannon mukaisesti.
Kotitestien toimitukset jakautuvat HVK:n mukaan useammalle viikolle. Ensimmäisiä testejä voidaan odottaa kuntiin noin kolmen viikon kuluttua.
– On selvää, että testejä ei saada kaikkiin paikkoihin yhtä aikaa. Käytännössä testejä jaetaan HVK:lle osoitettuihin yhteyspisteisiin sitä mukaa kun niitä hankintojen kautta saadaan. HVK saattaa myös saada ohjeistusta testien toimitusten kohdentamisesta esimerkiksi tautitilanteesta johtuen, sanoo hallintojohtaja Rain Mutka HVK:sta.
Testit tulevat ensisijaisesti perusopetuksen, lukioiden ja ammattioppilaitosten käyttöön.
HVK vastaa testien kuljetuksesta kuntien ja kuntayhtymien ilmoittamaan pisteeseen. Sieltä kunkin alueen opetuksesta ja koulutuksesta vastaavat toimijat hoitavat koronatestien kuljettamisen eteenpäin.
Haasteena hankala markkinatilanne
HVK:n mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, STM ja lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ovat HVK:n tukena esimerkiksi testien käyttötarkoitukseen ja soveltuvuuteen liittyen.
Hankintojen kustannus saa HVK:n mukaan olla enintään kymmenen miljoonaa euroa sisältäen testien logistiikan. Testien vaikea markkinatilanne ja pandemiatilanne saattaa HVK:n mukaan heijastua testien saatavuuteen ja toimitusaikoihin.
HVK:n mukaan tällainen hankinta ei ole sen lakisääteisiä tehtäviä, mutta on toteutettavissa yleisten tehtävien ja toimialan puitteissa samoin kuin suojavälinehankinnat on toteutettu STM:n tukipyyntöjen perusteella. HVK:n mukaan ministeriöiden näkemyksenä on, että sen toteuttamat hankinnat ovat vallitsevassa koronatilanteessa nopein ja tehokkain tapa hankintojen tekemiseksi.
Pandemia-aikana HVK kertoo hankkineensa terveydenhuollon tarpeisiin suojaimia yli 1,5 miljardia kappaletta ja saaneensa näin osaamista muihinkin hankintoihin.
Hallitus varautuu erilaisten koronaviruksen aiheuttaman sairauden hoitoon käytettävien lääkkeiden hankintaan. Tarkoituksena on, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (Hus) olisi lääkkeiden hankinnassa valtakunnallinen toimija, joka hankkisi, varastoisi ja jakelisi lääkkeitä.
Hallituksen esityksen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö (STM) valtuuttaisi Husin valtakunnallisen roolin ja sitoutuisi korvaamaan toiminnasta Husille aiheutuvat kustannukset enintään 20 miljoonan euron suuruisella valtionavustuksella.
– Husille myönnettäisiin enintään 20 miljoonaa euroa, josta 15 miljoonaa euroa ylittävä osa myönnettäisiin ehdollisena. 15 miljoonan euron ylittävä osuus olisi käytettävissä eduskunnan erillisellä päätöksellä, STM:n torstaisessa tiedotteessa kerrottiin.
Myyntilupia odotetaan
Odotuksena on, että koronan aiheuttaman taudin hoitoon tarkoitetuille lääkkeille myönnetään lähiaikoina myyntilupia, kertoo johtaja Tuula Helander STM:stä. Nyt tehdyn esityksen tarkoituksena on, että kunhan myyntilupia myönnetään, olisi Suomi heti valmis hankkimaan lääkkeitä.
– Suomi on valmis tekemään sekä kahdenvälisiä sopimuksia että menemään mukaan EU:n yhteishankintaan, Helander kertoi STT:lle.
Keskusteluja on käyty useiden lääkeyhtiöiden kanssa, eikä kiikarissa siis ole vain yhtä tiettyä lääkettä.
Euroopan lääkevirasto EMA arvioi parhaillaan Pfizerin ja MSD :n koronalääkkeitä. Nämä ovat Helanderin mukaan muutama esimerkki keskusteluissa esillä olleista lääkkeistä.
Helanderin mukaan tiedossa on, että lääkkeitä ei tule olemaan mitenkään runsaasti tarjolla ainakaan alussa.
– Kun niukkuutta jaetaan, niin tarvitaan valtakunnallinen toimija.
"Ei mikään suuri ratkaisu"
Hus on Helanderin mukaan ollut jo keskusteluissa mukana ja ainakaan STM:n suuntaan ei ole tullut sellaista viestiä, ettei Hus olisi lähdössä mukaan sille kaavailtuun rooliin.
– Se on tietty rahoituksestakin kiinni. Rahoituksella pyritään varmistamaan, että resursseja tähän on.
Koronalääkkeiden toivotaan jatkossa helpottavan sairaaloiden kuormitusta. Apteekkien hyllyille Helander ei kuitenkaan usko lääkkeiden päätyvän ainakaan lähiaikoina.
– Ei ainakaan vielä näytä siltä, että näistä on tulossa särkylääkkeiden kaltaisia lääkkeitä, joita kansalaiset voivat vaan ottaa. Eli mikään suuri ratkaisu tähän tilanteeseen ne eivät ole, mutta toivotaan, että niistä saadaan lisätukea sairaaloille.