Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Laulaja-näyttelijä Meat Loaf on kuollut – Jim Steinmanin kanssa mahtipontisia rock-oopperoita tehtaillut laulaja oli myös lahjakas näyttelijä

Amerikkalainen laulaja ja näyttelijä Meat Loaf eli Michael Lee Aday on kuollut, kertovat Yhdysvaltain media ja laulajan Facebook-sivusto perjantaina. Hän oli 74-vuotias.

Meat Loaf kuoli torstaina. Kuolinsyytä ei kerrottu.

– Tiedämme miten paljon hän merkitsi monille teistä. Arvostamme kaikkea sitä rakkautta ja tukea sen surun keskellä, jonka inspiroivan artistin ja hienon miehen menettäminen aiheuttaa. Hänen sydämestään teidän sieluunne: älkää koskaan lopettako rokkaamista, perheen lausunnossa sanottiin.

Meat Loafin vaimo Deborah oli hänen kanssaan loppuun saakka. Myös laulajan tyttäret Pearl ja Amanda sekä lukuisat ystävät kävivät jättämässä hänelle jäähyväiset viimeisen vuorokauden aikana, kertoi Deathnote -sivusto.

Lepakko helvetistä

Dallasissa Texasissa syntyneen Adayn taitelijanimi juontaa juurensa jo hänen kouluaikoihinsa, jolloin koulun jalkapallovalmentaja ivaili isokokoista Adayta. Los Angelesiin myöhemmin muuttanut Aday otti nimen käyttöön ja perusti ensimmäisen bändinsä Meat Loaf Soul's 60-luvun jälkipuoliskolla.

Erilaisten, vähäisempää menestystä saavuttaneiden kokoonpanojen jälkeen Meat Loaf tapasi 1970-luvun alussa Jim Steinmanin, jonka kanssa he aloittivat vuonna 1972 Bat Out of Hell -levyn suunnittelun. Levy julkaistiin kuitenkin vasta vuonna 1977, koska levy-yhtiöt pitivät monia sen lauluja liian pitkinä ja radioon sopimattomina.

Levystä tuli valtava menestys, ja se on edelleen Yhdysvaltain historian 35 myydyimmän levyn joukossa 14 miljoonalla myydyllä kappaleella. Maailmalaajuisesti sitä on myyty yli 43 miljoonaa.

Paluu helvettiin

Vuosien mittaan Steinmanin ja Meat Loafin välit kuitenkin huononivat ja kaksikon tiet erosivat.

Meat Loafin tehtyä kolme levyä ilman Steinmania kaksikko palasi kuitenkin menestyksekkäästi yhteen vuonna 1993 ja teki jatkoa Bat Out of Hell -levylle, eikä suotta.

Bat Out of Hell II: Back into Hell oli taas menestys ja poiki Meat Loafin ehkä tunnetuimman singlehitin I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That), joka pomppasi listakärkeen peräti 28 maassa.

Meat Loaf julkaisi uransa aikana yhteensä 12 albumia ja kuuluu maailman myydyimpien artistien joukkoon. Varsinkin yhteistyössä Steinmanin kanssa syntyi upeita ja mahtipontisia rock-oopperoita, joissa Meat Loafin vahva ääni ja lavapersoona pääsivät oikeuksiinsa.

Meat Loaf tunnettiin myös näyttelijänä. Hän oli mukana muun muassa Rocky Horror Picture Show ja Hair -musikaaleissa sekä Fight Club -elokuvassa.

– Rock and roll syntyi, kun orjat lauloivat gospeleita pelloilla. Heidän elämänsä oli helvettiä, ja he käyttivät musiikkia paetakseen sitä. Sellaista rokin tulisi olla: sen tulisi viedä parempaan paikkaan, laulaja kiteytti takavuosina.

Meat Loafin kanssa hittejä tehtaillut Jim Steinman kuoli vajaa vuosi sitten,

Lähteet: AFP, Meat Loafin elämäkerta To Hell and Back