Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aseen oikeustalolle tuonutta käräjätuomaria vastaan nostetaan syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta, ampuma-aserikoksesta ja virka-aseman väärinkäyttämisestä

Apulaisoikeuskansleri on päättänyt syytteen nostamisesta käräjätuomaria vastaan virka-aseman väärinkäyttämisestä, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja ampuma-aserikoksesta. Apulaisoikeuskanslerin kerrotaan pyytäneen valtakunnansyyttäjää ryhtymään toimenpiteisiin syytteen nostamiseksi.

Epäillyssä virkavelvollisuuden rikkomisessa ja ampuma-aserikoksessa on kyse siitä, että tuomari toi aseen Keski-Suomen käräjäoikeuteen toissa vuonna ja esitteli sitä siellä ilman laissa säädettyä hyväksyttävää syytä.

Keskisuomalaisen mukaan tuomarin oli ollut määrä käsitellä liivijengiin liittyvää rikosjuttua. Ase ei ollut ladattu, eikä siinä ollut patruunoita. Tuomarilla oli käsiaseeseen hallussapitolupa.

– Leikinpäiten olin menossa kysymään vartijoilta, että saanko ottaa tämän turvaksi, kunnes sain hetkellisen päähänpiston näyttää pyssyä yksittäiselle asianajajalle odotusaulassa, jossa ei muuten ollut juurikaan väkeä, tuomari kertoi lehdelle viime vuonna.

Lain mukaan luvallistakaan asetta tai edes asetta erehdyttävästi muistuttavaa leikkiasetta ei saa ilman hyväksyttävää syytä kantaa julkisella paikalla.

Tuomari kiistänyt

Epäily virka-aseman väärinkäyttämisestä koskee sitä, että tuomarin epäillään käsitelleen rikoskomisarion pyynnöstä vangitsemisvaatimuksia viikonloppuisin vuosina 2018–2020, vaikka häntä ei ollut määrätty hovioikeuspiirin päivystysvuorossa olevaksi tuomariksi. Asiat eivät olisi kuuluneet tuomarin ratkaistavaksi myöskään käräjäoikeuden työjärjestyksen perusteella.

– Menettely on ollut omiaan aiheuttamaan epäilyksen siitä, että vangitsemisvaatimuksen esittäjä on voinut vaikuttaa tuomarin määräytymiseen omassa asiassaan ja siten loukannut tuomioistuinten toiminnalta keskeisesti vaadittavia puolueettomuuden ja riippumattomuuden vaatimuksia, ratkaisussa todetaan.

Apulaisoikeuskanslerin mukaan tuomari on esitutkinnassa myöntänyt käsitelleensä vangitsemisistunnot kertomatta siitä päivystysvuorossa olleelle tuomarille sekä esitelleensä asetta oikeudessa. Hän on kuitenkin kiistänyt syyllistyneensä asiassa epäiltyihin rikoksiin.