Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomus viemässä aluevaalien voiton, keskusta ja SDP vääntävät kakkossijasta

Kokoomus oli viemässä Suomen historian ensimmäisten aluevaalien voiton, kun äänistä yli 93 prosenttia on laskettu.

Ylen ennusteen mukaan kokoomus on saamassa 21,7 prosenttia äänistä. Kakkossijasta käydään tiukkaa kamppailua pääministeripuolue SDP:n ja keskustan välillä, sillä molemmat ovat saamassa Ylen ennusteen mukaan 19,3 prosentin ääniosuuden.

Perussuomalaiset on jäämässä kaukaiselle nelossijalle, ennuste povaa puolueelle 11,1 prosentin ääniosuutta.

Vasemmistoliitto saa ennusten mukaan kahdeksan prosenttia, vihreät 7,3 prosenttia, RKP viisi prosenttia, kristillisdemokraatit 4,2 prosenttia ja Liike Nyt 1,8 prosenttia äänistä.

Äänestysprosentti oli 47,5 prosenttia ja jäi selvästi alhaisemmaksi kuin esimerkiksi viime vuoden kuntavaaleissa, jolloin äänestämässä kävi 55,1 prosenttia äänioikeutetuista.

Jaossa lähes 1 400 valtuutetun paikkaa

Aluevaaleissa valitaan edustajat 21 hyvinvointialueen aluevaltuustoon. Paikkoja on jaossa liki 1 400 ja niitä tavoittelee yhteensä yli 10 000 ehdokasta.

Aluejako seuraa pääosin maakuntien rajoja. Poikkeuksena on Uusimaa, joka on jaettu Helsingin lisäksi neljään alueeseen. Helsinki ja Ahvenanmaa ovat näistä vaaleissa sivussa. Helsingissä kaupunki vastaa jatkossakin palvelujen järjestämisestä.

Aluevaltuustot aloittavat toimintansa maaliskuussa. Hyvinvointialueet ottavat ensi vuoden alusta vastuun sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisestä.

Seuraavat aluevaalit järjestetään kuntavaalien yhteydessä vuonna 2025.