Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perussuomalaiset käy aluevaalien jälkipyykin lähipäivinä – "Olen todella huolestunut äänestysprosentista"

Perussuomalaiset käy myöhemmin tällä viikolla läpi syyt heikkoon aluevaalien tulokseen, kertoo puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja Leena Meri.

– En ainakaan minä ole tässä hirveän pitkälle analyyseja ehtinyt tehdä. Käymme kyllä ihan lähipäivinä läpi ne tarkemmin, Meri sanoo.

Häntä mietityttää erityisesti alhainen äänestysprosentti, joka osui hänen mukaansa erityisesti perussuomalaisten kannatukseen. Perussuomalaisten kannatus jäi aluevaaleissa noin 11 prosenttiin, mikä on roimasti alle puolueen kannatuksen mielipidekyselyissä.

Meri sanoo, ettei hän eikä puoluetoimisto osaa vielä arvioida, miksi puolueen kannattajat eivät lähteneet äänestämään.

– Olen todella huolestunut äänestysprosentista, hän painottaa.

– Sitähän me emme tietysti pysty arvioimaan, että mikä siinä oli, etteivät ihmiset lähteneet äänestämään.

Äänestysaktiivisuus aluevaaleissa jäi 47,5 prosenttiin. Perussuomalaiset on yleensä menestynyt silloin, kun äänestysprosentti nousee korkealle. Puolue nousi muun muassa suurimmaksi oppositiopuolueessa eduskuntavaaleissa, kun äänestysvilkkaus kohosi yli 70 prosenttiin.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kertoi Twitterissä , että puolue palaa vaalianalyyseihin myöhemmin. STT ei tavoittanut Purraa kommentteja varten.

Perussuomalaiset vastustaneet sote-uudistusta

Purra arvioi jo vaali-iltana, ettei perussuomalaisten vaatimaton menestys ollut valtava yllätys. Hänen mukaansa oli alkujaan selvää, että perussuomalaisten kannattajat eivät välttämättä innostu sote-vaaleista.

– Me olemme vastustaneet tätä uudistusta, ja ylipäätänsä tähän vaaliinkin monien perussuomalaisia kannattavien ote on jäänyt varsin kaukaiseksi, Purra sanoi.

Aluevaalit olivat Purran ensimmäiset vaalit perussuomalaisten puheenjohtajana, ja hän myönsi, että itsetutkiskeluakin on ennakkoäänten perusteella tehtävä.