Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkijat löysivät kaksi syytä, joiden takia moni lapsi sairastuu astmaan

Tuoreen tutkimuksen mukaan jopa kaksi miljoonaa lasta mahdollisesti sairastuu maailmassa vuosittain astmaan liikenteen ja teollisuuden päästöjen takia. Etenkin suurkaupunkien lapset ovat alttiita sairastumaan.

Tutkimuksessa tarkasteltiin typpidioksidin ja astman yhteyksiä 13 000 kaupungissa eri puolilla maailmaa. Suomessa ilman typpidioksidi on pääosin peräisin teollisuudesta ja energiantuotannosta sekä kaupungeissa myös autoliikenteestä.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot typpidioksidipitoisuuksista ja vuosina 2000–2019 todetuista lasten astmoista, typpidioksidin arvioitiin aiheuttaneen 1,85 miljoonaa astmaa vuodessa. Näistä kaksi kolmannesta todettiin suurissa kaupungeissa ja urbaaneilla alueilla.

Aiemmassa selvityksessä suuret typpidioksidipitoisuudet yhdistettiin 13 prosenttiin ja tiheimmin asutetuilla seuduilla 50 prosenttiin lasten astmoista.

Tutkimuksen tulokset kertovat myös sen, että vähentämällä autoliikenteen ja teollisuuden typpidioksidipäästöjä lasten astmoja voidaan vähentää.

Ilmanlaatu on viime vuosina parantunut monissa Yhdysvaltojen ja Euroopan kaupungeissa, mikä näkyy myös lasten astmojen vähentymisenä.

Tutkimus julkaistiin Lancet Planetary Health -lehdessä.