Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Omikron 2 -variantin arvioidaan leviävän herkästi

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on varmistettu kymmenen omikron 2 -variantin tartuntaa. Tyksin laboratorioiden ylilääkäri Tytti Vuorinen kertoo, että diagnoosit saatiin varmennettua keskiviikkona.

– Viime viikolla tulivat ensimmäiset havainnot omikron 2 -variantista Varsinais-Suomeen. Se on tullut tänne todennäköisesti jostain muualta päin Suomea, mutta emme tiedä vielä alkuperää, Tytti Vuorinen sanoo STT:lle.

Seulonnan perusteella hän pitää todennäköisenä, että tartuntoja löytyy lisää, mutta se vaatii virustyypityksen.

– Omikron kakkosvariantista on jonkun verran tietoa. Se on muuntunut pintaproteiinin alueelta eri tavalla omikron ykkösestä.

Uutta omikron 2 -varianttia ei ole vielä tutkittu

Omikron 2 -variantista tiedetään toistaiseksi hyvin vähän, koska siitä ei ole vielä tieteellistä tutkimustulosta käytettävissä.

– Siitä tiedetään tosi vähän. Hyvin varhaiset tulokset viittaavat siihen, että infektio ei ainakaan olisi pahempi kuin on omikron ykkösen aiheuttama tauti.

Selvityksiä tartunnan saaneiden oireista ei ole Tytti Vuorisen mukaan tehty.

– Oletettavaa on, että oireet ovat hyvin lieviä. Arvioidaan, että se on yhtä herkkä leviämään tai saattaisi jopa levitä herkemmin kuin omikron ykkönen.

Nyt varmistuneet löydökset eivät tulleet odottamatta.

– Virusta on ollut paljon Euroopassa. Erityisesti Tanskassa ja myös Norjassa on paljon tapauksia, Vuorinen kertoo.

Esimerkiksi Tanskassa omikron 2 -variantti on jo syrjäyttänyt alkuperäisen omikron-muunnoksen.

Infektion arvioidaan olevan rokotetuilla hyvin lieväoireinen

Virusta on löydetty eri puolilta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin aluetta.

– On hyvin mahdollista, että ne eivät ole samasta lähteestä peräisin eli virusta on kiertänyt täällä jo tovin aikaa ennen kuin se varmennettiin.

Vuorinen sanoo, että vielä ei tiedetä nyt tartunnan saaneiden taustoja.

– Emme vielä tiedä, ketkä nyt tartunnan saaneista ovat saaneet minkäkin variantin tartunnan aiemmin ja ketkä heistä ovat saaneet rokotuksia.

Omikron 2 -variantin arvioidaan tarttuvan omikron 1 -variantin tavoin vaikka henkilö olisi saanut kolme rokotetta.

– Se tarttuu, mutta infektio on hyvin lieväoireinen, jos on rokotettu. Todennäköisesti tämä pätee myös omikron kakkoseen.

Jopa 98 prosenttia Tyksin päivittäin diagnosoimista koronatartunnoista on tänä vuonna ollut omikron BA.1-variantin aiheuttamia.