Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Krista Kiurun korvaajaksi kansanedustaja, Husin ex-johtaja Aki Lindén – ensimmäisen kauden kansanedustaja, joka koulutus- ja työuransa myötä tunnetaan puolueensa sote-osaajana

Suomi saa ensi kuussa uuden ministerin, kun perhe- ja peruspalveluministeriksi nousee kansanedustaja Aki Lindén (sd.).

Lindén aloittaa tehtävässä pian, sillä tehtävää nykyisin hoitava Krista Kiuru (sd.) jatkaa sairauslomaansa ja jää äitiysvapaalle jo ensi viikon torstaina. Lindén korosti valintansa jälkeen, ettei aio pitää linjapuheita tulevasta työnkuvastaan.

– Tehtävänä on toteuttaa hallitusohjelmaa ja jatkaa siitä, mihin ministeri Kiuru joutuu tilanteen onnellisen perhetapahtuman johdosta jättämään, Lindén sanoi.

Lindén saa hoidettavakseen esimerkiksi koronatoimia, sote-uudistuksen käytännön toteutuksen valvonnan sekä hoitotakuuta koskevan lakiuudistuksen saattamisen eduskuntaan.

Tuleva ministeri ottaa myös vetovastuun hallituksen koronaministerityöryhmästä. Kiurun sairausloman ajan eli ennen Lindénin aloitusta tehtävässä sijaistaa sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.).

Useat hallituksen ministerit ovat lähiaikoina ottaneet kantaa koronarajoitusten höllentämisen puolesta, ja Lindén liittyi varovasti joukon jatkoksi.

Hän kuitenkin korosti, että päätökset pitää tehdä kulloisenkin tilanteen pohjalta. Lindén kuvaili epidemiatilanteen olevan korkean aallon tasannevaiheessa.

– Minulla on sellainen käsitys, että rajoituksia voidaan tässä tilanteessa jossain määrin purkaa, Lindén sanoi.

Ei muita ehdokkaita

SDP käsitteli tuuraajan valintaa torstaina puheenjohtaja Sanna Marinin esityksen pohjalta. Marin sanoi medialle, että Lindén oli käytännössä ainoa hänen harkitsemansa nimi tehtävään. Valinta oli hänen mukaansa myös yksimielinen.

– Hän tuntee kaikki kysymykset, joiden parissa hän tulee ministerinä työskentelemään kuin omat taskunsa. Meillä on täysi luotto Akiin tässä tehtävässä, Marin sanoi.

Lindén on ensimmäisen kauden kansanedustaja, joka eläköityi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) toimitusjohtajan tehtävästä vuoden 2018 päätteeksi. Ennen Husia hän johti Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriä vuodet 2001–2010.

Taustansa myötä Lindén tunnetaan puolueensa sote-osaajana. Hän on opiskellut lääketieteen lisensiaatin ja valtiotieteen maisterin tutkinnot.

Kansanedustajaksi siirryttyään Lindén on ehtinyt osoittaa kiinnostusta myös muuhun valtakunnanpolitiikkaan. Hän pyrki SDP:n varapuheenjohtajaksi ja puoluevaltuuston puheenjohtajaksi edellisessä puoluekokouksessa kesällä 2020, muttei tullut valituksi kumpaankaan tehtävään.

Tammikuun aluevaaleissa Lindén sai toiseksi eniten ääniä Suomessa. Hän jäi toisen turkulaisen, opetusministeri Li Anderssonin (vas.) taakse vajaalla sadalla äänellä.

SDP:n jäsen Lindén on ollut vuodesta 1994 alkaen. Hän lähti nuoruudessaan politiikkaan mukaan kommunistisen nuoriso- ja opiskelijaliikkeen kautta. Turussa asuva 69-vuotias Lindén on naimisissa, ja hänellä on kaksi lasta.

Eduskunnassa hän on jäsenenä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa sekä hallintovaliokunnassa.

Kiuru palaa syksyllä

Lindén kertoi, että Marin otti häneen yhteyttä puhelinsoitolla muutama päivä sitten, ja olleensa heti valmis tehtävään.

Perhe- ja peruspalveluministeri on toinen sosiaali- ja terveysministeriössä toimivista ministereistä. Tehtävä on tällä hallituskaudella ollut erityisen korostunut, sillä siinä on Kiurun voimin sorvattu niin sote-uudistusta kuin koronaepidemian hoitoa.

Kiuru kertoi ennen joulua olevansa raskaana, ja hän on jäämässä tämän vuoksi tauolle ministerin tehtävästä. Laskettu aika on maaliskuun lopulla. Kiuru vahvisti torstaina aiemmin kertomansa aikeen palata tehtävään syyskuussa, eli Lindénin pesti olisi tässä tapauksessa noin puolen vuoden mittainen.