Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eva: Naisjohtajien osuus Suomessa korkeampi kuin koskaan

Naisten osuus yhtiöiden, hallinnon ja järjestöjen johtajista on noussut Suomessa korkeammaksi kuin koskaan aiemmin, kertoo Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva.

Evan Lasikattomittarin mukaan naisten osuus kaikista johtajista Suomessa oli 37,5 prosenttia vuonna 2020. Vuotta aiemmin vastaava luku 36,8 prosenttia.

Luku nousi viime vuosikymmenen lopulla ripeästi, sillä vuonna 2017 naisia oli johtavissa tehtävissä vain 31,4 prosenttia. Evan mukaan Suomessa on enemmän naisia johtavissa tehtävissä kuin OECD-maissa keskimäärin. OECD-maiden keskiarvo vuonna 2020 oli 33,6 prosenttia.

Ruotsi ja USA edellä

Suomi jää OECD-maiden vertailussa selvästi jälkeen muun muassa Ruotsista ja Yhdysvalloista, joissa naisten osuus johtajista oli vuonna 2020 selvästi yli 40 prosenttia. Sen sijaan esimerkiksi Saksaan verrattuna Suomessa naisjohtajien osuus on korkea, sillä Saksassa vastaava luku oli vain hieman yli 26 prosenttia.

Evan johtaja Emilia Kullas arvioi, että naisten osuus kaikista johtajista Suomessa kasvaa vääjäämättä. Hänen mukaansa naisten osuutta johtajista kasvattaa tulevaisuudessa etenkin naisten miehiä suurempi osuus korkeakoulutetuista. Koulutus ja ajan myötä karttuva työkokemus nostavat naisia aikanaan yhtiöiden johtoryhmiin, joista tulevat toimitusjohtajat etsitään.