Tänään alkaa pitkä mutta viihdyttävä matka Ruotsin euroviisuedustajan valintaan, kun laulukilpailu Melodifestivalen käynnistyy ensimmäisellä osakilpailullaan. Kuuden viikon päästä Ruotsin kansa valitsee Melodifestivalenin finaalissa, mikä kappale edustaa maata Euroviisuissa.
Melodifestivalen on yksi vuoden katsotuimpia ohjelmia Ruotsissa. Viime vuonna laulukilpailun finaali oli vuoden toiseksi katsotuin ohjelma, kun itse Euroviisut oli sijalla kuusi. Myös kaikki osakilpailut olivat kymmenen katsotuimman ohjelman joukossa.
Melodifestivalen ei siis ole vain euroviisukarsinta, vaan kyseessä on viihdeilmiö.
Alhaisen statuksen perinteiset viisukarsinnat päivitettiin 2000-luvun alussa, ja vuosien saatossa kilpailusta on rakennettu nykyinen suosittu konsepti, kertoo ohjelman Ylellä suomeksi selostava Christian Bertell.
– Se on tehty Ruotsissa omaksi viihteeksi. Se ei ole ainoastaan sitä, että nyt valitaan joku, joka lähtee edustamaan meitä. Se on kansanjuhla, siitä on tehty sellainen, Bertell kertoo STT:lle.
"Mello" on myös yksi Euroopan suurimpia musiikkikilpailuja.
– Luulen, että se on Euroopan suurin euroviisukarsintakilpailu. Se kestää kuusi viikkoa, enkä usko, että mikään muu maa Euroopassa pistää näin paljon peliin, kun kyseessä on euroviisukarsinnat, Bertell arvioi.
Euroviisut järjestetään toukokuussa Italian Torinossa. Suomen edustaja valitaan Uuden musiikin kilpailun (UMK) finaalissa 26. helmikuuta.
Vuosien 2017 ja 2019 viisufinaalin vitoset kisassa
Tänä vuonna Melodifestivalenissa kisaa 28 artistia. Kilpailukappaleet kuullaan kokonaisuudessaan vasta suorassa lähetyksessä. Ainoastaan artistit, kappaleiden nimet ja niiden tekijät kerrotaan ennakkoon.
Yksi Melodifestivalenin erityispiirteistä on se, että aiempina vuosina mukana olleet artistit sekä biisintekijät osallistuvat kilpailuun aina vain uudestaan. Konkareista on mukana esimerkiksi kuudetta kertaa mukana oleva Shirley Clamp.
– Ainakin tietyissä muusikkopiireissä tällä kilpailulla on todella korkea status. Sieltä löytyvät fanit ja seuraajat, ja ruotsalaiset radiokanavat seuraavat kilpailua tarkkaan. Vaikka ei menisi voittamaan, tämän kilpailun kautta voi löytyä uusia nimiä, Bertell kertoo.
Myös kilpailun voittaneet ja Ruotsia Euroviisuissa jo edustaneet palaavat kisaan. Tänä vuonna mukana on vuoden 2019 edustaja John Lundvik sekä vuoden 2017 edustaja Robin Bengtsson. Molemmat sijoittuivat Euroviisuissa viidennelle sijalle. Kisaamassa on myös vuoden 2010 Melodifestivalen-voittaja Anna Bergendahl, joka ei päässyt viisufinaaliin asti.
"Naapurissa voi katsoa vierestä ja nauttia"
Melodifestivalen koostuu neljästä osakilpailusta, jotka järjestetään peräkkäisinä lauantaina. Jokaisessa osakilpailussa kilpailee seitsemän kappaletta, joista kaksi parasta etenee finaaliin.
Osakilpailuiden jälkeen on semifinaali, jonne pääsee jokaisen osakilpailun kolmannelle ja neljännelle sijalle päässeet artistit. Sieltä finaaliin etenee vielä neljä kisaajaa. Finaalissa 12 kappaleen joukosta valitaan lopulta Ruotsin euroviisuedustaja.
Suomessa Yle näyttää kaikki peräkkäisien lauantai-iltojen kilpailulähetykset. Mutta miksi Melodifestivalen kannattaa katsoa Suomessa? Bertell kehuu, että kyseessä on hyvä show – eikä kisaa tarvitse jännittää suomalaisena.
– Kiva, kun täällä naapurissa voi vähän lintsata ja katsoa vierestä ja nauttia, Bertell nauraa.