Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Runeberg-palkinto Quynh Tranille "huikeasta esikoisromaanista"

Vuoden 2022 Runeberg-kirjallisuuspalkinto on myönnetty Quynh Tranille romaanista Skugga och svalka, suomeksi Varjo ja viileys. Palkintoraati kuvailee teosta "huikeaksi esikoisromaaniksi" sekä "moniääniseksi ja kielellisesti rikkaaksi".

Raadin mukaan romaani on kuin valokuva, jonka valot, varjot ja yksityiskohdata piirtyvät katsojan mieleen.

– Skugga och svalka on kerronnaltaan visuaalista, herkästi havainnoivaa ja kielellisesti rikasta. Se ei osoittele eikä anna valmiita selityksiä, vaan antaa lukijan luoda omat tulkintansa, palkintoraadin perusteluissa todetaan.

Romaani kuvaa lapsen näkökulmasta Pohjanmaan rannikkokaupungissa asuvan vietnamilaislähtöisen perheen elämää. Sen on suomentanut Outi Menna.

Palkinnon saajan valitsivat kymmenen ehdokkaan joukosta kirjailija Marja-Leena Tiainen, kriitikko Merja Leppälahti ja kirjallisuudentutkija Hanna Lahdenperä.

Hahmot elossa "kaikkien kipupisteidensä kautta"

Skugga och svalka on Pietarsaaressa kasvaneen, nyt Malmössä asuvan ja psykologina työskentelevän Tranin esikoisromaani. Tran on syntynyt vuonna 1989. Hän kertoo tiedotteessa hakeneensa pitkään oikeaa kielellistä sävyä ja luonnetta.

– Näin pystyin tuomaan näkyviin kirjan kolme hahmoa, saattamaan heidät eloon kaikkien heidän kipupisteidensä kautta. Ja he todella ovat tulleet näkyviksi tavalla, jota en olisi koskaan odottanut, hän kuvailee.

20 000 euron suuruinen Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands svenska författareföreningin kirjallisuuspalkinto. Palkinto on perustettu vuonna 1986, ja se jaetaan vuosittain Runebergin päivänä eli 5. helmikuuta.