Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuhannen Bollywood-filmin supertähti Lata Mangeshkar kuoli 92-vuotiaana

Intian elokuvateollisuuden legendaarinen laulajatähti Lata Mangeshkar kuoli sunnuntaiaamuna 92-vuotiaana. Mangeshkar oli joutunut muutamaa viikkoa sitten sairaalaan koronatartunnan seurauksena.

Mangeshkarin omaleimaista korkeaa lauluääntä on kuultu yli tuhannessa Bollywood-elokuvassa. Hän nauhoitti yli puoli vuosisataa kestäneen uransa aikana yli 27 000 kappaletta ja lainasi ääntään lukuisille itseään selvästi nuoremmille naisnäyttelijöille.

– Sävelsin ajatellen hänen ääntään ja äänialuettaan. Hänen äänialueensa oli laaja, ja hänelle saattoi luoda monimutkaisempia säveliä kuin vähemmän koulutetuille laulajille, kertoi säveltäjä Anil Biswas.

Mangeshkar tunsi oman arvonsa eikä ujostellut korottaa taksojaan tai vaatia tekijänoikeusmaksuja esittämistään lauluista.

Intian viranomaiset julistivat maahan kahden päivän maansurun rakastetun tähden muiston kunniottamiseksi. Pääministeri Narendra Modi osallistui hautajaisiin ja laski kukkia tähden polttoroviolle.

Myös naapurimaassa Pakistanissa surtiin Mangeshkarin kuolemaa ja televisiokanavat esittivät hänen laulujaan aamusta alkaen,

– Niemimaa on menettänyt yhden maailman suurimmista laulajista, sanoi Pakistanin pääministeri Imran Khan.