Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomus ei osallistu perussuomalaisten välikysymykseen – jätti omat ehdotukset energian hintaan puuttumiseksi

Kaksi suurta oppositiopuoluetta eivät löytäneet toisiaan polttoaineen ja sähkön hintoja koskevan välikysymyksen tiimoilta.

Kokoomus kertoo, että se ei osallistu välikysymykseen, josta perussuomalaiset ilmoitti viikonloppuna. Puolue kertoo pitävänsä perussuomalaisten ratkaisuja tilanteeseen vastuuttomina ja epärealistisen kalliina.

Kokoomuksen eduskuntaryhmää johtava Kai Mykkänen kertoo STT:lle kokoomuksen olevan samaa mieltä siitä, että hallitus on välinpitämätön nousseita energian hintoja kohtaan. Kokoomus kuitenkin koki, että perussuomalaisten esittämät keinot eivät kohdistuisi täsmällisesti kohonneisiin sähkölaskuihin ja bensakuluihin.

– Olemme esittäneet perussuomalaisille muokkaukset, jotka eivät heille kelvanneet, ja näin ollen yhteistä välikysymystä ei syntynyt, Mykkänen sanoo.

Kokoomus julkaisi sen sijaan oman toimenpideohjelmansa, jolla voitaisiin Mykkäsen mukaan puuttua sähkölämmittäjien, ammattiautoilijoiden ja paljon autoilevien kustannuksiin. Siinä puolue esittää esimerkiksi ammattidieselille omaa veronpalautusta, kattavampaa työmatkavähennystä tukemaan pitkien matkojen työssäkäyntiä sekä selvitystä talvikuukausien alennetusta sähköverosta.

– Esitämme oman korjaussarjan, joka on välittömästi toimeenpantavissa ilman, että heitetään huolettomasti valtavia aukkoja valtiontalouteen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä ei ole päättänyt, laatiiko se asiasta erillisen välikysymyksen.

Puolueet eri ilmastolinjoilla

Perussuomalaiset puolestaan kertoo, että se haluaa joustaa Suomen ilmastotavoitteissa. Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Ville Tavio sanoo, että veronkevennyksien osalta perussuomalaisilla ja kokoomuksella olisi mahdollisuus löytää toisensa. Sen sijaan ilmastotoimissa puolueiden linjat ovat hänen mukaansa liian erilaisia.

– Jos ilmastotoimia ei lopeteta, hinnat aivan varmasti kasvavat. Siinä meillä on kokoomuksen kanssa erilainen näkemys, Tavio sanoo.

Mykkäsen mukaan kokoomuksen esitykset ovat linjassa kohtuullisten ilmastotoimien kanssa.

Perussuomalaiset jättää hallitukselle kohdistetun välikysymyksen huomenna tiistaina, jolloin se järjestää asiasta myös tiedotustilaisuuden. Liike Nyt on kertonut osallistuvansa välikysymykseen.

Oppositiosta myös kristillisdemokraatit kertoo liittyvänsä mukaan välikysymykseen.

Välikysymyksen takana ovat syksyn ja talven korkeat energianhinnat. Perussuomalaisten mukaan ne kasvattavat liikkumisen ja asumisen kustannuksia sekä heikentävät merkittävästi pieni- ja keskituloisten ostovoimaa.