Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rajusti kasvanut kauppalasku hirvittää – Anja vähensi jo kahvin juontia, Hanna tarkistaa alehyllyt: "Ennen viikonlopun ruokaostokset maksoivat 80 euroa, nyt ei alle satasella selviä"

Talous: Ruoan, bensan ja sähkön hinnat ovat kallistuneet roimasti.

Kuluttajat ovat tiukan paikan edessä: ruoasta, bensasta ja sähköstä joutuu nyt pulittamaan aiempaa enemmän.

Inflaatio nousi joulukuussa 3,5 prosenttiin.

Esimerkiksi ruoan hinta on Luonnonvarakeskuksen mukaan viime elokuun jälkeen noussut merkittävästi, ja elintarvikkeet ovat kuukausi kuukaudelta kallistuneet yhä nopeammin.

Sen on kauppareissuillaan huomannut myös myllypurolainen Anja Kaasinen.

– Kyllä tuo on aika selkeästi huomattu.

– Ihmettelen, miten kahvin hinta on kallistunut ihan hirmuisesti. Huomasin tämän jo viime joulun alla, kun ostin joulutuomisiksi useamman kahvipaketin, Kaasinen kertoo.

– Kaupassa luulin, että kassatyttö oli tehnyt virheen ja piti ihan kuitista tarkistaa. Mutta oikeinhan se oli.

Hän on huomannut kahvipakettien myös kutistuneen.

– Kun ennen niissä oli aina puoli kiloa, nyt vain 450 grammaa. En tiedä, mikä siinäkin on syynä. Olen jo nyt vähentänyt omaa kahvinjuontiani.

Hintojen kallistuminen on tuttu juttu myös Hanna Grönvallille.

– Asun kahdestaan mieheni kanssa, kun lapset ovat jo lähteneet pois kotoa. Kaupassa käymme aina pari kertaa viikossa, Grönvall kertoo.

– Viikonlopun ruokaostokset maksoivat viime kesänä noin 80 euroa, mutta nyt niistä ei alle satasella selvitä, vaikka ostamme aivan samoja perustuotteita.

Grönvallit ovat vaihtaneet esimerkiksi naudanlihan yhä useammin broileriin ja etsineet löytöjä tarjoushyllystä.

– Ei kai siinä auta, vaikka vaihtaisi kauppaa. Samalla tavalla se ruoka maksaa joka paikassa.

Viime vuonna alkanut hintojen nousu jatkuu myös vuonna 2022. Luonnonvarakeskus on arvioinut, että mediaanituloisen kotitalouden ruokamenot kasvavat kuluvana vuonna noin sadalla eurolla.

Herttoniemessä asuva Pentti Hakola ei kuitenkaan luota arvioon.

– Ei varmasti pidä paikkaansa. Jos touhu jatkuu samana kuin tähän asti, niin johan ruoka kallistuu tuon verran jo kuukaudessa.

– Kun tuntuu siltä, että kaikki vaan nousee. Bensaa tarvitaan, jos meinaa töissä käydä ja sähkötkin olisi hyvä olla.

Hakola arvioi, että hänen perheessään ei ainakaan sähkönkulutuksesta voi nykyistä enempää nipistää.

– Täytyy kai sitten tinkiä ruoasta ja syödä enemmän porkkanoita, Hakola naurahtaa.

Jukka Tolvaselle auto on polttoaineiden hinnannoususta huolimatta välttämättömyys.

– Käyn töissä Helsingissä ja matkaa tulee päivässä noin 50 kilometriä suuntaansa. Hankin keväällä 2020 dieselauton, joka kuluttaa melko vähän, Vihdissä asuva Tolvanen sanoo.

– Tuntuu siltä, että autoilijoiden keskuudessa on nyt paljon kapinahenkeä, kun mitta alkaa olla täynnä. Mutta raakaöljyn hintaan ei voi tavallinen ihminen vaikuttaa.

Jukka Tolvanen on koronaepidemian aikana tehnyt runsaasti etätöitä, jolloin autolla liikkuminen on vähentynyt huomattavasti.

– Kun normaalisti tankkaan noin kuuden päivän välein, korona-aikaan selvisin yhdellä tankillisella jopa pari kuukautta. Se on tietenkin pienentänyt polttoainemaksuja, Tolvanen kertoo.

Hänen mukaansa helsinkiläisten etu on se, että pääkaupungin autokanta on huomattavasti nuorempaa kuin vaikkapa Kainuussa.

– Uudemmat autot ovat tietenkin vähemmän bensasyöppöjä kuin vanhat.