Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oppositio suomi hallituksen talouspolitiikkaa valtiopäivien avauskeskustelussa

Oppositiopuolueet suomivat kovin sanoin hallituksen talouspolitiikkaa valtiopäivien avauskeskustelussa tiistaina.

Keskustelun aluksi kuultiin pääministeri Sanna Marinin (sd.) pääministerin ilmoitus hallituksen politiikasta ja keskeisimmistä eduskunnalle tänä vuonna annettavista esityksistä.

– Hallitus jatkaa yhteiskunnan kehittämistä sosiaalisesti, taloudellisesti ja ympäristöllisesti kestäväksi. Hallitusohjelmaa toimeenpannaan määrätietoisesti antamalla kevätistuntokaudella eduskunnalle 166 esitystä ja syksyllä 122 esitystä, Marin kertoi eduskunnalle.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen kummasteli kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa, miten hallitus aikoo saada aikaiseksi sovitut 370 miljoonan euron leikkaukset huhtikuun kehysriihessä.

Mykkäsen mukaan hallitus on mahdottoman edessä, kun keskusta on puheenjohtajansa, valtiovarainministeri Annika Saarikon suulla ilmoittanut, että se ei ole mukana hallituksessa, joka keimailee menokehysten toistuvan rikkomisen kanssa.

Samaan aikaan muut hallituspuolueet ovat Mykkäsen mukaan esittäneet yli miljardin euron lisäysvaatimukset ensi vuoden menoihin.

– Miten plus miljardi muuttuu miinus 370 miljoonaksi? Ollaan jännän äärellä, Mykkänen sanoi.

"Hallituksen jälkeen vedenpaisumus"

Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron pitänyt eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Lulu Ranne kiinnitti huomiota siihen, että hallituksen lähes kolmensadan lakiesityksen lainsäädäntösuunnitelma ei juuri sisällä julkista taloutta tasapainottavia esityksiä tai lupauksia vastaavia työllisyystoimia.

– Hallitusta kuvaa lausahdus ”minun jälkeeni vedenpaisumus”. Se kuvaa johtajaa, joka kansansuosionsa ja asemansa turvaamiseksi tekee ratkaisuja, joista viime kädessä kärsii kansa, Ranne sanoi.

– Nykyhallituksen aiheuttama kaaos jää yritysten ja kansalaisten kalliisti maksettaviksi. Poliittinen vastuu jälkien korjaamisesta jää seuraavalle hallitukselle, hän jatkoi.

Ranne moitti myös hallitusta satojen miljardien eurojen ilmastomenoista ja vaati hallituksen vuoden 2035 hiilineutraaliustavoitteen siirtämistä vuoteen 2050.

Myös kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen patisteli hallitusta taloutta tasapainottaviin ja työllisyyttä lisääviin päätöksiin kevään kehysriihessä.

– Poikkeusajan jälkeen on palattava määrätietoisesti julkisen talouden vahvistamiseen, Räsänen painotti.