Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Netistä tilattujen lääkkeiden haltuunotot kasvaneet huimasti koronapandemian aikana – Tullin mukaan moni erehtyy virheellisesti luulemaan nettiapteekkia lailliseksi

Tullin mukaan verkosta tilattujen lääkkeiden haltuunotot ovat kasvaneet huimasti koronapandemian aikana. Viime vuonna lääkkeitä otettiin haltuun yli 70 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

Tullin mukaan suomalaiset tilaavat nyt muassa erektiolääkkeitä, mielialalääkkeitä, antibiootteja ja hiusten kasvua edistäviä lääkkeitä. Lisäksi loishäätölääkkeiden tilaaminen on uusi ilmiö.

Tulli muistuttaa, että lääkkeiden hankkiminen ja vastaanottaminen Euroopan talousalueen ulkopuolelta on yksiselitteisesti kiellettyä. Tästä huolimatta Tulli löytää päivittäin laittomasti tilattuja lääkkeitä.

Tullin mukaan valtaosa asiakkaista myös ihmettelee, miksi Tulli ottaa tilatut lääkkeet haltuunsa. Heille tulee Tullin mukaan yllätyksenä, että nettiapteekki ei ollutkaan suomalainen ja että lääkkeiden tilaaminen oli kiellettyä. Asiakkaan yhteydenotossa Tullille käy ilmi, että hän on luullut nettiapteekkia kotimaiseksi, koska nettisivut ovat olleet suomeksi ja verkkokaupan nimikin viittaa kotimaisen toimijaan. Tulli joutuu toteamaan asiakkaalle karun faktan: verkkokauppa ei ole suomalainen tai ylipäätään laillinen toimija – lääkkeiden tilaaminen on ollut laitonta.

Tulli antaa myös vinkit laillisen nettiapteekin tunnistamiseen. Sellaisen tuntomerkkejä ovat muun muassa yhteiseurooppalainen tunnus, tarkat yhteystiedot sekä järkevät ja liikoja lupaamattomat toimitusehdot. Laillinen nettiapteekki ei markkinoi yksittäisiä reseptilääkkeitä ja vaatii aina reseptin reseptilääkkeitä ostettaessa.

Tiedon siitä, vaatiiko lääke reseptin, voi tarkistaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean verkkosivuilta löytyvästä lääkehausta.

Euroopan talousalueelta lääkkeitä voi vastaanottaa postitse tietyin edellytyksin. Laillisesta nettiapteekista lääkevalmisteita voi tilata korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän ja niiden täytyy tulla henkilökohtaiseen käyttöön. Tuontihetkellä reseptilääkkeisiin on oltava asianmukaisesti annettu resepti tai lääkärintodistus.