Lääkkeiden nettitilaukset ja samalla tilausten haltuunotot ovat lisääntyneet huomattavasti koronaepidemian aikana, kertoo Tulli tiedotteessa. Viime vuonna Tullin haltuun päätyi lääkkeitä yli 70 prosenttia enemmän kuin ennen koronapandemiaa vuonna 2019.
Erityisen suosittuja ovat olleet erektiolääkkeet, joiden osuus oli viime vuonna 30 prosenttia Tullin haltuun ottamista lääkkeistä. Sitä edeltävänä vuonna osuus oli jopa 40 prosenttia. Niiden lisäksi suomalaiset ovat tilanneet muun muassa mielialalääkkeitä, antibiootteja, hiusten kasvua edistäviä lääkkeitä ja uutena ilmiönä loishäätölääkkeitä.
Suomalainen nettisivu voi hämätä
Moni kuluttaja voi luulla lääkkeitä myyvää verkkokauppaa suomalaiseksi, ja tilauksen haltuunotto voi tulla tällöin täytenä yllätyksenä. Ulkomaalaisen ja laittoman nettiapteekin ulkoasu voi hämätä kuluttajaa, jos kaupan nimi ja sivujen sisältö ovat suomeksi.
Esimerkiksi paljon tilatut erektiolääkkeet ovat lisäksi reseptilääkkeitä, eivätkä lailliset nettiapteekit myy sellaisia ilman lääkärin antamaa lääkemääräystä. Asiakkaan hälytyskellojen tulisi alkaa soida, jos nettiapteekki tarjoaa mitä tahansa reseptilääkettä ilman reseptiä.
Kuluttajan tulee itse varmistaa laillisuus
Lääkevalmisteiden hankkiminen postitse Euroopan talousalueen (Eta) ulkopuolelta on laitonta, Tulli muistuttaa. Asiakkaan tulee itse varmistaa, että hän asioi laillisen nettiapteekin kanssa.
Laillisen verkkoapteekin voi tunnistaa esimerkiksi yhteiseurooppalaisesta tunnuksesta, tarkoista yhteystiedoista ja järkevistä toimitusehdoista. Lailliset verkkokaupat ja reseptivapaat lääkkeet voi tarkistaa Suomessa myös Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean verkkosivuilta.
Eta-maista lääkkeitä voi Tullin mukaan vastaanottaa postitse tietyin edellytyksin. Hankinnan tulee olla peräisin laillisesta nettiapteekista, ja reseptilääkkeet vaativat lääkärinmääräyksen. Henkilökohtaiseen käyttöön tulevaa lääkevalmistetta voi tilata korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän.
Jos maahantuonnin edellytykset eivät täyty, asiakas voi menettää haltuunoton yhteydessä tilaamansa lääkkeet ja rahansa. Pahimmillaan asiakas voi syyllistyä lääkerikokseen, Tulli muistuttaa.