Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Münchenin turvallisuuskonferenssi alkaa sodan uhkan varjossa – Suomesta vahva edustus, mukana presidentti sekä ulko- ja puolustusministerit

Saksan Münchenissä vuosittain järjestettävä korkean tason turvallisuuskonferenssi (Munich Security Conference, MSC 2022) alkaa tänään keskellä pelkoja sodan puhkeamisesta Euroopassa.

Konferenssin avaa YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ja avajaisistunnossa ääneen pääsee myös muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken. Suomesta viikonvaihteen konferenssiin osallistuvat presidentti Sauli Niinistö, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

Koronapandemian takia Münchenin viime vuoden konferenssi järjestettiin kokonaan virtuaalisena, ja osallistujamäärää on rajoitettu huomattavasti myös tänä vuonna. Perinteikäs konferenssi on järjestetty vuodesta 1963.

Presidentti Niinistö osallistuu huomenna konferenssin päälavalla idän ja lännen välisiä suhteita sekä Euroopan turvallisuusjärjestystä käsittelevään paneelikeskusteluun. Lisäksi presidentin ohjelmassa on paljon kahdenvälisiä tapaamisia.

Puolustusministeri Kaikkosen ja ulkoministeri Haaviston ohjelmissa on niin ikään kahdenvälisiä tapaamisia useiden eri maiden kollegojen kanssa. Kaikkonen osallistuu myös Saksan puolustusministerin Christine Lambrechtin järjestämälle työlounaalle.

Haavisto puolestaan osallistuu tänään nuoret, rauha ja turvallisuus -aiheiseen sivutapahtumaan ja huomenna Arktista aluetta koskevaan pyöreän pöydän keskusteluun.

Ukrainan Zelenskyi tapaa varapresidentti Harrisin

Tänä vuonna Münchenin konferenssi on koolla keskellä kouriintuntuvia pelkoja sodan laajenemisesta Ukrainassa. Johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän ulkoministerit keskustelevat tilanteesta huomenna Saksan ulkoministerin Annalena Baerbockin johdolla.

Saksaan saapuu myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, jonka huomisessa ohjelmassa Münchenissä on ainakin keskustelu Yhdysvaltain varapresidentin Kamala Harrisin kanssa.

Isäntämaata Saksaa Münchenissä edustaa myös liittokansleri Olaf Scholz, joka tapasi hiljattain Venäjän presidentin Vladimir Putinin Moskovassa. Konferenssin järjestäjien mukaan myös Putinille esitettiin kutsu saapua Müncheniin, mistä tämä kieltäytyi. Sen sijaan Putin tapaa tänään Moskovassa Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukashenkan.

Münchenin konferenssiin puolestaan osallistuu Valko-Venäjän opposition johtohahmo ja maan edellisten presidentinvaalien todellisena voittajana pidetty Svjatlana Tsihanouskaja.