Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

VTV: Puolueiden rahoitusilmoitukset kohtalaisen hyviä – silti puutteita

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) arvioi, että puolueiden rahoitusilmoitukset noudattavat säännöksiä kohtalaisen hyvin ja rahoituksen läpinäkyvyys on parantunut. VTV:n mukaan puutteita esiintyy silti edelleen, ja virasto kehottaa jälleen puolueita täsmentämään raportointiaan.

Puolueet ilmoittivat saaneensa VTV:n vuosittaisesta puoluerahoituksen valvontakertomuksen mukaan viime vuonna eri tahoilta tukia noin 3,6 miljoonaa euroa sen lisäksi, että ne saivat valtiolta avustuksia eli puoluetukea 35,5 miljoonaa euroa.

VTV:n mukaan puolueorganisaatiot ovat korjanneet aiempien vuosien rahoitusilmoituksiaan tarkastusten seurauksena. Rekisteriin ilmoitettiin täydennyksiä aiempien vuosien tukiin 0,7 miljoonaa euroa.

– Silti havaitsimme jälleen lukuisia suorituksia, joista ei ollut tehty lain vaatimia ilmoituksia. Huomattava osa rekisteriin tehdyistä täydennyksistä on suoraa seurausta syksyllä tekemistämme tarkastuksista. Tarkastustemme tuloksena rekisteriin ilmoitettiin useita tukisuorituksia monen vuoden ajalta, kertoo VTV:n johtavan tilintarkastajan Klaus Krokfors tiedotteessa.

Tarkastettuihin puolueorganisaatioihin kuuluvat puolueiden lisäksi niiden piiri- ja naisjärjestöt ja muut puolueyhdistykset sekä lähiyhteisöt.

Tarkastus ulottuu usean vuoden päähän taaksepäin

VTV:n mukaan valtion myöntämien avustusten tilitykset puolueilta niiden eri alaorganisaatioille siirtämistä avustuksista ovat vuosittain poikenneet avustusten saajien ilmoittamista määristä.

– Korjausten jälkeen valtionavustustilitykset vastasivat toisiaan tai ero selitettiin muissa tilinpäätösasiakirjoissa. Lähes kaikki puoluelain tarkoittamat tilinpäätösasiakirjat on nyt toimitettu VTV:n ilmoitusrekisteriin lain mukaisesti, Krokfors sanoo.

VTV tarkastaa vuosittain sekä puoluerahoitusta että puolueiden valtionavustusta eli puoluetukea. Tarkastus ulottuu usean vuoden päähän taaksepäin.