Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatartuntojen raportoinnissa tekninen häiriö, tartuntatautirekisteriin kirjattu vain 71 uutta tartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronatartuntojen raportoinnissa on tänään tekninen häiriö. THL kertoo, että tartuntatautirekisterin ilmoituksien teknisen häiriön takia uusia koronatartuntoja raportoitiin tänään vain 71 eli huomattavasti tavallista vähemmän. Esimerkiksi eilen THL:n raportoimien tartuntojen määrä oli lähes 8 000.

Häiriön syyksi THL arvioi sitä, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä tuli suuri määrä variantti-ilmoituksia. Niiden liittäminen aiemmin ilmoitettuihin tapauksiin kesti niin kauan, että kaikki uudet ilmoitukset eivät ehtineet kirjautua raporttiin.

Koko epidemian aikana THL on raportoinut yhteensä vajaat 638 000 koronavirustartuntaa. Raportoitujen koronatartuntojen määrä ei enää kuvaa todellista tartuntamäärää, sillä kaikkia sairastuneita ei testata virallisesti.

Koronatartunnan saaneita potilaita oli perjantaina erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla 725, joista tehohoidossa 39. Sairaalahoidossa olevat potilaat voivat olla sairaalassa myös jonkin muun syyn kuin koronan takia.

THL ei raportoinut perjantaina yhtään uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Koko epidemian aikana koronavirukseen liittyviä kuolemia on raportoitu yhteensä 2 364.

Uutta muunnosta torjutaan tutuilla suojaustoimilla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi havainneensa omikronin alalinjojen BA.1 ja BA.2 yhdistymisestä syntyneen muunnoksen.

Tiedossa on toistaiseksi 11 tapausta Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella.

– Jos sairastuneella esiintyy kahta eri koronavirusvarianttia samanaikaisesti, on mahdollista, että virukset lisääntyvät samassa solussa ja vaihtavat perimän osia keskenään eli rekombinoituvat, THL:n verkkosivuilla julkaistussa uutisessa kerrotaan.

Uudelta virusmuunnokselta vo suojautua samoin kuin muiltakin koronavirusmuunnoksilta. Rokotesuoja, hyvä käsi- ja maskihygienia sekä turvavälit antavat THL:n mukaan parhaan suojan. THL muistuttaa, että virusmuunnosten syntyminen on hyvin tavallista ja se kuuluu virusten normaaliin kiertoon.