Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USA:n konservatiivien CPAC-konferenssi julistaa olevansa hereillä – sloganilla irvaillaan liberaaleille

Kello on juuri ehtinyt aamuyhdeksään, kun pitkä jono kiertää jo Rosen Shingle Creek hotelli- ja konferenssikeskuksen vierustaa. Lämpömittari Floridan Orlandossa on kivunnut 27 asteeseen auringon paahtaessa kirkkaalta taivaalta.

Vuotuinen republikaani- ja konservatiivipoliitikkojen konferenssi CPAC käynnistyi torstaina, mutta lauantai on nelipäiväisen tapahtuman pääpäivä, sillä illalla lavalle astuu Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump.

Moni on tullut katsomaan juuri häntä.

Jonossa näkyy tuttuja punaisia lippahattuja, joita koristaa Make America Great Again -teksti.

Texasin Beaumontista CPAC-konferenssiin saapunut Lisa-Allyse Wolf ystävineen erottuu jonosta kirkkaan keltaisine t-paitoineen. Wolfin paitaa koristaa punainen U-kirjain, ystävien paidoista löytyvät kirjaimet, T,R,M ja P.

Wolf ei peittele intoaan.

– Olen täällä ensimmäistä kertaa, mutta en totisesti viimeistä, Wolf sanoo.

Wolf on sitä mieltä, että maasta on tullut niin jakautunut, etteivät eriävät poliittiset mielipiteet enää mahdu samaan illallispöytään. Siksi ajanviettäminen muiden konservatiivien kanssa on hänelle erityisen tärkeää.

Konferenssin teemana on tänä vuonna "hereillä, ei woke" – viitaten maan liberaalin laidan "hereillä olemiseen", liittyen usein yhteiskunnallisiin epäkohtiin, kuten rasismiin. Siinä missä demokraattipiireissä sanalla on positiivinen kaiku, on esimerkiksi uutiskanava Fox käyttänyt sanaa negatiivisena.

Tapahtuman keskusteluita on koottu erilaisten otsikoiden alle, joista osa piikittelee liberaalipoliitikkoja ja liberaalia agendaa hyvin suoraan. Yhden keskustelun otsikko esimerkiksi kehottaa antamaan Yhdysvaltain allergia- ja tartuntatautiviraston johtajalle Anthony Faucille potkut. Yksi otsikoista puolestaan kehottaa vähemmän suoraviivaisesti laittamaan Joe Bidenin nukkumaan, Hillary Clintonin telkien taakse ja Kamala Harrisin rajalle.

Tapahtuman CPAC-lyhenne tulee sanoista Conservative Political Action Conference. Lauantaina yleisöä kehotettiin puhujalavalta useaan otteeseen tarttumaan toimeen.

Trumpin mahdolliset manttelinperijät

Niin Wolf kuin hänen ystävänsä ovat sitä mieltä, että entinen presidentti Trump on vahvin ehdokas republikaanipuolueen vuoden 2024 presidenttitaistoon. Heidän mielestään 75-vuotiaan Trumpin ikä ei ole este, onhan nykyinen presidentti Joe Bidenkin, 79, vanha.

Erityisen tärkeänä Wolf pitää Trumpin kykyä saada asiat hoitumaan, ystävät nyökkäilevät vieressä. Heidän mielestään tärkeintä on saada voitto tulevan syksyn välivaaleissa ja sen jälkeen uudelleen Valkoisen talon herruus.

Trump on kuitenkin toistaiseksi vasta vihjaillut ehdokkuudestaan vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

Vaikka CPAC ei edusta koko republikaanipuolueen kantaa, antaa sunnuntaina julkaistava yksinkertainen kannatusmittaus jotain osaviittaa siitä kuinka tiukka ote Trumpilla puolueesta on.

Torstaina konferenssin avauspuheenvuoron piti Floridan kuvernööri Ron DeSantis, joka on kerännyt suosiota kulkemalla vastavirtaan koronavirussäännösten kanssa. Vasta 43-vuotiaan DeSantiksen suosio on noussut selvästi ja moni uskoo tämän vähintäänkin mittailevan mahdollisuuksiaan vuoden 2024 presidenttikisaan.

Wolfin ja tämän ystävien kanta on selvä.

– Hän on mahtava! Mutta ei, hänen aikansa ei ole vielä.

Trumpin suojatti DeSantis ei ole julkisesti kieltänyt pohtivansa ehdokkaaksi hakeutumista eikä myöskään maininnut entistä presidenttiä sanallakaan torstaisessa puheessaan.

Varapresidentti Pence ei paikalla

Sen lisäksi, että kiinnostus kohdistuu CPAC-konferenssin puhujalistaan, vähintään yhtä kiinnostavaa on se, ketkä eivät ole paikalla. Koska CPAC kumartaa kiistatta Trumpille, on vaille konservatiivipiirien kutsua jääminen selvä osoitus erkaantumisesta.

Jo viime vuonna CPAK:n omasta halustaan väliin jättänyt entinen varapresidentti Mike Pence ei ole puhujalistalla tänäkään vuonna. Yhdysvaltojen entinen YK-lähettiläs Nikki Haley oli hänkin viime vuoden kutsuttujen listalla, mutta jätti tilaisuuden väliin vedoten aikataulusyihin.

Yhdysvaltalaismediassa sekä Pencen että Haleyn uskotaan kartoittavan mahdollisuuksiaan vuoden 2024 presidenttikisaan.

Paikalla ei ole senaatin vähemmistöjohtaja Mitch McConnell, joka jäi ilman kutsua jo vuosi sitten asetuttuaan poikkiteloin Trumpin kanssa syyttäen entistä presidenttiä kongressitalon valtaamiseen päättyneestä mellakasta. Entinen CPAK-suosikki, Trumpia julkisesti kritisoinut senaattori Mitt Romney jäi ilman kutsua jo kaksi vuotta sitten.

Tänä vuonna tilanne on mielenkiintoinen myös siksi, että Washington DC:ssä järjestetään samanaikaisesti toinen konservatiivikokoontuminen . Periaatteet ensin (Principles First ) -nimeä kantavassa kokoontumisessa puhujina ovat muun muassa edustajanhuoneen jäsenet Adam Kinzinger ja Liz Cheney.

Marylandista Floridaan

Floridan Orlandoon republikaanipuolueen konservatiivilaita kokoontuu nyt toista kertaa. Viime vuonna konferenssin järjestämistä vaikeuttivat koronarajoitukset, minkä vuoksi tapahtuman järjestäjät siirsivät tilaisuuden Marylandista DC:n alueelta Floridaan.

CPAC järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1974 Watergate-skandaalin jälkimainingeissa, jolloin tilaisuuden avainpuheen piti Yhdysvaltojen presidentiksi myöhemmin noussut tuolloinen Kalifornian kuvernööri Ronald Reagan. Puheensa alkajaisiksi Reagan esitteli kolme Vietnamissa palvellutta laivaston lentäjää. Näiden joukossa oli tuleva republikaanipoliitikko John McCain.

Konferenssin järjestävällä konservatiiviunionilla oli merkittävä rooli uuden oikeistolaisen liittouman muodostumisessa Watergaten jälkeen. Myöhemmin sama liittouma auttoi Reaganin republikaanipuolueen presidenttiehdokkaaksi.

Reaganin ja McCainin lisäksi konferenssilla on ollut merkittävä rooli entisen presidentin George W. Bushin poliittisella uralla. Myös periamerikkalaisia arvoja korostava populistinen teekutsuliike teki itsensä tunnetuksi CPAC:ssa.

Reaganin muistoa vaalitaan konferenssissa yhä, ja myös tämän vuoden juhlaillallinen kantaa entisen presidentin nimeä.

Hatunnosto Reaganin suuntaan kuultiin launtaina alkuiltapäivästä myös puhujalavalta.

– Rauha voiman avulla, se on tarpeen nyt enemmän kuin koskaan, siteerasi kansainvälisiin vieraisiin kuuluva Japanin konservatiiviunionin Jay Aeba.

Konferenssin osallistujamäärä on viime vuosina kohonnut ollen liki parikymmentätuhatta ihmistä. Poliitikkojen ja konservatiivivaikuttajien lisäksi CPAK:iin saapuu myös opiskelijoita, konservatiivijärjestöjen jäseniä sekä tavallisia äänestäjiä.