Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen euroviisuedustajan valinta on alkanut – UMK-finaali on käynnissä Ylellä

Suomen euroviisuedustaja selviää parin tunnin kuluttua, kun Uuden musiikin kilpailun (UMK) finaali kisataan Turun Logomossa. UMK:n voittaja lähtee edustamaan Suomea toukokuun Euroviisuihin Italian Torinoon.

UMK-finaali näkyy nyt suorana Yle TV1:llä ja Yle Areenassa sekä kuullaan Yle Radio Suomi, YleX ja Yle X3M -radiokanavilta.

Viisuedustajan paikasta kilpailee kaikkiaan seitsemän artistia. UMK-finaalissa kisaavat esiintymisjärjestyksen mukaisesti The Rasmus, Isaac Sene, Olivera, Bess, Younghearted, Cyan Kicks ja Tommi Läntinen.

Kappaleista vain kolme on englanniksi ja loput suomeksi. Viimeksi suomenkielinen edustuskappale kuultiin Euroviisuissa vuonna 2015, kun Suomea edusti Pertti Kurikan Nimipäivät kappaleellaan Aina mun pitää.

Voittaja valitaan yleisöäänien ja kansainvälisen raadin antamien pisteiden perusteella. Yleisöäänien painotus lopputulokseen on 75 prosenttia ja raatipisteiden painotus 25 prosenttia. Äänestää voi, kun kaikki esiintyjät ovat finaalissa esiintyneet.

Yle kertoi eilen, ettei se lähetä edustajaa Euroviisuihin, jos Venäjä osallistuu kilpailuun. Myöhemmin Euroopan yleisradiounioni EBU ilmoitti, että Venäjä ei osallistu tänä vuonna Euroviisuihin Ukrainan tilanteen vuoksi.

Unionin mukaan päätös tehtiin kilpailun sääntöihin, EBU:n arvoihin ja sen jäsenyleisradioiden näkemyksiin perustuen.

The Rasmus herättää kappaleensa hahmon eloon

Show'n avasi viime vuoden UMK-voittaja Blind Channel. Lavalla nähdään myöhemmin myös Vesala ja JVG.

Ensimmäinen kisaaja on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä yhtyeistä, The Rasmus. Lähes 30 vuotta musiikkia tehnyt bändi on myös yksi UMK:n ennakkosuosikeista.

Esimerkiksi ulkomaiset vedonlyöjät ovat veikanneet ylivoimaisesti voittajaksi The Rasmuksen. Perässä ovat Bess ja Cyan Kicks.

The Rasmuksen Jezebel-kappale kertoo vahvoista naisista. Live-esityksessä Jezebel herätetään henkiin animaation avulla.

Yhtye kertoo luottavansa kilpailussa bändienergiaan. Mukana on myös The Rasmuksen uusi kitaristi, Tiktakista tuttu Emppu Suhonen. Bändi esiintyy ensimmäistä kertaa livenä uudella kokoonpanollaan.

– Meillä on myös Suomen ulkopuolella monia ihmisiä, jotka odottavat meidän osallistuvan Euroviisuihin. Joten se on varmasti hyvä idea lähettää meidät sinne, rumpali Aki Hakala sanoo.

Ukrainan sota on puhuttanut kaikkien kilpailijoiden kesken myös UMK:ssa.

– Niin kuin katastrofin aikana yleensä tehdään, niin silloin kannattaa tehdä se oma juttu niin hyvin kuin osaa ja laittaa siihen koko sydän mukaan, ja silloin maailmasta saattaa tulla hieman parempi paikka, basisti Eero Heinonen sanoo.

Isaac Sene tykkää kamerasta

Pohjois-Savosta lähtöisin oleva Isaac Sene tarjoilee kameroille tehdyn show'n ja kappaleen nimeltä Kuuma jäbä, joka on häpeilemättömästi seksuaalinen ja jopa homoeroottinen.

Sene ei usko, että kappale olisi Euroviisuissa mikään ongelma, vaikka Euroopassa on myös konservatiivisempia maita. Hän on saanutkin ulkomailta positiivista palautetta – myös maista, joiden hän ajatteli vastustavan kappaleen sanomaa.

– Tämä on perusasia, en näe, että tekisin mitään erikoista, Sene sanoo.

Senen show on tehty kameroille, ja laulaja osaa myös esiintyä niille. Hän on tehnyt aikanaan myös mallin töitä.

– Oon aina tykännyt kamerasta, ja kamerat tykännyt jonkin verran minusta, Sene naurahtaa.

Olivera: "Lähistöllä on palomies"

UMK:n ehkä vahvin laulaja on vielä verrattain tuntematon Olivera, jonka balladi Thank God I'm an Atheist luottaa lavalla "enemmän on vähemmän" -estetiikkaan.

Esityksessä nähdään kuitenkin myös tulta. Oliveran mekko on käsitelty niin, että se ei syty tuleen. Lisäksi kulman takana on apua, jos hätä iskee.

– Lähistöllä on palomies, joka ryntää paikalle jos jotain katastrofaalista tapahtuu. Minulle on sanottu, että vaikka mekko syttyisi, niin jatka vaan ja hän tulee pelastamaan valkoisella ratsulla, Olivera kertoo.

Laulaja oli varautunut, että ateismi olisi sanana punainen vaate, mutta hän on saanut yllättävän paljon hyvää palautetta kappaleestaan. Eniten hyvää palautetta on tullut niiltä, jotka ovat sinut maailmankatsomuksensa kanssa, Olivera kertoo.

Venäjän poissulkeminen Euroviisuista saa Oliveralta kannatusta.

– Tuen myös henkilökohtaisesti Ukrainaa tässä tilanteessa täysin.

UMK-lavalla esiintyminen Ukrainan sodan aikaan on Oliveran mukaan ainoa vaihtoehto, mitä hän voi tehdä. Omalla tekemisellään vaikka UMK-lavalla voi tehdä osansa.

– Me voidaan tuoda se osa hyvyyttä maailmaan. Pyrin siihen, että minun ansiostani maailma jäisi mieluummin vähän paremmaksi kuin pahemmaksi paikaksi, Olivera sanoo.

Bess lupaa isompia tähtisadetikkuja

Suomeksi laulava Bess on myös yksi ennakkosuosikeista. Ram pam pam -kappale on Spotifyn Suomen top 50 -listan ykkösenä ja kerännyt eniten striimauksia suoratoistopalvelussa.

Luvassa on viisumenoa isolla show'lla ja bailumusiikin tahtiin.

– Nyt on räjähdettä ja vähän isompia tähtisadetikkuja, Bess nauraa.

Myös Bess näkee maailmantilanteen järkyttävän.

– Me tarvitaan tätä nyt jos koskaan, ja varsinkin tällaisina aikoina korostuu musiikin, taiteen ja yhdessäolon merkitys. Mä on radikaalin rauhan, rakkauden ja ykseyden puolesta aina. Ihmisoikeuksien, eläinoikeuksien, ja vapauden, mistä tämä kappalekin kertoo.

Younghearted haluaa tehdä suomesta seksikkään kielen

Myös suomeksi esiintyvä suomipop-yhtye Younghearted löytyy puolestaan Spotifyn Suomen top 50 -listalta sijalta 10. Bändin kappale on orgaaninen Sun numero, ja show on yhtä lailla orgaaninen, mutta kasvaa suureksi stadionrock-esitykseksi kappaleen mukana.

Show on kuulemma kuin bändin keikka – mutta rahaa yhtä isoihin valoihin ei omilla keikoilla ole.

Suomen kieleen yhtye luottaa myös.

– Suomen kieli on kaunis kieli. Tehdään suomesta valtakieli nyt maailmalla ja yhtä seksikäs kuin italian ja ranskan kielet.

– Musiikissa on kuitenkin se fiilis, joka välittyy ja kun Reeta (Huotarinen) laulaa ja tulkitsee, sillä ei ole väliä millä kielellä laulaa, kun se tunne välittyy siitä, sanoo kitaristi Emil Korkiakoski.

Myös Younghearted kertoo tukevansa Ylen eilistä linjausta.

Cyan Kicks tarjoaa pakokeinon vallitsevaan tilanteeseen

Pophenkistä elektrorockia soittava Cyan Kicks on myös yksi ennakkosuosikeista. Bändi täyttää selvästi Blind Channelin saappaat tämän vuoden UMK:ssa, mutta yhtyeen jäsenet eivät koe seuraavansa viime vuoden UMK-voittajan ja Suomen viisuedustajan jalanjäljissä.

Bändi sanoo, ettei Hurricane-kappaleesta luvassa ole perinteinen rock-show, vaikka se on heidän näköinen show'nsa.

– Me halutaan tarjota ihmisille, jotka täällä on, ja jotka katsovat tv:n välityksellä, tämmöisen kivan asian ja parantaa ihmisten mieltä, laulaja Susanna Alexandra sanoo.

– Vähän sellainen pakokeino vallitsevaan tilanteeseen, rumpali Pietari Reijonen lisää.

Tommi Läntisen bändissä soittaa myös hänen poikansa

UMK:n päättää kisan kokenein artisti, kotiyleisölleen esiintyvä Tommi Läntinen. Läntinen on iloinen saadessaan esiintyä kotikaupungissaan Turussa. Bändin riveissä soittaa myös legendan poika Ilmari.

– Se on se ihminen, jota kaikkein eniten rakastan, hän on rinnalla siellä ja hän tuntee isänsä, ja myöskin tietää jos on heikko hetki, sieltä tulee sellainen (tuki). Tuntuu todella hyvältä, Läntinen sanoo.

Läntinen sanoo, että Elämä kantaa mua -kappaleen sanoma sopii erittäin hyvin vallitsevaan maailmantilanteeseen.

– Euroviisut on luotu sitä varten, että kannustetaan kansojen rauhanomaista yhteiseloa ja hyviä suhteita ja rauhaa, niin tässä kohtaahan tää on todella iso asia, Läntinen sanoo.

Euroviisujen semifinaalit järjestetään kahtena päivänä, 10. ja 12. toukokuuta. Suomi kilpailee jälkimmäisessä semifinaalissa. Semifinaalien 35 osallistujasta 20 pääsee yleisöäänien perusteella finaaliin, joka kilpaillaan 14. toukokuuta.