Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainassa kuollut yli 350 siviiliä, kilometrien mittainen jono venäläiskalustoa lähenee Kiovaa – seurasimme sodan neljättä päivää hetki hetkeltä

Tässä jutussa seurataan Venäjän hyökkäystä Ukrainaan hetki hetkeltä. Näet tuoreimmat tiedot päivittämällä jutun.

23.51 Päätämme seurannan tältä illalta.

23.48 Yhdysvaltalainen uutissivusto CNN kertoo Ukrainan sisäministeriön ilmoittaneen sunnuntaina, että Venäjän hyökkäyksessä on kuollut 352 siviiliä. Ministeriön mukaan kuolleista 14 on lapsia.

Lisäksi 1 684 siviiliä on loukkaantunut hyökkäyksen alkamisen jälkeen. Loukkaantuneista 116 on lapsia.

YK:n pakolaisjärjestö kertoi aiemmin sunnuntaina Ukrainasta paenneen noin 368 000 ihmistä sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi maahan. Järjestön mukaan arvio perustuu eri maiden kertomiin tietoihin.

23.40 Satoja ajoneuvoja ja tankkeja käsittävä saattue lähestyy Kiovaa, kertoo uutistoimisto Reuters. Yhdysvaltalaisen sateelliittiyhtiö Maxarin julkaisemissa kuvissa näkyy yli viisi kilometriä pitkä ajoneuvojono, joka liikkuu kohti Kiovaa noin 60 kilometrin päässä kaupungista.

Reutersin mukaan kuvien aitoutta ei pystytty erikseen varmentamaan. Maxar on seurannut Venäjän joukkojen keskittämistä jo viikkojen ajan.

23.17 Kiovan pormestari Vitali Klitsko kiistää, että kaupunki olisi piiritetty, kuten tiedot aiemmin illalla väittivät. Klitsko sanoo, että kyseessä oli venäläisten levittämä valhe, joka lähti leviämään ukrainalaisilla Telegram-kanavilla.

23.00 Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo, että kansallinen turvallisuus vaikuttaa Suomen harkintaan aseavun antamisesta Ukrainalle. Haaviston mukaan Suomen puolustus on suunniteltu niin, että reserviä varten on riittävästi kalustoa varastoissa.

Tällaisena kriisiaikana on Haaviston mukaan katsottava tarkkaan, millaista kalustoa varastoista voisi ylipäätään luovuttaa.

Ulkoministeri sanoo ymmärtävänsä hyvin näkemyksen siitä, että näinä aikoina on hyvä pitää varastot kunnossa. Uusien aseiden tilaaminen saattaisi viedä pitkien toimitusaikojen vuoksi kauan.

22.56 EU:n ulkosuhteita johtavan Josep Borrellin mukaan EU:n aseelliseen apuun Ukrainalle sisältyy jopa hävittäjiä. Borrellin mukaan kyse on laajemmasta avusta kuin vain ampumatarvikkeista.

EU-maiden ulkoministerit saavuttivat tänään yksimielisyyden siitä, että Ukrainalle voidaan antaa aseapua Euroopan rauhanrahaston kautta.

Borrellin mukaan Ukrainalle toimitetaan aseita 450 miljoonan euron edestä. Summan päälle tulee EU-maiden kansallisesti antama aseapu.

22.26 Yhdysvaltain ulkoministeriö kehottaa kansalaisiaan poistumaan Venäjältä välittömästi. Ministeriön mukaan voimaan tulevat lentorajoitukset saattavat tehdä maasta poistumisesta pian mahdotonta.

22.04 EU:n ulkoministerit ovat sopineet EU-pakotteiden laajentamisesta venäläisiin oligarkkeihin, Venäjän keskuspankkiin kohdistuvista rajoittavista toimista sekä tiettyjen venäläispankkien sulkemisesta Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle.

Ulkoministerit ovat myös sopineet Valko-Venäjän vastaisten pakotteiden laajentamisesta sekä EU:n ilmatilan sulkemisesta venäläisiltä koneilta. Päätökset vahvistetaan vielä muodollisesti EU:n päätöksentekokoneistossa.

Ulkoministerit ovat myös päättäneet tukea Euroopan rauhanrahaston käyttöä Ukrainan tukemiseen. Rahaston kautta Ukrainalle toimitetaan muun muassa aseellista apua.

21.43 "Puolustusministeri Shoigun epäuskoinen ja epätoivoinen ilme oli näkemisen arvoinen, kun hän otti vastaan presidentti Putinilta ohjeet Venäjän ydinasejoukkojen valmiuden kohottamisesta.

Mihinkään faktaan perustamatta tuntuu, että ilmassa väreilee ehkä jotain muutakin kuin kevättä. Sotilaiden palatsivallankaappaus voisi olla yksi ulospääsytie tästä yhä kiristyvästä tilanteesta", Martti J. Kari kirjoittaa kolumnissaan.

20.44 Kiovan pormestari, entinen nyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestari Vitali Klitsko kuvailee kaupungin olevan saarrettu. Guardianin mukaan Klitsko on todennut, että kaupunkia uhkaa humanitäärinen katastrofi.

– Meillä on toistaiseksi sähköä, vettä ja lämpöä mutta ruoan ja lääkkeiden toimittamiseen käytettävä infrastruktuuri on tuhottu. Siviilien evakuoiminen on mahdotonta, koska kaupunki on saarrettu.

20.21 Myös Tanska aikoo lähettää Ukrainaan jopa 2 700 panssarintorjunta-asetta. Pääministeri Mette Frederiksenin mukaan Tanskan parlamentin selkeä enemmistö tukee aseiden lähettämistä.

– Meidän on autettava Ukrainaa ja ukrainalaisia niin kuin vain pystymme. Ja avulla on kiire, Frederiksen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Frederiksenin mukaan Tanska aikoo kasvattaa myös omia puolustusmenojaan.

20.03 Sotaa paenneet ukrainalaiset ovat toistaiseksi jättäneet vain vähän turvapaikkahakemuksia EU-maihin. Asiasta kertoi sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) tiedotustilaisuudessaan EU:n sisäministerien ylimääräisen kokouksen jälkeen.

Ukrainan lähialueilla sijaitsevat maat kertovat saaneensa vain vähän turvapaikkahakemuksia, vaikka maihin on saapunut paljon ukrainalaisia. Tämä johtuu siitä, että monissa maissa asuu ukrainalaisia, jotka ovat olleet vastassa Ukrainasta paenneita.

Suomeen ei toistaiseksi ole tullut sodan vuoksi paljoakaan ukrainalaisia. Mikkosen mukaan heitä voi kuitenkin saapua, koska ukrainalaisilla on siteitä myös Suomeen.

19.53 Ruotsi toimittaa Ukrainaan aseita ja puolustusmateriaalia. Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin mukaan toimitukseen sisältyy muun muassa 5 000 panssarintorjunta-asetta. Lisäksi Ruotsi aikoo lähettää Ukrainaan 5 000 kypärää, 5 000 vartalonsuojusta sekä 135 000 muona-annosta.

Pääministeri Anderssonin mukaan Ruotsin turvallisuudelle on eduksi se, että maa tukee nyt Ukrainaa taistelussa Venäjää vastaan. Ruotsille päätös on varsin poikkeuksellinen, sillä edellisen kerran maa on lähettänyt aseita aseelliseen konfliktiin vuonna 1939, kun Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen.

19.26 Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Stefan Forss sanoo, että Venäjän sunnuntaina antama ilmoitus ydinpelotejoukkojen nostamisesta hälytystilaan on todennäköisesti hämäystä.

Ydinpelotteella yritetään Forssin mukaan mahdollisesti lähettää viestiä, että Putin olisi valmis viemään Ukrainan operaation läpi hinnalla millä hyvänsä. Tämä myös osoittaa, ettei sodassa ole loppujen lopuksi kyse Venäjän tai sen kansalaisten sodasta Ukrainaa vastaan, Forss sanoo.

– Tässä puhutaan Putinin hallinnon omasta eloonjäämisestä. Tavallaan ilmoitus osoittaa senkin, että Venäjän johto on paniikissa.

19.15 Venäjän puolustusministeriö tunnustaa ensimmäistä kertaa venäläisjoukkojen kärsineen tappiota Ukrainassa. Venäläinen uutistoimisto TASS kertoi BBC:n mukaan puolustusministeriön todenneen operaatiossa aiheutuneen kuolonuhreja ja haavoittuneita, mutta näiden määriä ministeriö ei paljasta.

18.38 EU sulkee ilmatilansa venäläisomisteisilta, Venäjälle rekisteröidyiltä ja Venäjän kontrolloimilta lentokoneilta, EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoo Twitterissä.

Koneet eivät voi nousta ja laskeutua EU:n lentokentiltä tai lentää EU:n ilmatilan läpi. Von der Leyen painottaa, että tämä koskee myös venäläisoligarkkien omistamia yksityiskoneita.

Lisäksi von der Leyen kertoo unionin estävän "Kremlin mediakoneiston" EU:n alueella. Tämä tarkoittaa ainakin valtiollisen Russia Today -kanavan (RT) ja valtiollisen uutistoimiston Sputnikin toiminnan kieltämistä.

EU aikoo myös laajentaa pakotteita Valko-Venäjää vastaan. Lisäksi EU aikoo rahoittaa aseostoja ja -toimituksia Ukrainaan.myös laajentaa pakotteita Valko-Venäjää vastaan. Lisäksi EU aikoo rahoittaa aseostoja ja -toimituksia Ukrainaan.

18.18 Suomen ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle. Ministeriö päivitti Venäjää koskevan matkustustiedotteen tänään.

Lisäksi ministeriö kehottaa poistumaan välittömästi Belgorodin, Voronezhin ja Rostovin alueilta, eli Luhanskin ja Donetskin rajan vastaisilta alueilta.

Matkustustiedotteen mukaan riskit maksuliikenteen ja matkustamisen häiriöihin ovat kasvaneet kaikkialla Venäjällä. Lisäksi tiedotteessa todetaan, että kaikkialla Venäjällä ja erityisesti suurkaupungeissa on terrorismin vaara.

18.10 Finnair varautuu Venäjän ilmatilan sulkeutumiseen ja peruu Venäjän yli kulkevat lentonsa viikoksi. Päätös on voimassa sunnuntaihin 6.3 asti ja koskee matkustaja- ja rahtilentoja Souliin, Osakaan, Tokioon, Shanghaihin ja Guangzhouhun. Venäjällä Finnair peruu lentonsa Moskovaan ja Pietariin.

Lennot Hongkongiin oli peruttu jo aiemmin maaliskuun loppuun asti.

Finnair jatkaa lentoja Bangkokiin, Phuketiin, Singaporeen ja Delhiin, mutta lennot reititetään Venäjän ilmatila välttäen, mikä pidentää lentoaikaa keskimäärin tunnilla. Finnair lentää Bangkokiin ja Phuketiin Helsingin lisäksi Tukholman Arlandasta.

18.07 Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on kutsunut Venäjän päätöstä asettaa ydinasejoukot korkeaan hälytystilaan "vaaralliseksi" ja "vastuuttomaksi".

Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt ydinasevalmiutensa hälytystilaan ja syyttää länsimaita vihamielisistä toimista Venäjää kohtaan.

Kansainväliset jännitteet ovat jo korkealla Venäjän hyökättyä Ukrainaan, ja Putinin määräys lisännee hälytystilaa.

Venäjällä on maailman toiseksi suurin ydinasearsenaali ja valtava määrä ballistisia ohjuksia.

17.56 Kaksi kolmasosaa hyökkäykseen tarkoitetuista venäläisjoukoista on nyt käytössä Ukrainassa, arvioi Yhdysvaltain puolustushallinnon viranomainen CNN:n mukaan.

– Tämä tarkoittaa, että hänellä (Putinilla) on vielä kolmasosa Ukrainan ulkopuolella, mikä ei ole vähäinen määrä, viranomainen totesi CNN:n mukaan.

17.46 Kaksi venäläistä miljardööriä, Mihail Fridman ja Oleg Deripaska kehottavat Venäjää ja Ukrainaa lopettamaan sotatoimet. Fridman kutsui sotaa tragediaksi kumpienkin maiden kansalle. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Ukrainassa syntynyt Fridman kuvasi henkilöstölleen lähettämässään kirjeessä konfliktia "kahden veljeskansan väliin lyödyksi kiilaksi". Fridman on yksi venäläisen Alfa Group-sijoitusyhtiön pääomistajista ja hänellä tiedetään olevan läheiset välit Kremliin.

Deripaska taas kehotti osapuolia aloittamaan rauhanneuvottelut mahdollisimman nopeasti.

– Rauha on erittäin tärkeää, hän kirjoitti.

Deripaska on venäläisen alumiinijätti Rusalin perustaja.

17.28 Suomi valmistautuu sulkemaan ilmatilan venäläiseltä lentoliikenteeltä EU:ssa yhdessä tehtävien linjausten perusteella, kertoo liikenne- ja viestintäministeriö.

17.15 Venäjällä yli 900 ihmistä on pidätetty sodanvastaisten mielenosoitusten seurauksena sunnuntain aikana, kertoo Guardian. Lehti pohjaa tietonsa itsenäisen mielenosoituksia seuraavan OVD-info ryhmittymän tietoihin.

Kokonaisuudessaan Venäjällä on ryhmän arvioiden mukaan pidätetty nyt yli 4000 ihmistä protestien seurauksena.

16.27 Suomi lähettää Ukrainaan 2000 luotisuojaliiviä, 2000 komposiittikypärää ja kaksi ensihoitoaseman varustusta.

Valtioneuvoston kanslian mukaan valtioneuvosto on myös myöntänyt Virolle Suomelta ostettujen kenttätykkien ja niiden ampumatarvikkeiden jälleenvientiluvan Ukrainaan.

15.53 Presidentti Sauli Niinistö ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (TP-Utva) ovat tänään keskustelleet Ukrainan tilanteesta Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Esillä keskustelussa oli myös Ukrainaan annettava apu.

Avustukset Ukrainaan ovat esillä myös valtioneuvoston ylimääräisessä istunnossa tänään. Useat Euroopan maat ovat päättäneet sekä aseiden että muiden tarvikkeiden lähettämisestä Ukrainaan.

15.51 Ukraina on suostunut Valko-Venäjän rajalla järjestettäviin neuvotteluihin Venäjän kanssa, kertoo Ukrainan presidentin kanslia. Kanslia tiedotti asiasta pian sen jälkeen, kun Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi oli kertonut keskustelleensa puhelimessa Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukashenkan kanssa.

Zelenskyi sanoi aiemmin tänään, että Ukraina on edelleen valmis neuvotteluihin Venäjän kanssa, mutta ei suostu käymään niitä Valko-Venäjällä. Zelenskyin mukaan Ukraina ehdotti neuvottelukohteeksi useita muissa maissa sijaitsevia kaupunkeja.

Venäjä on ehdottanut, että neuvottelut järjestettäisiin Valko-Venäjällä.

15.37 Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt maan ydinasejoukot valmiustilaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Reutersin mukaan antoi määräyksen vastauksena "lännen aggressiivisiin lausuntoihin".

15.27 Berliinissä yli 100 000 ihmistä on kokoontunut osoittamaan mieltään Ukrainan puolesta, maan poliisi kertoo BBC:n mukaan.

Mielenosoitusjoukko on kokoontunut Brandenburgin portin ja Siegessäulen, eli voitonpylvään väliselle katuosuudelle Berliinin keskuspuistossa. Poliisi arvioi, että väkijoukko saattaa kasvaa vielä niin suureksi, että se yltää kolmen kilometrin päässä sijaitsevalle Alexanderplatzille saakka.

15.03 Ukrainalaisjoukot ovat saaneet ajettua venäläisjoukot pois maan toiseksi suurimmasta kaupungista Harkovasta, useat mediat uutisoivat kaupungin kuvernöörin Oleg Sinegubovin kertoneen.

Sinegubov kertoi iltapäivästä, että Harkova on kokonaan ukrainalaisjoukkojen hallinnassa.

Venäläisjoukkojen kerrottiin aiemmin tänään edenneen Ukrainan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Harkovaan. Taisteluita käytiin muun muassa kaupungin keskustassa.

14.58 Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi kertoo keskustelleensa puhelimessa Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukashenkan kanssa. Asiasta Facebookissa kertonut Zelenskyi ei avannut asiaa tarkemmin.

Zelenskyi sanoi aiemmin tänään, että Ukraina on edelleen valmis neuvotteluihin Venäjän kanssa, mutta ei suostu käymään niitä Valko-Venäjällä kuten Venäjä on ehdottanut.

Venäjän presidentin Vladimir Putin on puolestaan keskustellut puhelimessa Israelin pääministerin Naftali Bennettin kanssa. Asiasta kertoi Bennettin kanslia, joka ei myöskään kertonut lisätietoja puhelun sisällöstä.

14.40 Presidentti Vladimir Putin kiittelee erikoisjoukkojaan työstä vaikeissa olosuhteissa. Video on julkaistu valtion televisiokanavilla. Ilta-Sanomien mukaan Putin kutsuu sotilaiden toimintaa muun muassa tehokkaaksi, isänmaalliseksi ja rehelliseksi. Katso video tästä.

14.25 Italia on päättänyt siirtää välittömästi 110 miljoonaa euroa Ukrainalle osoituksena solidaarisuudesta ja tuesta, kertoo Italian ulkoministeri Luigi Di Maio.

14.10 Saksan rautatieyhtiö Deutsche Bahn tarjoaa ilmaisia junakyytejä Saksaan ihmisille, jotka ovat paenneet Ukrainasta Puolaan. Junien määrää voidaan kasvattaa nopeasti. 

14.00 Saksan liittokansleri Olaf Scholz ilmoittaa, että Saksa aikoo tänä vuonna kasvattaa puolustusbudjettiaan sadalla miljardilla eurolla ja nostaa puolustusmenonsa yli kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Scholz sanoi liittopäivien erityisistunnossa tänään, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on syy miksi Saksan puolustuspolitiikkaa täytyy muuttaa.

13.50 Ukraina on pyytänyt YK:n kansainvälistä tuomioistuinta ottamaan käsittelyyn Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Ukraina vaatii tuomioistuinta pikaisesti tekemään päätöksen, jossa vaaditaan Venäjää lopettamaan hyökkäyksensä, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Kansainvälinen tuomioistuin on YK:n merkittävin oikeudellinen elin, jonka tärkein tehtävä on valtioiden välisten kiistojen selvittäminen. Hollannissa Haagissa sijaitseva tuomioistuin ei kuitenkaan voi puuttua kiistoihin ilman asianosaisten valtioiden suostumusta

13.20 YK:n pakolaisjärjestön mukaan Ukrainasta on paennut 368 000 ihmistä sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi maahan torstaina. Arvio perustuu järjestön mukaan eri maiden kertomiin tietoihin. Järjestö myös uskoo luvun vielä nousevan.

Eilen pakolaisjärjestön apulaiskomissaari Kelly Clements arvioi yhdysvaltalaisuutiskanava CNN:lle, että jopa neljä miljoonaa ukrainalaista saattaa yrittää ylittää rajan toiseen maahan.

13.07 Kansainvälinen judoliitto (IJF) on hyllyttänyt Venäjän presidentin Vladimir Putinin liiton kunniapuheenjohtajan tehtävästä Venäjän tekemien hyökkäystoimien takia. Taitavana judokana tunnettu Putin on toiminut IJF:n kunniapuheenjohtajana vuodesta 2008.

13.05 Latvialainen jääkiekkoseura Riian Dinamo kertoo jättävänsä jääkiekkoliiga KHL:n. Dinamon puheenjohtajan Juris Savickisin mukaan seura ei voinut jatkaa KHL:ssä sotilaallisen ja humanitaarisen kriisin takia. Tiedotteessa ei puhuta suoraan Venäjän tekemästä hyökkäyksestä Ukrainaan. Helsinkiläinen Jokerit kertoi perjantaina jättävänsä KHL-kauden kesken.

12.50 Reuters uutisoi, että Venäjän joukot ovat menettäneet noin 4 300 sotilasta hyökkäyksen aikana. Tämä perustuu Ukrainan apulaispuolustusministeri Hanna Malyarin tietoihin. Malyarin mukaan lukumäärää tarkennetaan. Hän kertoi myös Facebook-sivullaan, että venäläiset joukot ovat tähän mennessä menettäeet noin 146 tankkia, 27 lentokonetta ja 26 helikopteria.

12.40 Kanadalainen jääkiekkolegenda Wayne Gretzky painotti lauantaina, että Venäjän joukkue pitäisi sulkea pois jääkiekon alle 20-vuotiaiden miesten MM-kilpailuista. Viime vuoden lopulla perutut nuorten MM-kisat pelataan uudelleen Kanadan Edmontonissa ja Red Deerissä ensi elokuussa.

12.30 Tanska ja Irlanti liittyvät Euroopan maiden joukkoon, jotka sulkevat ilmatilansa venäläiseltä lentoliikenteeltä. Asiasta kertoivat Tanskan ulkoministeri Jeppe Kofod ja Irlannin ulko- ja puolustusministeri Simon Coveney Twitter-tileillään.

11.55 Mustallamerellä sijaitsevaa niin kutsuttua Käärmesaarta vartioineet ukrainalaissotilaat saattavat aiemmista tiedoista poiketen olla hengissä, uutisoi Guardian. Ukrainan rajavartiolaitos kertoo lausunnossaan, että sillä on vahva syy uskoa, että sotilaat ovat hengissä.

Aiemmin tällä viikolla uutisoitiin, että venäläisjoukot ovat vallanneet Mustallamerellä sijaitsevan Käärmesaaren. Saarella oli 13 rajavartioston sotilasta. Ukraina kertoi aiemmin, että sotilaat eivät suostuneet antautumaan ja saivat surmansa.

11.35 Finnairin mukaan yhtiön Aasian-liikenne loppuu, jos Venäjä sulkee ilmatilansa suomalaiskoneilta vastatoimena Suomen valmistelemalle ilmatilakiellolle. 

– Venäjän ilmatilan kiertäminen pidentää Aasian-lentojen lentoaikaa niin merkittävästi, niin niitä ei ole mahdollisesti operoida kannattavasti, Lentoyhtiön henkilöstöviestinnän johtaja Satu Haataja kertoo.

Haatajan mukaan Finnair lentää tällä hetkellä matkustaja- tai rahtilentoja kymmeneen Aasian kohteeseen. Kahteen kohteeseen lennetään myös Tukholmasta.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kertoi aiemmin Twitterissä, että Suomi valmistautuu ilmatilan sulkemiseen venäläiseltä lentoliikenteeltä.

Epäselvää on, millaisella aikataululla, kuinka pitkään ja millä laajuudella sulku tulee tapahtumaan.

Jotkin Euroopan unionin maat kuten Viro, Latvia, Liettua, Slovenia ja Puola ovat jo aiemmin kertoneet sulkevansa ilmatilansa venäläiskoneilta. Britannia on kieltänyt venäläistä Aeroflotia lentämästä ilmatilassaan. Saksan liikenneministeriö kertoi myöhään lauantaina aikovansa sulkea ilmatilansa venäläisiltä lentoyhtiöiltä.

11.20 Tämä amatöörivideo Twitterissä näyttää, kuinka ukrainalaiset pysäyttävät venäläisten panssarivaunujen etenemisen kävelemällä niitä vastaan. Tviitistä on uutisoinut mm. BBC.

11.12 Puola on päättänyt tukea Ukrainaa tarjoamalla käyttöön junan, jolla voidaan kuljettaa haavoittuneita, uutisoi yhdysvaltalaiskanava CNN. Ukrainan hallinnon edustajan mukaan junalla on tarkoitus kuljettaa haavoittuneita Puolan pääkaupungin Varsovan sairaaloihin.

Puolaan on saapunut Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen suuret määrät ukrainalaisia. Maan sisäministeri kertoi eilen, että maiden välisen rajan on viime päivinä ylittänyt arviolta 115 000 ukrainalaista.

11.02 Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjä on pommittanut asuinalueita Ukrainassa. Uutistoimisto AFP:n mukaan Zelenskyi sanoi verkossa julkaistussa lausunnossaan, että lauantain ja sunnuntain välinen yö oli Ukrainassa brutaali. Presidentin mukaan Venäjä on ampunut muun muassa ohjuksia alueille, joilla ei ikinä ole ollut sotilaskohteita.

Lukuisissa ukrainalaisissa kaupungeissa ja kylissä eletään Zelenskyin mukaan tällä hetkellä oloissa, jollaisia ei ole koettu sitten toisen maailmansodan.

Venäjä on useaan otteeseen vakuuttanut tähtäävänsä ainoastaan sotilaskohteisiin. Ukraina on puolestaan jo aiemminkin raportoinut, että myös siviilikohteita on vahingoittunut Venäjän iskuissa. Uutistoimisto Interfaxin mukaan Ukrainan pääkaupungin esikaupunkialue Troyeshchyna on joutunut ohjushyökkäyksen kohteeksi. Asiasta uutisoi BBC. Sosiaaliseen mediaan lähetetyt videot ja kuvat, jotka BBC on vahvistanut, näyttävät, kuinka savua nousee asuinrakennuksen pihalta.

10.22 Eilen Venäjä syytti Ukrainaa konfliktin pitkittämisestä, koska Ukraina Venäjän mukaan kieltäytyy neuvotteluista.

Unkari kertoi perjantai-iltana tarjoutuneensa isännöimään neuvotteluja Budapestissa, joka olisi maan ulkoministerin Peter Szijjarton mukaan "turvallinen paikka molemmille neuvotteludelegaatioille".

10.17 Venäjä kertoo, että sen valtuuskunta on saapunut Valko-Venäjälle neuvotellakseen Ukrainan kanssa. BBC:n mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenski on hylännyt tarjouksen. Zelenskin mukaan neuvottelut Minskissä olisivat olleet mahdollisia, jos Venäjä ei olisi hyökännyt Ukrainaan Valko-Venäjältä. Hän jätti kuitenkin oven auki neuvotteluille muilla paikkakunnilla.

"Tietenkin haluamme rauhaa, haluamme tavata, haluamme sodan päättyvän. Varsova, Bratislava, Budapest, Istanbul, Baku - olemme tarjonneet niitä venäläisille", Zelenski sanoi BBC:n mukaan ja jatkoi: "Meille sopisi myös mikä tahansa muu kaupunki maassa, jonka alueelta ei ammuta ohjuksia meitä kohti. Vain näin neuvottelut voivat olla rehellisiä ja voivat todella lopettaa sodan."

Mediatietojen mukaan venäläisraketti on osunut öljyvarastoon Vasylkivissa, kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Ukrainan ydinvalvontaviranomaisen mukaan yön pommitukset osuivat myös radioaktiivisen jätteen säilytyspaikkaan Kiovassa. Viraston tämänhetkisten tietojen mukaan osumasta ei ole aiheutunut vaaraa ulkopuolisille.