Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Ruotsin ilmavoimat: Venäjän sotilaskoneet ovat tänään loukanneet Ruotsin ilmatilaa

Venäjän sotilaskoneet loukkasivat keskiviikkona Ruotsin ilmatilaa merellä Gotlannin itäpuolella, sanoi Ruotsin ilmavoimien komentaja Carl-Johan Edström.

Edströmin mukaan venäläiset lensivät lyhyen aikaa Ruotsin ilmatilassa yhteensä neljällä koneella, kahdella Su-27-hävittäjällä ja kahdella Su-24-rynnäkkökoneella.

Ilmaan nousi ruotsalainen Jas 39 Gripen -hävittäjä, joka dokumentoi tapahtuman.

Edströmin mukaan loukkaus otetaan vallitsevassa tilanteessa vakavasti. Hän kuvasi Venäjän toimintaa epäammattimaiseksi ja vastuuttomaksi.

Hänen mukaansa tilanne on hallinnassa ja osoittaa, että Ruotsin valmistautuminen on hyvä. Hänen mukaansa ilmavoimat oli paikalla suojaamassa Ruotsin rajoja.

Kaikkon en ja Hultqvist tutustuivat yhteistoimintaharjoitukseen

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) vieraili keskiviikkona Ruotsissa isäntänään Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist. Ministerit tutustuivat myös Suomen ja Ruotsin väliseen merelliseen yhteistoimintaharjoitukseen Gotlannin länsipuolisella merialueella.

Puolustusministerit keskustelivat kahdenvälisesti ajankohtaisesta turvallisuustilanteesta sekä Suomen ja Ruotsin välisestä yhteistyöstä.

Puolustusvoimien mukaan yhteisen harjoituksen tavoitteena on testata ja kehittää Suomen ja Ruotsin yhteistä tilannekuvaa sekä meri- ja ilmavoimien yhteistoimintakykyä.

Mukana miinalaiva Uusimaa

Puolustusvoimien mukaan Suomesta harjoitukseen osallistui Pääesikunnan ja puolustushaarojen osia, taistelualus sekä Ilmavoimien koneita.

Merivoimista harjoitukseen osallistui miinalaiva Uusimaa, joka harjoitteli tilannekuvan jakamista ja johtamista kansainvälisessä ympäristössä. Ilmavoimista harjoitukseen osallistui lentotekniikan henkilöstöä ja kaksi Hornet-monitoimihävittäjää, jotka tukeutuivat Visbyn tukikohtaan Gotlannissa.

Puolustusvoimien tiedotteen mukaan vierailut toisen maan alueella sijaitseviin tukikohtiin ja harjoittelualueille ovat osa Suomen ja Ruotsin ilmavoimien tiivistä FISE-yhteistyötä.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 22.06: Ilmatilaa loukattiin kahdella Su-27-hävittäjällä ja kahdella Su-24-rynnäkkökoneella. Su-24 on rynnäkkökone, ei hävittäjä.