Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Presidentti Niinistö perää viileää harkintaa rajussa muutoksessa – muutosten vaikutusta turvallisuuteen on arvioitava huolella, presidentti sanoo lausunnossaan

Presidentti Sauli Niinistö toteaa, että vaikka Suomen turvallisuusympäristö on nopeassa ja rajussa muutoksessa, on tärkeää pitää pää kylmänä ja arvioida muutosten vaikutusta turvallisuuteen huolella. Niinistö sanoo lausunnossaan ymmärtävänsä hyvin suomalaisten tunteman huolen ja tarpeen reagoida tilanteeseen.

– Akuutin kriisin keskellä on kuitenkin erityisen tärkeää pitää pää kylmänä ja arvioida jo tapahtuneiden ja mahdollisesti tulevien muutosten vaikutusta turvallisuuteemme huolella – ei viivytellen, mutta huolella, Niinistö sanoo.

– Tätä työtä Suomen ja suomalaisten turvallisuuden eteen teemme taukoamatta.

Presidentti kutsui eilen koolle eduskuntaan valittujen puolueiden puheenjohtajat, eduskunnan puhemiehistöä sekä ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien puheenjohtajat. Kokouksessa oli mukana myös Puolustusvoimain komentaja.

Niinistön mukaan kokous kävi vakavan keskustelun Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja sodan vaikutuksista Suomen turvallisuuteen ja ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

– Yhteinen käsitys yhteisestä vastuusta on eilisen jälkeen entistäkin vahvempi, presidentti sanoo lausunnossaan.

Tilaisuuteen osallistuivat eduskunnan puhemies Matti Vanhanen ja varapuhemies Antti Rinne, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) sekä puoluejohtajat Sanna Marin (sd.), Petteri Orpo (kok.), Annika Saarikko (kesk.), Anna-Maja Henriksson (r.), Iiris Suomela (vihr.), Riikka Purra (ps.) ja Harry Harkimo (liik.) sekä varapuheenjohtajat Jussi Saramo (vas.) ja Peter Östman (kd.).

Niinistö tapasi eduskuntapuolueiden johtajia myös viime viikolla.

Vastavaikutuksia jouduttaisiin miettimään

Ylen tuoreen kyselyn mukaan enemmistö suomalaisista kannattaa Suomen liittymistä Naton jäseneksi. Niinistö sanoi maanantaina Ylen A-studiossa pitävänsä tulosta odotettuna.

– Helposti syntyy sellainen tunne, että Nato, ja me olemme täydessä suojassa, Niinistö sanoi.

Vastavaikutuksia jouduttaisiin kuitenkin silloin miettimään, hän huomautti.

Keskusta kutsuu keskusteluun

Keskustan puoluehallitus julkaisi torstaina kannanoton, jossa puolue kutsuu suomalaisia turvallisuuspoliittiseen keskusteluun. Omat ulko- ja turvallisuuspoliittiset linjauksensa keskusta kertoo päivittävänsä kevään aikana.

Puolue lupaa tarjota tilaisuuksia ja kohtaamisia, joissa kansalaiset voivat pohtia Suomen ratkaisuja, vahvistaa tietopohjaansa ja kertoa näkemyksensä.

– Demokratiassa puolueiden tärkeä tehtävä on edistää ja tukea yhteiskunnallista keskustelua sekä tarjota osaltaan kanava kansanvallan toteutumiselle, keskustan kannanotossa todetaan.