Presidentti Sauli Niinistö tapaa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin Washingtonissa huomenna. Tapaamisesta kertoo tasavallan presidentin kanslia.
Valkoisessa talossa järjestettävässä tapaamisessa presidentit keskustelevat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, sodan vaikutuksista Euroopan turvallisuusjärjestykseen sekä Suomen ja Yhdysvaltojen kahdenvälisestä yhteistyöstä.
Niinistön ohjelmassa on presidentin kanslian mukaan Bidenin tapaamisen lisäksi muun muassa tapaamisia useiden poliittisten toimijoiden kanssa. Tiivis työmatka on kestoltaan noin vuorokauden mittainen.
"Keskusteluyhteydet auki"
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) olivat vähäsanaisia presidentin Yhdysvaltain-matkasta eduskunnassa.
Kaikkonen ei lähtenyt arvioimaan, millaisia vaikutuksia matkalla voisi olla esimerkiksi Suomen ja Yhdysvaltain turvallisuuspoliittiselle yhteistyölle.
– Mielestäni on järkevää, että tällaisina aikoina pidetään keskusteluyhteydet auki meidän kumppaneidemme kanssa. Yhdysvallat on niistä yksi, Kaikkonen sanoi toimittajille.
Haavisto ei arvioinut, keskustellaanko Washingtonissa Suomen turvallisuuspoliittisista linjauksista.
– Varmasti ajankohtainen Ukrainan tilanne on keskustelussa. On varmasti kiinnostavaa molempien osapuolien vaihtaa siitä näkemyksiä. On ollut tärkeää, että Suomi on voinut pitää yllä suoria suhteita Yhdysvaltoihin. Siitä varmasti tässäkin on nyt kysymys, Haavisto sanoi.
Kaikkonen ja Haavisto eivät kommentoineet sitä, kenen aloitteesta tapaaminen järjestetään.
– Näistä yksityiskohdista presidentti tiedottaa, minkä tiedottaa, Kaikkonen sanoi.
"Kriisin keskellä pää kylmänä"
Niinistö totesi aiemmin torstaina, että vaikka Suomen turvallisuusympäristö on nopeassa ja rajussa muutoksessa, on tärkeää pitää pää kylmänä ja arvioida muutosten vaikutusta turvallisuuteen huolella. Niinistö sanoo lausunnossaan ymmärtävänsä hyvin suomalaisten tunteman huolen ja tarpeen reagoida tilanteeseen.
– Akuutin kriisin keskellä on kuitenkin erityisen tärkeää pitää pää kylmänä ja arvioida jo tapahtuneiden ja mahdollisesti tulevien muutosten vaikutusta turvallisuuteemme huolella – ei viivytellen, mutta huolella, Niinistö sanoo.
– Tätä työtä Suomen ja suomalaisten turvallisuuden eteen teemme taukoamatta.
Presidentti kutsui eilen koolle eduskuntaan valittujen puolueiden puheenjohtajat, eduskunnan puhemiehistöä sekä ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien puheenjohtajat. Kokouksessa oli mukana myös Puolustusvoimain komentaja.
Niinistön mukaan kokous kävi vakavan keskustelun Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja sodan vaikutuksista Suomen turvallisuuteen ja ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.
– Yhteinen käsitys yhteisestä vastuusta on eilisen jälkeen entistäkin vahvempi, presidentti sanoo lausunnossaan.
Tilaisuuteen osallistuivat eduskunnan puhemies Matti Vanhanen ja varapuhemies Antti Rinne, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) sekä puoluejohtajat Sanna Marin (sd.), Petteri Orpo (kok.), Annika Saarikko (kesk.), Anna-Maja Henriksson (r.), Iiris Suomela (vihr.), Riikka Purra (ps.) ja Harry Harkimo (liik.) sekä varapuheenjohtajat Jussi Saramo (vas.) ja Peter Östman (kd.).
Niinistö tapasi eduskuntapuolueiden johtajia myös viime viikolla.
Vastavaikutuksia jouduttaisiin miettimään
Ylen tuoreen kyselyn mukaan enemmistö suomalaisista kannattaa Suomen liittymistä Naton jäseneksi. Niinistö sanoi maanantaina Ylen A-studiossa pitävänsä tulosta odotettuna.
– Helposti syntyy sellainen tunne, että Nato, ja me olemme täydessä suojassa, Niinistö sanoi.
Vastavaikutuksia jouduttaisiin kuitenkin silloin miettimään, hän huomautti.
Keskusta kutsuu keskusteluun
Keskustan puoluehallitus julkaisi torstaina kannanoton, jossa puolue kutsuu suomalaisia turvallisuuspoliittiseen keskusteluun. Omat ulko- ja turvallisuuspoliittiset linjauksensa keskusta kertoo päivittävänsä kevään aikana.
Puolue lupaa tarjota tilaisuuksia ja kohtaamisia, joissa kansalaiset voivat pohtia Suomen ratkaisuja, vahvistaa tietopohjaansa ja kertoa näkemyksensä.
– Demokratiassa puolueiden tärkeä tehtävä on edistää ja tukea yhteiskunnallista keskustelua sekä tarjota osaltaan kanava kansanvallan toteutumiselle, keskustan kannanotossa todetaan.