Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Niinistö Bidenin tapaamisen jälkeen: Turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä lisätään, Naton avoimien ovien politiikka jatkuu – seurasimme sodan tapahtumia hetki hetkeltä perjantaina tässä jutussa

Tässä jutussa seurataan Venäjän hyökkäystä Ukrainaan hetki hetkeltä. Näet tuoreimmat tiedot päivittämällä jutun.

1:30 Seurasimme sodan tapahtumia tässä jutussa perjantaina. Seuranta jatkuu jälleen lauantaina aamulla.

0:16: "Tasavallan presidentti Sauli Niinistö taisi saada sen, mitä hän Valkoisesta talosta lähti tässä vaiheessa hakemaan: aiempaa tiiviimpiä ja syvempiä suhteita Yhdysvaltojen kanssa. Konkreettisiin yksityiskohtiin hän ei tiedotustilaisuudessaan mennyt, mutta Suomi ja Yhdysvallat käynnistävät prosessin, jolla maiden välistä puolustusyhteistyötä aletaan tiivistää entisestään", kirjoittaa Uutissuomalaisen politiikan toimittaja Erno Laisi kommentissaan. Lue se kokonaisuudessaan alta.

Niinistö taisi saada sen, mitä lähti Valkoisesta talosta hakemaan

0:53: Presidentti Sauli Niinistö kertoo keskustelleensa Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenin kanssa siitä, että maat lähtevät prosessimuotoisesti liikkeelle siitä, että turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä lisätään. Hän uskoo, että myös muut Pohjoismaat ovat tässä mukana.

Niinistön mukaan edelleen tuli selväksi, että sotilasliitto Naton avoimien ovien politiikka jatkuu. Yhdysvallat pitää sitä Niinistön mukaan tärkeänä.

Presidentit tapasivat Yhdysvalloissa Valkoisessa talossa.

Presidentit keskustelivat muun muassa siitä, mitä voitaisiin tehdä Ukrainan tilanteelle ja Venäjän hyökkäyksen päättymiseksi. Niinistön mukaan kovin paljon uusia lääkkeitä ei ole.

Lisäksi keskustelussa nousi esiin ylipäätään turvallisuus. Niinistön mukaan presidentit keskustelivat siitä, että Euroopassa puolustustahto on kasvamassa ja Venäjän hyökkäys on johtanut Euroopan yhdistymiseen ja transatlanttisen suhteen tiivistymiseen entisestäänkin.

– Voimakas yhdistyminen yhteisellä asialla olemisen tunne lännessä, joka on varmaan yllättänyt presidentti (Vladimir) Putininkin, Niinistö sanoi toimittajille tapaamisen jälkeen tiedotustilaisuudessa.

Niinistön mukaan heillä on Bidenin kanssa kaiken kaikkiaan erittäin hyvä yhteisymmärrys ja kokonaiskäsitys tilanteesta.

Niinistöltä kysyttiin lisäksi, kertoiko Biden, olisiko Yhdysvallat valmis puoltamaan Suomen Nato-jäsenyyttä.

– Ensinnäkin tässä turvallisuustyön prosessissa oli kyse nimenomaan konkreettisista turvallisuus- ja puolustustekijöistä, ei niinkään jäsenyyksistä.

Niinistö lisäsi, että on aivan selvää, että kun Nato pitää avoimien ovien politiikkaa, silloin kriteerit täyttävät hyväksytään.

– Siitä ei ole mitään erilaista käsitystä, etteikö Suomi kriteerejä täyttäisi.

Niinistöltä kysyttiin myös, millä tavalla Yhdysvallat olisi valmis auttamaan Suomea, jos Suomi joutuisi Venäjän aggression kohteeksi ja mitä Yhdysvallat Suomelta odottaisi vastineeksi. Niinistö sanoi olevansa varma, että Suomi saisi runsaastikin tukea.

(päivitetty klo 1.10: lisätty loppuun Nato-teemasta)

Tasavallan presidentin kanslia jakoi tiedotustilaisuuden Twitterissä. Voit katsoa tallenteen alta:

0:37: Niinistö: Lähdemme selvään prosessiin turvallisuus- ja puolustusyhteistyön lisäämiseksi. Tuli selväksi, että Naton avoimien ovien politiikka jatkuu edelleen.

0:31: Niinistö: Puhuimme siitä, että Venäjän hyökkäys on johtanut Euroopan yhdistymiseen ja transatlanttisen suhteen tiivistymiseen entisestään. Voimakas yhteisellä asialla olemisen tunne lännessä, on varmaan yllättänyt Venäjän presidentti Putinin.

0:24: Presidentti Sauli Niinistö sanoo Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenin tapaamisen jälkeen: Keskustelimme siitä, mitä voitaisiin tässä vaiheessa tehdä Ukrainan tilanteen ja Venäjän hyökkäyksen päättymiseksi. Kovin paljon ei ole uusia lääkkeitä.

0:19: Presidentti Niinistön tiedotustilaisuus on käynnissä.

0:03: Presidenttien tapaaminen on päättynyt. Presidentti Sauli Niinistö kiitti Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenia pitkästä ja avoimesta keskustelusta Twitterissä.

– Odotan uusien askelten ottamista Suomen ja Yhdysvaltain suhteen vahvistamisessa, Niinistö kirjoitti.

Niinistöä odotetaan nyt saapuvaksi lehdistötilaisuuteen.

23:31: Biden sanoi presidenttien kuvaushetken lopuksi, että presidentti Barack Obamalla oli tapana sanoa, että jos kaikki asiat jätettäisiin pohjoismaiden huoleksi, asiat olisivat hyvin.

– Me emme yleensä aloita sotia, Niinistö sanoi.

23:29: Pentagonin mukaan Venäjän ydinasejoukoissa ei ole tapahtunut muutoksia, jotka Yhdysvallat olisi huomannut sen jälkeen kun Putin määräsi ydinasevalmiutensa hälytystilaan viikonloppuna. Asiasta kertoi Twitterissä Reutersin toimittaja Idrees Ali.

22:54: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi osoitti sanojaan puheessaan eurooppalaisille. Alla puhe The Kyiv Independentin jakamana Twitterissä.

– Älkää olko hiljaa. Tulkaa kaduille ja tukekaa Ukrainaa. Tukekaa ponnistelujamme ja taisteluamme, koska jos Ukraina ei pysy pystyssä, Eurooppa ei pysy pystyssä. Jos me kaadumme, te kaadutte, sanoi Zelenskyi muun muassa.

22:36: Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja Suomen presidentin Sauli Niinistön tapaaminen on alkanut Valkoisessa talossa. Biden sanoi tapaamisen aluksi, että presidentit ovat yksimielisiä siitä, että tämä ei ole ainoastaan isku Ukrainaan vaan koko Euroopan turvallisuuteen.

Biden sanoi lisäksi, että Yhdysvallat on sitoutunut antamaan humanitaarista apua Ukrainalle ja sitoutunut siihen, että Ukraina puolustaa itseään.

Niinistö halusi kiittää Bidenia tämän johtajuudesta, jota tämä on näyttänyt vaikeassa tilanteessa. Niinistö sanoi, että he tekevät myös parhaansa auttaakseen ukrainalaisia.

22.32: Facebookin ja Twitterin estojen jälkeen myös Youtube näyttää olevan nyt blokattuna Venäjällä, kertoo Guardian.

22:10: Venäjä on estänyt Twitterin maassa, kertoo muun muassa Guardian. Aiemmin tänään kerrottiin, että Venäjä on estänyt pääsyn Facebookiin maassa.

22:06: Presidentti Sauli Niinistö on saapunut Valkoiseen taloon tapaamaan Yhdysvaltain presidenttiä Joe Bidenia.

Ennakkotietojen mukaan presidentit keskustelevat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, sodan vaikutuksista Euroopan turvallisuuteen sekä Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälisestä yhteistyöstä.

Niinistön vuorokauden kestävän vierailun aikana hän tapaa Bidenin lisäksi muun muassa useita poliittisia toimijoita.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu sanoi aiemmin perjantaina, että jo se itsessään on poikkeuksellista, että Biden on Venäjän hyökkäyksen jälkeisessä kriisitilanteessa päättänyt tavata ensimmäisenä Suomen valtionjohtoa – ei esimerkiksi Saksan, Ranskan tai Britannian.

Pesu olettaa myös tapaamisen kertovan siitä, että Yhdysvalloissa on huomioitu Suomen kiihtynyt Nato-keskustelu. Tapaaminen on kädenojennus Suomelle.

– Olennaista on tietää, mikä on Yhdysvaltain näkemys tässä tilanteessa Naton laajentumiseen. Kumma olisi, jos siitä ei puhuttaisi.

21:43: Ihmisiä on jäänyt mahdollisesti loukkuun tuhoutuneen asuinrakennuksen raunioihin Borodjankassa Kiovan lähettyvillä, kertoo CNN. Jopa sata ihmistä saattaa olla jäänyt raunioihin ohjusiskun jälkeen.

Ohjusisku tapahtui median mukaan keskiviikkona. Pelastustyöntekijät eivät ole päässeet ihmisten luokse Venäjän jatkuvan pommituksen vuoksi.

21:22: "Ulospäin annetun kuvan mukaan johtaminen ja joukkojen toiminta on sujunut erinomaisesti. Ukrainan sodassa kuva, jonka venäläiset ovat asevoimistaan antaneet, vaikuttaakin olevan Potemkinin kulissia", kirjoittaa entinen Pääesikunnan apulaistiedustelupäällikkö Martti J. Kari kolumnissaan. Voit lukea koko tekstin alta.

Onko Venäjän asevoimat sittenkin vain Potemkinin kulissi?

20:43: Venäjä näytti perjantaina olevan YK:n ihmisoikeusneuvoston (UNHRC) jälkeen entistäkin eristetympi. Neuvosto äänesti nimittäin selvin numeroin ihmisoikeusrikkomuksia koskevan tutkimuksen puolesta.

UNHRC:n 47 jäsenestä 32 äänesti tutkimuksen puolesta ja vain Venäjä ja Eritrea vastaan. Äänestyksestä pidättäytyi 13 maata, joiden joukossa olivat Venäjän perinteiset tukijat Kiina, Venezuela ja Kuuba.

– Viesti (Venäjän presidentille Vladimir) Putinille on selvä: olet eristetty globaalilla tasolla ja koko maailma on sinua vastaan, sanoi Ukrainan YK-lähettiläs Yevheniia Filipenko toimittajille kokouksen jälkeen.

Venäjän YK-lähettiläs Gennadi Gatilov puolestaan sanoi, ettei hän usko perjantain äänestyksen heijastaneen tutkimuksen puolesta tai äänestyksestä pidättyneiden maiden kantojen "kaikkia nyansseja".

UNHRC äänestys avaa mahdollisuuden luoda riippumaton kansainvälinen tutkimuskomissio tutkimaan väitettyjä rikkomuksia ja väärinkäytöksiä.

Kansainvälinen tuomioistuin on jo aloittanut tutkinnan mahdollisista sotarikoksista Ukrainassa.

Keskiviikkona YK-yleiskokous puolestaan tuomitsi äänin 141–5 Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja vaati venäläisjoukkojen välitöntä vetäytymistä.

20:33: Venäjä on estänyt pääsyn Facebookiin maassa, kertovat Reuters ja Guardian. Guardianin mukaan valtion omistama uutistoimisto Ria kertoi 26 syrjintätapauksesta venäläistä mediaa vastaan Facebookin toimesta.

20:14: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tviittasi odottavansa presidentti Sauli Niinistön vierailun isännöintiä Valkoisessa talossa. Biden kirjoitti keskustelussa olevan viimeiset kehitykset Venäjän sodassa Ukrainaa vastaan ja kuinka vahvistaa eurooppalaista turvallisuutta. Niinistön vastaus Bidenin tviittiin oli "Tunne on molemminpuolinen, herra presidentti".

19:57: Venäjän joukot ovat edelleen noin 25 kilometrin päässä pääkaupungin Kiovan keskustasta pohjoisen suunnassa, sanoo yhdysvaltalainen puolustusviranomainen CNN:n mukaan. Lisäksi venäläiset ovat 10 kilometrin päässä Tšernihivistä ja Harkovasta.

19:50: Perjantaina pörsseissä ympäri maailman näkyi Ukrainan Zaporizhzhjan ydinvoimalan tulipalon aiheuttama säikähdys. Helsingin pörssi sulkeutui perjantaina 4,3 prosentin laskuun ja yleisindeksi jäi 10 100 pisteen tasolle. Lasku on ollut nopeaa, sillä vuodenvaihteessa lukema kävi yli 13 100 pisteessä.

Pörssin sulkeutuessa Helsingin vaihtokärki hohti punaisena. Energiayhtiö Fortum sulkeutui liki 5 prosentin luisuun ja teräsyhtiö Outokumpu päätyi 10,5 prosentin laskuun.

Luottoluokittaja S&P Global Ratings on laskenut Venäjän luottoluokituksen tasolle CCC–. Myös keskeiset luottoluokittajat Fitch ja Moody's laskivat Venäjän valtionlainojen luokituksen roskalainaluokkaan. Se merkitsee, että luokittajien mielestä on olemassa vaara, ettei Venäjä pysty maksamaan velkojaan.

19:48: Suomi vapauttaa markkinoille 377 000 barrelia raakaöljyä Huoltovarmuuskeskuksen varmuusvarastoista, kertoo työ-ja elinkeinonimisteriö.

Kansainvälisen energiajärjestön (IEA) jäsenvaltiot hyväksyivät tiistaina Yhdysvaltojen aloitteen strategisten öljyvarastojen vapauttamisesta, ministeriö kertoo tiedotteessaan. Raakaöljyn vapauttamisella pyritään rauhoittamaan öljymarkkinatilannetta.

Päätöksen mukaan jäsenvaltiot vapauttavat koordinoidusti huoltovarmuusvarastoistaan yhteensä 60 miljoonaa barrelia raakaöljyä. Yhdysvaltojen osuus tästä määrästä on 30 miljoonaa barrelia.

19:38: Venäjän presidentti Vladimir Putin kiisti perjantaina Venäjän armeijan pommittavan Ukrainan kaupunkeja. Hän sanoi puhelinkeskustelussa Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin kanssa, että väitetyt tiedot Kiovan ja muiden suurten kaupunkien pommitukset ovat propagandavalheita.  

19.36 Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM kertoo saaneensa "uskottavia ja vahvistettuja" raportteja syrjinnästä Ukrainan rajoilla. Asiasta kertoi uutiskanava CNN:lle perjantaina YK:n alaisen IOM:n johtaja Antonio Vitorino.

Vitorino sanoi IOM:n ottaneen yhteyttä viranomaisiin sekä Ukrainassa että naapurimaissa sen varmistamiseksi, että kaikki maasta pakenevat pääsevät rajan yli riippumatta kansallisuudestaan, alkuperästään ​​tai ihonväristään.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch totesi perjantaina raportissaan, että Ukrainassa asuvat ulkomaalaiset ovat saaneet eriarvoista kohtelua ja kohdanneet viivästyksiä yrittäessään paeta maasta.

Useat syrjinnästä kertoneet ovat opiskelijoita, joista ainakin osa arvioi ongelmien taustasyyksi rasismin.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba ilmoitti keskiviikkona, että hallitus on perustanut hätäpuhelinnumeron ulkomaalaisille opiskelijoille. Kuleban mukaan kaikilla Ukrainan rajan yli poistuvilla täytyy olla yhtäläiset mahdollisuudet palata kotimaahansa turvallisesti.

19:11: Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist vierailevat Suomessa lauantaina 5. maaliskuuta, kertoo tasavallan presidentin kanslia.

Pääministeri Anderssonilla ja puolustusministeri Hultqvistillä on tapaaminen tasavallan presidentti Sauli Niinistön, pääministeri Sanna Marinin ja puolustusministeri Antti Kaikkosen kanssa. Yhteisessä keskustelussa aiheina ovat Venäjän sotatoimet Ukrainassa, Euroopan muuttunut turvallisuustilanne ja Suomen ja Ruotsin välinen yhteistyö.

Pääministereillä on myös kahdenkeskinen tapaaminen, jonka aiheina ovat Euroopan turvallisuustilanne, talouskysymykset sekä muut ajankohtaiset EU-asiat. Myös puolustusministereillä on oma kahdenvälinen keskustelunsa.

18.47: Britannian yleisradioyhtiö BBC keskeyttää väliaikaisesti toimittajien työn Venäjällä. BBC:n pääjohtajan Tim Davien mukaan Venäjän lainsäädäntö vaikuttaa kriminalisoivan itsenäisen journalismin.

Aiemmin tänään uutisoitiin, että Venäjällä kansanedustajat hyväksyivät uuden lain, jonka mukaan "valeuutisten" levittämisestä Venäjän armeijaan liittyen voi saada jopa 15 vuoden vankeustuomion.

Uusi laki Venäjällä tuo vankeustuomion maan armeijaan liittyvistä "valeuutisista"

Moskovan virallisesta linjasta poikkeavan tiedon saaminen Ukrainan sodasta vaikeutui muutenkin jälleen, kun Venäjä ilmoitti rajoittavansa pääsyä useille uutiskanaville perjantaina. Rajoitettujen uutissivustojen joukossa ovat BBC:n venäjänkieliset sivut sekä saksalainen Deutsche Welle.

BBC kertoi asiasta myös Twitterissä:

18:42: Kokosimme kuvasarjan Ukrainan sodan ensimmäisen viikon järkyttävistä tapahtumista. Voit katsoa sen linkistä alta.

Pakolaisten hätää ja silmitöntä tuhoa – kuvasarja näyttää Ukrainan sodan ensimmäisen viikon kauheuden

18:24: Venäläisjoukot on ajettu ulos Mykolajivin kaupungista sen jälkeen kun ne etenivät sinne perjantaina aamulla, kertoo brittilehti Guardian. Taisteluita jatkui vielä alueen kuvernöörin mukaan kaupungin laitamilla. Kaupunki tunnetaan myös nimellä Nikolajev.

18:20: Korkea-arvoinen, eläkkeellä oleva sotilaslähde arvioi Keskisuomalaiselle syitä Venäjän massiivisen kolonnan etenemisen hidastumiselle Ukrainassa. Pioneeritaustaa omaava, nimettömänä pysyvä lähde korostaa kommentoivansa asiaa mediatietojen varassa.

Ulkomaisissa medioissa on arvailtu syitä sille, miksi Venäjän yli 60 kilometrin mittaiseksi väitetty sotilaskolonna on edennyt ainoastaan maltillisesti tämän viikon aikana. BBC luettelee mahdollisiksi esteiksi muun muassa odottamattoman kovan ukrainalaisten vastarinnan, logistiset ongelmat ja venäläissotilaiden alhaisen moraalin. Kolonnan on kerrottu kärsivän esimerkiksi polttoainepulasta.

Keskisuomalaisen haastatteleman sotilaslähteen mukaan mediatiedot Venäjän kolonnan sijainnista viittaavat siihen, että pysähdys ei johdu esimerkiksi tien miinoituksesta. Tässä tapauksessa Venäjän sotavoimat pystyisivät koukkaamaan esteen ohi.

Kolonnaa ovat todennäköisesti hidastaneet myös vaikeat sääolosuhteet ja huonokuntoiset tiet. Suomen ulkoministeriön mukaan ukrainalaisten teiden kunto huononee, mitä kauemmas pääkaupungista mennään.

On myös arvioitu, että Venäjä seisottaa kolonnaansa kerätäkseen voimia Kiovan valtausta varten. Venäjällä on kolonnansa suojana ilmatorjuntaa, jota se voi käyttää hyökkäysten torjumiseen.

Asiantuntija muistuttaa, että hyökkäys Kiovaan tulee olemaan Venäjälle kova pala. Venäjän joukkojen ollessa pysähdyksissä ukrainalaiset ovat ehtineet valmistautua entistä paremmin kaupungin puolustamiseen.

17:54: Saarretusta Mariupolin kaupungista on loppumassa ruoka, kertoo pormestari. Reutersin mukaan kaupungissa ei myöskään ole vettä, lämpöä tai sähköä. Pormestari Vadym Boychenko vetosi televisioidussa puheessaan sotilaalliseen apuun ja sanoi, että humanitaarinen käytävä pitäisi luoda siviilien evakuointiin.

– Meidät yksinkertaisesti tuhotaan, pormestari sanoi.

17:42: Saksan liittokansleri Olaf Scholz keskusteli Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa tunnin puhelimessa ja kehotti tätä keskeyttämään kaikki sotilaalliset toimet välittömästi, kertoo muun muassa BBC. Scholz myös pyysi Putinia sallimaan humanitaarisen avun pääsyn alueille, joissa taistellaan.

17:36: Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo keskustelleensa tänään yhdysvaltalaisen virkaveljensä Antony Blinkenin kanssa Brysselissä ennen EU:n ulkoministerien kokousta.

Haaviston mukaan keskustelussa oli esillä Euroopan turvallisuuskysymys sekä Suomen ja Yhdysvaltain yhteistyöhön liittyvät kysymykset.

17:33: Presidentti Sauli Niinistö kertoo Twitterissä tapaamisesta Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n johtajan William Burnsin kanssa.

Niinistön mukaan Burnsillä on merkittävää kokemusta diplomatiasta ja neuvotteluista Venäjän kanssa.

17:14: Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba on syyttänyt Venäjän joukkoja naisten raiskauksista ukrainalaisissa kaupungeissa. Kuleba ei kertonut syytöksistä yksityiskohtaisemmin. Syytöksiä ei ole voitu puolueettomasti varmentaa.

Kuleba puhui ajatushautomo Chatham Housen tiedotustilaisuudessa Lontoossa. Hän myös ilmaisi tukevansa ehdotusta erityisen tuomioistuimen perustamiseksi Venäjän saamiseksi oikeuteen.

Kansainvälinen oikeus on Kuleban mukaan sivilisaation ainoa käytössä oleva työkalu, jolla varmistetaan, että lopulta oikeuteen saadaan kaikki ne, jotka ovat tehneet tämän sodan mahdolliseksi.

17:13: Ukrainan mukaan sen ja Venäjän edustajat neuvottelevat uudestaan viikonlopun aikana. Presidentti Volodymyr Zelenskyin avustajan Mihailo Podolyakin mukaan ukrainalaiset ovat jatkuvassa yhteydessä venäläisiin ja kolmas tapaaminen järjestetään joko lauantaina tai sunnuntaina.

16:58: Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) matkustaa työvierailulle Yhdysvaltoihin maanantaina. Parhaillaan Washingtonissa työvierailulla on presidentti Sauli Niinistö, joka tapaa presidentti Joe Bidenin.

Kaikkonen puolestaan tapaa Yhdysvaltain puolustusministerin sekä muita hallinnon edustajia. Keskusteluiden aiheena ovat Ukrainan sota, turvallisuustilanne Euroopassa sekä Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälinen puolustusyhteistyö.

Kaikkonen tutustuu myös Lockheed Martinin tehtaaseen. Yhtiö toimittaa Suomelle F-35-hävittäjät.

16:57: Suomen monikulttuuristen järjestöjen yhteistyöverkosto Moniheli julkaisi tänään vastalauseen venäjänkielisten Suomessa kokemaa rasismia vastaan. Moniheli painottaa, että Suomessa asuvat venäjänkieliset eivät ole vastuussa Venäjän valtion toimista Ukrainassa. Lisäksi monella heistä on juuret sekä Ukrainassa että Venäjällä, joten tilanne on jo siitä syystä heille ristiriitainen ja ahdistava.

Kieleen perustuvasta vihapuheesta kärsivät Monihelin mukaan täällä nyt myös ukrainalaiset, sillä harva suomalainen osaa erottaa ukrainan ja venäjän kieliä toisistaan.

16:44: Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan on olemassa todisteita siitä, että Venäjä käyttää Ukrainassa rypälepommeja, kertoo muun muassa BBC.

– Olemme havainneet rypälepommien käyttöä ja nähneet raportteja myös muunlaisten aseiden käytöstä, jotka rikkoisivat kansainvälistä lakia, Stoltenberg sanoi tiedotustilaisuudessa.

16:36: Maanpuolustuskorkeakoulu julkaisi päivän tilannekatsauksensa Ukrainan sodasta.

Katsauksen mukaan Venäjän asevoimat ovat jatkaneet sotatoimia Kiovan, koillisen, Harkovan ja Krimin suunnissa sekä Luhanskin ja Donetskin kontaktilinjalla. Kiovan suunnalla Venäjän etenemistoimet vaikuttavat olleen edelleen maltilliset. Myöskään Kiovan luoteispuolella sijaitseva kolonna ei mahdollisesti ole liikkunut merkittävästi Kiovaa tai sen lähialueita kohti.

Koillisen suunnassa eteneminen on mahdollisesti edennyt verrattain maltillisesti ja Chernihivin kaupunki on säilynyt Ukrainan asevoimien hallinnassa. Venäjän asevoimien mahdollinen tavoite koillisessa suunnassa vaikuttaa edelleen olevan eteneminen kohti Kiovaa.

Harkovan suunnalla tykistö- ja ohjusaseiden käyttö Harkovan kaupunkia vastaan on jatkunut. Yhtenä vaihtoehtona kyseisellä suunnalla on Venäjän asevoimien mahdollinen pyrkimys toteuttaa Harkovan kaupunkia vastaan kohdistuvia saartotoimia.

Krimin suunnalla Venäjän asevoimien joukot vaikuttavat saartaneen Mariupolin kaupungin. Myös Krimistä pohjoiseen on toteutettu etenemistoimia ja huomion kohteena on ollut Energodarin ydinvoiman läheisyydessä käydyt taistelut. Khersonin valtauksen jälkeen Krimistä länteen yksi mielenkiinnon kohteeksi nouseva kohde on Mykolaivin kaupunki, mikäli Venäjän tavoitteena on jatkaa etenemistä kyseiselle suunnalle.

Venäjän ilma-avaruusvoimat on tukenut sotatoimia kaikilla operaatiosuunnilla. Myöskään kaukovaikutteisten aseiden käyttöä ei voida sulkea pois tarkastelujakson tapahtumista.

Odessan alueen ympäristössä vaikuttaa olevan jatkettu mahdolliseen maihinnousuun varautumista.

16:22: YK:n ihmisoikeustoimiston mukaan Ukrainassa on kuollut 331 siviiliä ja 675 on loukkaantunut Venäjän aloitettua hyökkäyksen, kertoo Reuters. Todelliset luvut ovat todennäköisesti paljon korkeammat.

16:13: YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään hätäkokoukseen käsittelemään Venäjän hyökkäystä Ukrainan Zaporizhzhjan ydinvoimalaan, diplomaattilähde kertoo AFP:lle. Kokouksen on määrä alkaa puoli seitsemältä Suomen aikaa.

Hätäkokouksen järjestämistä ehdotti Britannia. Ulkoministeri Liz Trussin mukaan Venäjän viimeöinen hyökkäys ydinvoimalaan muodostaa uhan Euroopan turvallisuudelle.

Ydinvoimalassa syttyi tulipalo Venäjän hyökkäyksen vuoksi. Ukrainalaisviranomaisten mukaan tulipalo on saatu sammutettua, mutta venäläiset joukot ovat saaneet ydinvoimalan haltuunsa. Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) mukaan Venäjän iskusta ydinvoimalaan ei aiheutunut säteilyvuotoa.

16:03: Adoptio ei sovellu auttamiseen sotaolosuhteissa Ukrainassa, sanoo Adoptiolautakunta. Sen mukaan suomalaisilta adoptiotoimijoilta tiedustellaan, voiko ukrainalaisia lapsia auttaa adoptoimalla. Adoptiolautakunta katsoo, että nykytilanteessa Ukrainasta adoptoitujen lasten oikeuksien turvaaminen ei ole mahdollista. Ukrainassa ei ole toimivia lastensuojelun viranomaisrakenteita.

Tällä hetkellä pitäisi adoptiolautakunnan mukaan varmistaa, että lapset eivät joutuisi eroon vanhemmistaan Ukrainassa tai pakomatkalla sieltä.

15:51: Kiovassa on kuultu useita räjähdyksiä peräjälkeen, kertoo Reuters. Ilmahyökkäyssireeni oli soinut myös pääkaupungissa.

15:48: Sotilasliitto Naton jäsenmaat eivät kannata lentokieltoalueen perustamista Ukrainan ylle. Asiasta kertoi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tiedotustilaisuudessa. Stoltenbergin mukaan Nato-maat ovat yhtä mieltä siitä, että Naton lentokoneita tai joukkoja ei tulisi olla Ukrainassa. Nato-maista on kuitenkin lähetetty Ukrainalle aseellista apua.

Naton ulkoministerit olivat tänään koolla keskustelemassa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Ulkoministerikokoukseen osallistuivat myös Suomen, Ruotsin ja EU:n edustajat.

Suomi ja Ruotsi ottavat osaa nyt kaikkiin sotilasliitto Naton Ukraina-konsultaatioihin

15:39: Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö on keskustellut eilen Washingtonissa senaatin republikaanien Mitch McConnellin ja Tom Cottonin kanssa, kertoo Niinistö Twitterissä. Niinistön mukaan heidän kanssaan oli Suomen ja Yhdysvaltain välisen yhteyden tärkeydestä läpikotainen yhteinen ymmärrys.

15:36: Sotilasliitto Nato vahvistaa tiedonvaihtoaan Suomen ja Ruotsin kanssa. Pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan Suomi ja Ruotsi ottavat osaa nyt kaikkiin Naton konsultaatioihin Ukrainan kriisiin liittyen.

Viime viikolla pidetyn Nato-huippukokouksen jälkeen presidentti Sauli Niinistö sanoi, että Naton kanssa on avattu MSI-yhteistoiminta. MSI-järjestelmässä on kyse siitä, että Suomi ja Ruotsi voivat halutessaan yksittäistapauksissa käydä Naton kanssa tehostettua tiedonvaihtoa ja olla mukana esimerkiksi strategisen viestinnän koordinoinnissa.

15:19: Kreml on kehottanut venäläisiä pysymään yhtenä rintamana presidentti Vladimir Putinin vierellä. Kremlin tiedottajan kommentti kuultiin perjantaina eli runsas viikko sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov vastasi toimittajien kysymykseen liittyen Venäjällä sodan päättämistä vaatineisiin julkisuuden henkilöihin. Peskovin mukaan nyt ei ole aika jakautua vaan yhdistyä Putinin ympärillä.

Esimerkiksi venäläinen öljyjätti Lukoil on vaatinut kannanotossaan pysäyttämään Ukrainan sodan. Lukoil on Venäjän suurimpia yrityksiä.

15:13: Suomen Puolustusvoimat osallistuu Norjan puolustusvoimien järjestämään Cold Response 2022 -talviharjoitukseen Pohjois-Norjassa tämän kuun lopulla, kertoo Maavoimat tiedotteessaan.

Harjoitukseen osallistuu Puolustusvoimista yhteensä lähes 700 henkilöä, joista valtaosa on varusmiehiä. Osallistuvat joukot ovat pääosin Kainuun prikaatista, Jääkäriprikaatista ja Porin prikaatista.

Harjoitus järjestetään joka toinen vuosi, mutta vuoden 2020 harjoitus keskeytettiin koronatilanteen vuoksi.

15:06: Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin tiedotustilaisuus on käynnissä. Stoltenbergin mukaan Nato on päättänyt tiivistää yhteistyötään Suomen ja Ruotsin kanssa.

Voit seurata tilaisuutta suorana tästä jutusta:

Pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan Naton yhteistyö Suomen ja Ruotsin kanssa vahvistuu – puolustusliitto pyrkii estämään konfliktin leviämisen muualle Eurooppaan

14:52: The Kyiv Independent kertoo Twitterissä kyselystä, jonka mukaan 82 prosenttia ukrainalaisista uskoo, että maa voittaa Venäjän.

14:48: Britannia haluaa YK:n turvallisuusneuvoston kokoontuvan pikaisesti käsittelemään Venäjän hyökkäystä Ukrainan Zaporizhzhjan ydinvoimalaan. Ulkoministeri Liz Trussin mukaan Venäjän viimeöinen hyökkäys ydinvoimalaan muodostaa uhan Euroopan turvallisuudelle.

Ydinvoimalassa syttyi tulipalo viime yönä Venäjän hyökkäyksen seurauksena. Ukrainalaisviranomaisten mukaan tulipalo on saatu sammutettua, mutta venäläiset joukot ovat saaneet ydinvoimalan haltuunsa.

14:42: Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin tiedotustilaisuus alkaa kello 14.45. Voit seurata tilaisuutta suorana tästä jutusta:

Pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan Naton yhteistyö Suomen ja Ruotsin kanssa vahvistuu – puolustusliitto pyrkii estämään konfliktin leviämisen muualle Eurooppaan

13:59: Venäjän presidentti Vladimir Putin varoittaa asettamasta maalle enempää pakotteita, kertoo BBC. Putinin mukaan lisäpakotteet pahentaisivat tilannetta. Hän puhui aiheesta hallituksen tapaamisessa, joka näytettiin valtio-omisteisella Russia 24 -kanavalla.

– Meillä ei ole pahoja aikeita naapureitamme vastaan, Putin väitti.

13:43: Tshernihivin kaupunkiin torstaista lähtien tehdyissä Venäjän ilmaiskuissa on kuollut ainakin 47 ihmistä, kertoo muun muassa The Kyiv Independent. Torstaina viranomaiset kertoivat 33 kuolonuhrista, mutta perjantain tietojen mukaan uhrien määrä jousi ainakin 47:ään.

Tshernihiviin tehtyjä iskuja tallentui The Guardianin julkaisemalle videolle:

13:40: Enemmistö ruotsalaisista haluaa liittyä Naton puolustusliittoon, selviää uudesta ruotsalaistutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan 51 prosenttia ruotsalaisista haluaa liittyä Natoon. Joka neljäs ruotsalainen, 27 prosenttia, ei halua Ruotsin liittyvän Natoon, ja 22 prosenttia epäröi. Aftonbladetin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun mielipidekyselyssä Natoon haluaa ruotsalaisten enemmistö.

13:16: Paikallisviranomaiset kertovat Venäjän joukkojen edenneen Mykolajivin kaupunkiin Mustanmeren rannalla, kertoo Reuters.

Kuvernööri Vitaliy Kim kertoo videolausunnossaan, että alueella käydään parhaillaan taisteluja.

13:11: Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tuomitsi Venäjän iskun Zaporizhzhjan ydinvoimalaan.

– Isku osoittaa tämän sodan mielettömyyden ja sen, kuinka tärkeää se olisi lopettaa ja Venäjän vetää kaikki joukkonsa pois ja paneutua diplomatiaan, Stoltenberg sanoi AFP:n mukaan.

13:09: Helsingin Sanomien teettämän mielipidemittauksen mukaan 48 prosenttia suomalaisista haluaa Suomen pyrkivän Naton jäseneksi. Luku on 20 prosenttiyksikköä suurempi kuin tammikuussa teetetyssä kyselyssä.

HS-gallup: Nato-jäsenyyden kannatus nousi 48 prosenttiin

12:47: Kansainvälinen atomienergiajärjestö (IAEA) on vahvistanut, ettei Venäjän iskusta Zaporizhzhjan ydinvoimalaan aiheutunut säteilyvuotoa.

12:42: Ukrainan laivasto on upottanut tarkoituksellisesti oman sotalaivansa, jottei Venäjä saisi sitä haltuunsa. Asiasta kertoo The Kyiv Independent Twitterissä.

12:34: SOK on päättänyt luopua liiketoiminnasta Venäjällä, ilmoittaa kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu Twitterissä. SOK:lla on Pietarissa 16 Prismaa ja kolme Sokos Hotellia.

SOK sulkee Pietarin Prismat ja hotellit – Venäjälle ei aiota enää palata

12:22: Säteilyturvakeskus (STUK) piti perjantaina aamupäivällä tiedotustilaisuuden liittyen Venäjän perjantaiöiseen hyökkäykseen Ukrainan Zaporizhzhjan ydinvoimalaan. STUK:in pääviesti oli, että ydinvoimalaitoksen isku ei aiheuta Suomeen välitöntä aihetta huoleen.

Pääjohtaja Petteri Tiippana sanoi tiedotustilaisuudessa, että mahdollisesta Ukrainassa tapahtuvasta ydinvoimalaonnettomuudesta Suomeen kohdistuvat säteilyriskit olisivat hyvin pieniä.

STUKin tiedotustilaisuudessa vastattiin Zaporizhzhjan ydinvoimalaitoksen pommituksen aiheuttamiin huoliin – mitä ydinonnettomuus Ukrainassa tarkoittaisi Suomelle?