Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Niinistö tapaa Bidenin Washingtonissa, EU:n ja Naton ulkoministerit keskustelevat Ukrainan tilanteesta Brysselissä, Helsingin käräjäoikeudessa ryhdytään ruotimaan kahden katujengin välistä väkivaltakierrettä

Ukrainassa Zaporizhzhjan ydinvoimalassa on syttynyt yöllä tulipalo Venäjän hyökkäyksen seurauksena, kertoo läheisen Enerhodarin kaupungin pormestari useiden medioiden mukaan. Ukrainalaisviranomaiset kertovat, että ydinvoimalan turvallisuus on taattu.

Zaporizhzhjan alueen sotilashallinnon johtajan mukaan voimalasta vastuussa olevat kertoivat palon syttyneen laboratoriossa ja opetusrakennuksessa.

Ydinvoimala on Euroopan suurin. (Lähde: AFP)

Niinistö tapaa Bidenin Washingtonissa

Presidentti Sauli Niinistö tapaa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin tänään Washingtonissa. Presidenttien tapaaminen on illalla Suomen aikaa.

Valkoisessa talossa järjestettävässä tapaamisessa presidentit keskustelevat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, sodan vaikutuksista Euroopan turvallisuusjärjestykseen sekä Suomen ja Yhdysvaltojen kahdenvälisestä yhteistyöstä.

Niinistön ohjelmassa on presidentin kanslian mukaan lisäksi muun muassa tapaamisia useiden poliittisten toimijoiden kanssa. Tiivis työmatka on kestoltaan noin vuorokauden mittainen.

HS: Hallituspuolueilla vahva tahto lisätä Puolustusvoimien määrärahoja nopeasti

Hallituspuolueilla on HS:n tekemän kyselyn perusteella vahva halu lisätä Puolustusvoimien määrärahoja nopeasti. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) neuvottelevat tänään puolustusmäärärahoista.

Hallituspuolueista SDP, keskusta, vihreät ja RKP vastasivat selväsanaisesti olevansa määrärahojen noston kannalla. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ei suoraan ole määrärahojen noston kannalla mutta lisää, että Puolustusvoimien tarpeet on huomioitava.

HS kysyi hallituspuolueiden puheenjohtajilta asiasta sähköpostitse. Vihreistä vastasi puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela.

EU:n ja Naton ulkoministerit keskustelevat Ukrainan tilanteesta Brysselissä

Euroopan unionin sekä sotilasliitto Naton jäsenmaiden ulkoministerit kokoontuvat tänään tahoillaan Brysselissä. Kummassakin kokouksessa keskustellaan Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Sotilasliittoon kuulumattomat kumppanimaat Suomi ja Ruotsi ovat saaneet kutsun Naton ulkoministerikokoukseen. Myös EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell on kutsuttu mukaan.

Kokouksissa Suomea edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Yhdysvallat tarjoaa tilapäistä suojelua maassa oleville Ukrainan kansalaisille

Yhdysvallat on ilmoittanut, että se antaa maassa oleville ukrainalaisille niin sanotun "tilapäisen suojelun aseman" seuraavaksi 18 kuukaudeksi. Tämä mahdollistaa sen, että maassa olevat ukrainalaiset voivat pysyä Yhdysvalloissa, ja samalla Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirasto poistaa karkotusuhat.

Viraston tiedotteessa sanotaan, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on johtanut jatkuvaan sotaan, järjettömään väkivaltaan ja ukrainalaisten on täytynyt etsitä turvaa muista maista.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoittaa, että tilapäistä suojelua annetaan esimerkiksi aseellisten konfliktien tai luonnonkatastrofien takia. Sen mukaan suojelulistalla on ennestään kansalaisia 12 eri maasta. (Lähde: AFP)

NBC: Yhdysvaltojen ja Venäjän asevoimilla "kuuma linja" Ukrainan tilanteeseen liittyen

Yhdysvaltojen ja Venäjän asevoimien välille on luotu suora yhteys Ukrainan tilanteeseen liittyen, kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava NBC News.

Yhdysvalloilla on joukkoja Nato-maissa Ukrainan lähialueilla. NBC:n mukaan kommunikointikanavien avulla on tarkoitus estää suorien konfliktien syntymistä maiden välillä.

Nimetön yhdysvaltalainen sotilaslähde kertoi NBC:lle torstaina, että kuluneen päivän aikana maiden välillä on ollut käytössä useampi kommunikointikanava.

Yhdysvalloilla ja Venäjällä on ollut vastaavanlainen "kuuma linja" Syyrian konfliktin aikana.

Myös S&P Global Ratings laski Venäjän luottoluokitusta

Luottoluokittaja S&P Global Ratings on laskenut Venäjän luottoluokituksen tasolle CCC-. Luokitus oli aiemmin BB+. Luokittaja näkee, että Ukrainan sodan takia asetetut länsimaiset pakotteet ovat kasvattaneet maksukykyyn liittyviä riskejä.

Jo aiemmin torstaina keskeiset luottoluokittajat Fitch ja Moody's laskivat Venäjän valtionlainojen luokituksen roskalainaluokkaan. Se merkitsee, että luokittajien mielestä on olemassa vaara, ettei Venäjä pysty maksamaan velkojaan. (Lähde: AFP)

Helsingin käräjäoikeudessa ryhdytään ruotimaan kahden katujengin välistä väkivaltakierrettä - jengin suunnitelmissa oli iskeä ravintola Kaivohuoneelle

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään käsittely, jossa arvioidaan helsinkiläisen ja espoolaisen katujengin välistä väkivaltakierrettä viime kesänä ja syksynä.

Useita helsinkiläisjengin jäseniä syytetään muun muassa törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Kolme heistä on ollut vangittuina viime vuoden lopulta lähtien.

Poliisi on aiemmin kertonut, että rikoskokonaisuuden keskiössä on helsinkiläiselle ravintola Kaivohuoneelle viime lokakuulle suunniteltu isku, jonka poliisi onnistui ehkäisemään.

Poliisin mukaan jengien välinen riita sai alkunsa viime vuoden toukokuussa Helsingissä tapahtuneesta pahoinpitelystä.

Washington jätti Carolinan nollille, Ovetshkin lähestyy Jagria

Jääkiekon NHL:ssä Washington Capitals jätti Carolina Hurricanesin maaleitta, kun Washington nappasi 4–0-kotivoiton. Washingtonin tehopelaaja oli kaksi maalia syöttänyt Conor Sheary.

Washingtonin kolmannen maalin tehneelle venäläishyökkääjä Aleksandr Ovetshkinille osuma oli kauden 33:s. Hän on enää kolmen maalin päässä NHL:n kaikkien aikojen kolmanneksi parhaasta maalintekijästä Jaromir Jagrista. Ovetshkinilla on nyt kasassa 763 maalia, kun Jagr teki urallaan 766 maalia.