Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Puolustusvoimat on hankkimassa ilmatorjuntaohjusjärjestelmän Israelista

Suomi on hankkimassa uuden ilmatorjuntajärjestelmän Israelista. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) on tehnyt päätöksen, jonka mukaan neuvotteluja jatketaan kahden israelilaisen yrityksen kanssa.

Yritykset ovat Israel Aerospace Industries ja Rafael Advanced Defense Systems , puolustusministeriö kertoi tiedotteessaan lauantaina.

Puolustusministerin mukaan kyseessä on melko merkittävä investointi. Kaikkonen kommentoi asiaa lauantaina Ylen Ykkösaamussa.

– Voi sanoa, että investointi on isoimmasta päästä sitten hävittäjien ja merivoimien investointien jälkeen, mutta mittaluokka on kuitenkin pienempi ja se mahtuu normaaliin puolustusbudjettiimme, Kaikkonen sanoi Ylen haastattelussa.

Puolustusministeriö ei ole julkistanut uuden investoinnin suuruutta.

Puolustusvoimien logistiikkalaitos lähetti tarjouspyynnöt ilmatorjunnan uudesta ohjusjärjestelmästä viidelle yritykselle vuoden 2020 lokakuussa. Tavoite on, että hankintapäätös valitusta järjestelmästä tehdään alkuvuodesta 2023.

Mahdollistaa torjunnat kaikilla korkeusalueilla

Ilmatorjunnan korkeatorjuntakyvyn kehittämiseen liittyvä hanke on osa Suomen ilmapuolustuksen kokonaisuutta.

– Korkeatorjuntakyky rakennetaan hankkimalla ilmatorjuntaohjusjärjestelmä, mikä mahdollistaa torjunnat kaikilla korkeusalueilla, puolustusministeriön tiedotteessa todettiin.

Suomen nykyiset Amraam-ohjukset yltävät nykyisellään enimmillään noin kymmenen kilometrin korkeuteen. Venäläisten Buk-ohjusten poistuttua käytöstä ilmatorjunnasta tätä korkeammalle ovat vastanneet käytännössä Hornet-hävittäjät, joilla on myös aseistuksenaan muun muassa Amraameja.

Hankittavia mahdollisia osajärjestelmiä ovat ohjuslavetti, tutka, ohjukset ja niihin liittyvää integraatiota.

Kaikkosen mukaan ilmatorjunta on sellainen osa-alue Suomen puolustuksessa, jossa tarvitaan vahvistusta.

– Haarukoinnissa meille sopivimmaksi ovat osoittautuneet kaksi israelilaista vaihtoehtoa. Jatkossa katsotaan, miten ne olisi parhaiten integroitavissa meidän puolustukseemme, Kaikkonen sanoi Ykkösaamussa.

Uuden ilmatorjunnan ohjusjärjestelmän pitäisi olla käytössä 2020-luvun puolivälin jälkeen.