Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Blinken väläytti mahdollisuutta hävittäjien toimittamisesta Ukrainaan

Yhdysvallat työskentelee aktiivisesti sopiakseen Puolan kanssa hävittäjien toimittamisesta Ukrainaan, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sunnuntaina.

Julkisuudessa liikkuneiden tietojen mukaan ajatuksena olisi, että Puola antaisi Ukrainaan venäläisvalmisteisia MiG-29-hävittäjiä, jotka ovat ukrainalaisille lentäjille entuudestaan tuttuja. Vastineeksi Yhdysvallat antaisi Puolalle F-16-hävittäjiä.

Moldovassa vieraillessaan Blinken sanoi, ettei voi puhua hävittäjäsopimusten aikataulusta tarkemmin, mutta korosti, että asiaa käsitellään hyvin aktiivisesti.

Blinken kommentoi asiaa päivä sen jälkeen, kun hän oli tavannut Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban Puolan ja Ukrainan rajalla. Tuolloin Kuleba oli puhunut sotilaskoneista.

– Tärkein pyyntömme on, että saisimme hävittäjiä, rynnäkkökoneita ja ilmapuolustusjärjestelmiä, Kuleba sanoi lauantaina.

– Jos menetämme taivaan, maanpinnalla tulee olemaan paljon enemmän verta, hän lisäsi.

Lentokieltoalue on kuuma peruna

Ukraina on myös vaatinut lentokieltoalueen julistamista maansa ylle. Viimeksi lauantaina Kuleba otti asian esille.

Tapaamisessaan Blinkenin kanssa Kuleba arvosteli sotilasliitto Naton kielteistä kantaa lentokieltoalueen julistamiseen.

Nato sanoi perjantaina, että lentokieltoalue toisi Naton suoraan konfliktiin Venäjän kanssa, jolloin olisi riski sodan laajenemisesta.

– Mielestäni se (Naton kanta) on heikkouden merkki, Kuleba sanoi vierellään Blinken.

Venäjän presidentti Vladimir Putin puolestaan sanoi lauantaina, että jokaisesta Ukrainan ylle lentokieltoalueen määräävästä maasta tulee aseellisen konfliktin osapuoli.

Venäjä varoitti Ukrainan naapurimaita antamasta ukrainalaiskoneiden käyttää niiden lentokenttiä

Venäjän mukaan Ukrainan naapurimaiden ei pidä antaa ukrainalaiskoneiden käyttää niiden lentokenttiä. Muuten ne saattavat päätyä osallisiksi aseelliseen konfliktiin, sanoo Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov.

Ukrainalaisia taistelukoneita on Konashenkovin mukaan lentänyt Romaniaan ja muihin naapurimaihin. Romania on sotilasliitto Naton jäsenmaa.

Konashenkov väitti myös, että "käytännössä kaikki" Ukrainan taistelukykyiset koneet on tuhottu.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on toistuvasti vaatinut, että länsivallat saattavat voimaan lentokieltoalueen Ukrainan ylle estämään Venäjän hyökkäyksiä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin puolestaan on sanonut Moskovan pitävän jokaista lentokieltoelueen Ukrainan ylle määräävää maata aseellisen konfliktin osapuolena.