Korkeakoulu- ja tutkimusyhteistyö Venäjän kanssa keskeytetään eikä uusia hankkeita aloiteta, kertoi tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) tänään.
Suomalaisia korkeakouluja suositetaan pidättäytymään kaikesta korkeakoulu- ja tiedeyhteistyöstä venäläisten kumppaniorganisaatioiden kanssa, kuten yliopistovaihdoista. Linjaukset koskevat myös Valko-Venäjää.
Ministeri Kurvinen keskusteli linjauksista korkeakoulujen johtajien kanssa keskiviikkona.
Kurvinen painotti tiedotustilaisuudessa eduskunnassa, että toimenpiteet eivät tarkoita, että Suomi olisi venäläisiä ihmisiä vastaan.
– Linjauksemme kohdistuvat Ukrainan tueksi, eivät venäläisiä opiskelijoita ja tutkijoita vastaan. Suomeen voi jatkossakin hakeutua opiskelijaksi tai tutkijaksi kansalaisuudesta riippumatta, sanoi Kurvinen.
Myös Suomen ja Venäjän tai Valko-Venäjän väliseen viranomaisyhteistyöhön liittyvien uusien aloitteiden käsittely jäädytetään.
Suunnitteilla laki dosentin arvonimen poistosta
Kurvinen kertoi tiedotustilaisuudessa myös yliopistolakiin suunnitellusta muutoksesta, joka mahdollistaisi dosentin arvonimen perumisen. Asiaa on määrä viedä eteenpäin tämän vuoden aikana.
– Meillä on nyt yliopistolaissa tietyllä tapaa aukko. Dosentin arvon myöntänyt yliopisto ei pysty tällä hetkellä peruuttamaan sitä. Nimenomaan yliopistot ja akateeminen kenttä ovat pyytäneet, että tämä aukko ja puute yliopistolaissa korjattaisiin, Kurvinen kommentoi tiedotustilaisuudessa.
Kurvisen mukaan lakimuutos voi tulla tarpeeseen monessakin tilanteessa, jos jonkin yliopiston dosentti toimii tieteentekijän arvolleen sopimattomasti tai jos esimerkiksi tämän tutkimuksissa ilmenisi laajoja plagiointiepäilyjä. Lakimuutos on myös yksi keino puuttua muun muassa informaatiovaikuttamiseen.
– Tämä maailmanaika, jota elämme, on näyttänyt sen, että myöskin tiede- ja tutkimusmaailmassa pyritään epäasialliseen informaatiovaikuttamiseen, Kurvinen sanoo.
Kurvinen ei yksilöinyt ketään henkilöä tai tapausta tiedotustilaisuudessa.
Ylen mukaan Helsingin yliopisto on saanut paljon yhteydenottoja, joissa on toivottu Helsingin yliopiston dosentti Johan Bäckmanin oppiarvon poistamista.
Venäjä-yhteyksistään tunnetun Bäckmanin käytös on herättänyt paljon keskustelua. Bäckman sai viime kuussa korkeimmassa oikeudessa tuomion toimittaja-kirjailija Jessikka Aron vainoamisesta. Hänet tuomittiin 60 päivän ehdolliseen vankeuteen sekä maksamaan Arolle korvauksia.
KKO:n mukaan Bäckmanin tarkoituksena oli rajoittaa keskustelua Venäjän informaatiovaikuttamisesta sekä vaientaa Aro ja muut informaatiovaikuttamisesta kirjoittavat.
Ukrainalaisia opiskelijoita ja tutkijoita halutaan tukea
Kurvisen mukaan Suomi aikoo tukea Ukrainaa ja ukrainalaisia korkeakoulutuksen ja tutkimusyhteistyön alueilla myös niin sanotulla Ukraina-paketilla.
Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee korkeakoulujen kanssa toimia, joilla voitaisiin tukea ukrainalaisia opiskelijoita, korkeakoulujen henkilökuntaa ja tutkijoita sekä tarjota sotaa pakeneville opiskelu- ja työskentelymahdollisuuksia Suomessa.
– Kannustan kaikkia korkeakouluja pohtimaan näitä asioita, Kurvinen sanoi tiedotustilaisuudessa.
Esimerkiksi Itä-Suomen yliopisto on ilmoittanut avaavansa erillisen opinto-oikeuden ja apurahan haun ukrainalaisille tutkinto-opiskelijoille äkillisen humanitäärisen kriisin vuoksi. Haku on suunnattu opiskelijoille, joilla on voimassa oleva opinto-oikeus ukrainalaisessa yliopistossa ja Ukrainan kansalaisuus, ja joiden opinnot ovat keskeytyneet sotatoimien vuoksi.
Korkeakoulujen toivotaan tarjoavan myös henkistä tukea Ukrainan sodan herättämään ahdistukseen ja tiedottavan tästä opiskelijoille ja henkilökunnalle. Erityisesti tukea tarjotaan ukrainalaisille opiskelijoille ja henkilökunnalle.