Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähes neljännes kunta-alan nykyisistä työntekijöistä vanhuuseläkkeelle kymmenen vuoden sisään, eläkkeelle jäävissä paljon lähi- ja sairaanhoitajia

Lähes neljännes kunta-alan nykyisistä työntekijöistä siirtyy vanhuuseläkkeelle kymmenen vuoden sisällä, kertoo työeläkeyhtiö Kevan laatima eläköitymisennuste. Samalla ajanjaksolla nykyisistä työntekijöistä vanhuuseläkkeelle on jäämässä valtiolla reilu neljännes. Kirkon työntekijöistä vanhuuseläkkeelle siirtyy seuraavien kymmenen vuoden aikana 30 prosenttia nykyisistä työntekijöistä.

Tämän lisäksi kymmenen vuoden sisällä kunta-alalla arviolta joka kymmenes siirtyy työkyvyttömyyseläkkeelle, kirkon ja valtion palveluksessa vähän harvempi. Kaiken kaikkiaan kunta-alalta on siis siirtymässä eläkkeelle kymmenen vuoden kuluessa noin kolmannes nykyisistä työntekijöistä. Valtiolta eläkkeelle siirtyy yhteensä 35 ja kirkolta 39 prosenttia nykyisistä työntekijöistä.

Eläkejohtaja Eija Korhosen mukaan eläköitymistahti haastaa työnantajat miettimään, miten lähtijöiden tilalle pystytään houkuttelemaan uusia osaajia.

– Tilastojen valossa näyttää siltä, että esimerkiksi lähihoitajilla on nyt vara valita, missä he haluavat työskennellä, sanoo Korhonen tiedotteessa.

Ennusteessa on tarkasteltu vuoden 2020 lopun työ- ja virkasuhteisten työeläkevakuutettujen, runsaan 527 000 kuntatyöntekijän, noin 102 000 valtion eläkejärjestelmän mukaan vakuutetun työntekijän sekä vajaan 14 000 kirkon työntekijän arvioitua vanhuus-, osatyökyvyttömyys- ja työkyvyttömyyseläkepoistumaa vuosina 2022–2041.

Kunta-alalla eläköidytään eniten hoito- ja opetusammateista

Kunta-alan tuore ennuste kertoo, että suurin osa tulevien vuosien eläkkeelle jäävästä joukosta muodostuu suurimmista ammattiryhmistä, kuten hoitaja- ja opettaja-ammateista. Lähihoitajista eläkkeelle on siirtymässä noin 18 300 henkilöä, sairaanhoitajista noin 12 700 henkilöä ja peruskoulun yläluokkien ja lukion opettajista noin 13 400 henkilöä kymmenen vuoden aikana.

Suhteellisesti eniten eläköityviä kunta-alalla arvioidaan olevan esimerkiksi hierojien, ylihoitajien, kotipalvelutyöntekijöiden, ammattikorkeakoulujen yliopettajien ja mielenterveyshoitajien ammateissa.

Valtion työntekijöiden ennusteen mukaan suhteellisesti suurinta eläköityminen tulee lähivuosina olemaan kartoituksen ja maanmittauksen erityisasiantuntijoilla, rakennusalan työnjohtajilla ja kirjanpidon sekä laskentatoimen asiantuntijoilla. Suhteellisesti pienintä eläköitymisen taas arvioidaan olevan sotilas- ja poliisiammateissa.

Kirkon palveluksessa toimistotyön esimiehinä, hallintojohtajina ja laskentatoimen asiantuntijoina nykyisellään työskentelevistä yli puolet on jäämässä eläkkeelle kymmenen vuoden kuluessa. Pienintä eläköityminen on musiikinopettajien, tiedottajien ja lastenkerhojen ohjaajien ammattiryhmissä.