Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etla himmensi talousennustettaan – syynä Venäjän hyökkäys Ukrainaan

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on pudottanut Suomen tämän vuoden talouskasvuennustettaan yhdellä prosenttiyksiköllä aiemmasta. Etla arvioi nyt, että talous kasvaa tänä vuonna 2,1 prosenttia ja ensi vuonna yhden prosentin verran.

Etlan mukaan ennusteen pudottaminen on lähes kokonaan seurausta Venäjän aloittamasta hyökkäyssodasta Ukrainaan. Useat muut ennustelaitokset ovat myös korjanneet ennusteitaan tuntuvasti alaspäin Venäjän hyökkäyksen vuoksi.

Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus arvioi tiedotteessa, että sota ja Venäjää vastaan asetetut pakotteet leikkaavat talouskasvua ainakin kolmen mekanismin kautta.

– Ensinnäkin hyökkäys lisää taloudellista epävarmuutta, mikä voi lykätä investointeja ja työllistämispäätöksiä. Hyökkäyksellä on toisaalta epävarmuuden kautta välittyvä vaikutus öljyn hintaan. Merkittävin vaikutus tulee kuitenkin EU:n ja muiden länsimaiden Venäjälle asettamien pakotteiden kautta, Lehmus sanoo.

Hän luonnehtii pakotteiden kautta tulevia vaikutuksia hyökkäyksen aiheuttamaksi ulkomaankauppasokiksi.

Työttömyysaste laskee ja inflaatio kiihtyy

Etlan ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna erityisesti yksityisen kulutuksen ja investointien tukemana. Sen sijaan nettoviennin vaikutus kasvuun on negatiivinen.

Ensi vuonna yksityisen kulutuksen ja investointien vaikutus kasvuun on yhä positiivinen.

Etla arvioi, että työttömyysaste laskee tänä vuonna 6,8 prosenttiin ja ensi vuonna 6,7 prosenttiin. Työllisyysaste nousee ensi vuonna keskimäärin 73,7 prosenttiin.

Kuluttajahintojen odotetaan nousevan tänä vuonna 3,3 prosenttia ja 1,9 prosenttia ensi vuonna. Inflaation kiihtyminen on seurausta erityisesti energian hintojen noususta.

Ennusteen suurimmat riskit liittyvät Etlan mukaan uuteen turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen. Riskejä ovat myös logistiikan jatkuvat pullonkaulat maailmankaupassa, raaka-ainehintojen voimakas nousu ja mahdolliset uudet koronaviruksen muunnokset.